Naar cookieinstellingen
bord

10 tips voor het mooi opmaken van een bord

Een lekkere maaltijd smaakt net nog even beter, wanneer hij er aantrekkelijk uitziet. In restaurants wordt daarom vaak veel aandacht besteed aan het opmaken van het bord. Ook wel dresseren genoemd. Ook thuis kunt u dat doen, bijvoorbeeld voor een feestelijk maal met Pasen of Kerst, of gewoon wanneer u het eten extra mooi wilt presenteren. We geven 10 tips die u hiervoor ter inspiratie kunt gebruiken.

Extra aandacht voor het bord

De vorm en grootte van het bord zijn bepalend voor hoe een gerecht erop uitkomt. Ga afhankelijk van de soort maaltijd eens voor een langwerpig bord of een ovaal exemplaar. Of kies een extra groot formaat, zodat het voedsel niet in de verdrukking komt en er ook ruimte is voor versieringen, zoals druppels sauzen of oliën. Een wit bord is eigenlijk altijd wel goed, maar u kunt ook experimenteren met een gekleurde versie. Bijvoorbeeld in het blauw of zwart.

zwart bord

Door het bord te verwarmen, blijven uw warme ingrediënten tijdens het opmaken langer warm. Voor koude gerechten zet u de borden van tevoren juist even in de koelkast.

Begin vanuit het midden

Door vanuit het midden te beginnen met het opmaken van het bord, maakt u het uzelf makkelijker. Want u weet dan precies hoe veel ruimte u overhoudt. Maar het staat ook mooi om alleen de rechter- of linkerzijde van het bord te gebruiken. Maak het bord niet te vol. Doe de rest van het eten in schalen die u op tafel plaatst, zodat iedereen desgewenst extra kan opscheppen.

Gebruikt u puree, begin daar dan mee en plaats de rest daarop / omheen. Is het een gerecht met vlees of vis, laat dat dan in het middelpunt van de belangstelling staan. Het staat mooi om af te wisselen in hoogte. Plaats ingrediënten die zich daarvoor lenen daarom op elkaar of bijvoorbeeld op hun kant, de lucht in. Zoals een bijvoorbeeld een lamskotelet.

bord

Zo kunt u puree mooi serveren

Puree is niet het mooiste ingrediënt. Daarom kunt u het bijvoorbeeld met een garneerring op het bord plaatsen. (Ook voor rijst of couscous is dit overigens een goede optie). Ook kunt u er een ‘veeg’ mee over het bord maken. Of maak met behulp van een spuitzak mooie toefjes op het bord. In een eerder artikel vertellen we hoe u de lekkerste aardappelpuree kunt maken.

servetten vouwen voor allerlei gelegenheden
Lees ook: Inspiratie voor het vouwen van servetten, voor de kerst en andere feestelijke momenten

Zo kunt u vlees mooi serveren

In plaats van het vlees te verdelen over de borden, kunt u het ook in 1e instantie op 1 groot bord serveren en het van daar in porties uitdelen. Een hele kip of kalkoen komt zo bijvoorbeeld mooi uit. Maar het staat ook aantrekkelijk om vlees dat ervoor geschikt is, (deels) in plakjes te snijden. Al dan niet aangekleed met kruiden, noten of sauzen. Wilt u het vlees al wel op de individuele borden leggen, dan staat het ook dan mooi om dat in plakjes te snijden.

plakjes vlees

Sauzen (apart) serveren

Een gerecht is vaak pas echt compleet met een bijbehorende saus. Het staat alleen niet verzorgd om er grote hoeveelheden van op het bord te gieten. Maak daarom met een spuitfles of met behulp van een lepel zigzaggend sausstrepen over het bord. Of spuit ronde druppels saus op het bord. Dit staat ook mooi met oliën. Het nadeel is dat er zo maar kleine hoeveelheden saus op het bord terechtkomen. Wilt u liever een gullere portie geven, schenk de saus dan aan 1 kant van het bord.

saus

Of in kleine kannetjes, die u naast elk bord zet. Het ziet er leuk uit en iedereen kan ook nog eens zelf bepalen hoe veel saus ze gebruiken.

sauskan

Gebruik oneven getallen op het bord

Raar, maar waar, in het geval van een gerecht ziet het er minder aantrekkelijk uit, wanneer die symmetrisch is opgebouwd. Het staat daarom mooier om met oneven aantallen te werken. Geef daarom bijvoorbeeld niet 2 of 4, maar 1 of 3 stuks van een ingrediënt.

In de vorm van een krans

Voor de kerstdagen is het populair om het kerstmenu in de vorm van een krans te presenteren. Maar deze vorm van opmaken is zeker ook voor andere momenten in het jaar geschikt. Zo kunt u bijvoorbeeld borrelhapjes, een salade of het dessert op deze manier opmaken.

kransGarneringen op het bord

Door als laatste garneringen toe te voegen, oogt het resultaat extra professioneel. Gebruik bij hartige gerechten bijvoorbeeld kleine takjes groene kruiden, zoals bieslook, tijm of dille. Of kies voor cressen (kiemgroenten), zoals tuinkers.

garneringen

Bij zoete gerechten kunt u bijvoorbeeld nootjes, blaadjes munt, dotjes siroop, (cacao/kaneel)poeder(suiker) of schaafsel van chocolade gebruiken. Door te variëren met kleur, ziet het geheel er direct sprankelender uit. Om die reden kunt u bijvoorbeeld ook mooi gesneden stukjes tomaat, eetbare bloemen of fruit op het bord erbij leggen.

bord

Bord schoonmaken

Heeft u gemorst tijdens het opmaken van het eten? Maak het bord dan, bijvoorbeeld met behulp van een stukje keukendoek, schoon. Anders ziet het er meteen niet meer verzorgd uit.

bord

Kijk naar voorbeelden

Op het internet zijn vele voorbeelden te vinden van het opmaken van borden. Wanneer u een zoekmachine gebruikt en op afbeeldingen klikt, krijgt u die te zien. Of kijk op Youtube, voor filmpjes ervan. Op die manier kunt u nog veel meer inspiratie opdoen.

(Bron: Archief, AH.nl, Culy, Uit Paulines keuken, vlees.nl, Miljuschka, Coop. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Margeaux says:

    Gewoon walgelijk die foto’s met stukken kadaver. Max loopt vreselijk achter. Plantaardig is de toekomst!!
    Helemaal met pasen. Mensen vieren het leven met een dood dier op hun bord, hoe ironisch!

    jane says:

    Leuke ideeën en…………..laat iedereen eten wat hij of zij wil.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.