Naar cookieinstellingen
patat

10 alternatieven voor patat, zonder aardappel

Patat van aardappel is overheerlijk, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden om van een lekker frietje te genieten. We zetten 10 smakelijke alternatieven op een rij.

Groentepatat

Groenten worden heerlijk krokant aan de buitenkant en romig-zacht van binnen wanneer u ze in de oven roostert. Met wat olijfolie en eventueel peper, zout en kruiden naar smaak. U kunt er onder andere knolselderij of pastinaak voor gebruiken. We bespreken de mogelijkheden op groente-gebied en overige opties om patatjes mee te maken.

Zoete aardappel

Deze variant heeft u vast weleens voorbij zien komen. Van zoete aardappel is niet iedereen meteen helemaal weg, maar grote kans dat dat wel zo is in het geval van frietjes. Ze hebben veel weg van aardappelfrietjes, maar hebben een eigen, unieke smaak. U kunt ze met of zonder schil bereiden in de oven of frituurpan.

Mayonaise
Lees ook: Mayonaise of fritessaus, wat is het verschil?

Auberginefrietjes

Met aubergine zijn heerlijke frietjes te maken. Sandra Ysbrandy maakt ze graag met een couscoussalade en yoghurtsaus erbij. Het recept deelt zij met u op onze website.

deep fryer
Lees ook: Zo maakt u de frituurpan weer blinkend schoon

Courgette

Ook een courgette kunt u in de vorm van patat snijden en in de oven roosteren. Zeker met een laagje van panko (een soort paneermeel) zijn ze niet te versmaden.

Wortelpatat

Door de stevige structuur van wortel, leent die zich uitstekend om frietjes mee te maken. Door het roosteren in de oven komt de subtiele, zoete smaak naar voren. Minder calorieën, maar vol met vitaminen.

Pastinaak

Pastinaak is familie van de wortel, maar nog net wat zoeter. Wanneer u pastinaakpatat roostert, krijgt het een heerlijk goudgele kleur en is het qua uiterlijk bijna niet van aardappelfrietjes te onderscheiden.

Ui

Met ui zijn heerlijke uienringen te maken. Meestal worden ze in een gepaneerd laagje gefrituurd, maar u kunt ze ook in de oven bereiden, als u ze extra gezond wilt houden.

Knolselderij

Snijd een knolselderij in reepjes en haal die door een schaal met olie en kruiden naar smaak. Bak ze in de oven tot ze gaar zijn en draai ze halverwege om, zodat ze aan alle kanten goed bruin worden.

Avocado

Rijpe avocado’s, die nog een beetje stevig zijn, lenen zich uitstekend voor het maken van patatjes. Haal ze door een mengsel van bloem met zout, vervolgens door een schaaltje met geklutste eieren en tenslotte door panko, zodat ze een mooi laagje krijgen en rooster ze goudgeel in de oven.

Polenta

Nadat u de polenta (gemaakt van mailsmeel) heeft bereid, laat u het in de koelkast uitharden. Vervolgens kunt u er patat van snijden en goudbruin frituren of in de oven bakken.

Peer- en appelfrietjes

Ook met fruit kunt u frietjes maken. Robèrt van Beckhoven maakt ze met peer en appel en hij serveert ze met mayonaise van mango. Zelf ook maken? Bekijk dan zijn recept.

(Bron: AD, feeling.be, Culy, Elle, Linda, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.