Zorgen om brandgevaar in seniorenflats
Publicatiedatum: 1 februari 2019
Het Instituut Fysieke Veiligheid, de brandweer en de Brandwonden Stichting maken zich grote zorgen over brandveiligheid in seniorenflats. Steeds meer 70-plussers moeten langer thuis blijven wonen en zijn daarom noodgedwongen zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat de overheid ingrijpt, vraagt lector brandpreventie René Hagen zich af.
Brand in seniorenflats
Op donderdag 17 januari 2019 gaat het wederom mis. In de seniorenflat Oranjepark in Soest breekt om 4 uur ’s nachts brand uit in een appartement op de 3e verdieping. De 69 bewoners van de flat worden tijdelijk geëvacueerd. Een 100-jarige bewoonster komt om het leven. In 2018 ontstaat 10 keer brand in seniorenflats.
Risicovol
Lector brandpreventie René Hagen deed voor het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) onderzoek naar branden in seniorenflats. Die zijn ooit gebouwd voor de nog fitte 55–plusser. Maar inmiddels worden deze flats bevolkt door bewoners van veelal boven de 70 jaar, die van thuishulp afhankelijk zijn. Hagen:”Omdat seniorenflats geen intramurale 24-uurs zorg bieden, en dus geen verpleeghuizen zijn, hoeven er geen speciale brandvoorzieningen te zijn en dat is risicovol. Met alleen een rookmelder red je het niet.”
Verder in Meldpunt
2 echtparen eisen geld terug nadat hun riviercruise over de Donau in het water viel. Door de lage waterstand gingen veel excursies niet door en moest een groot deel van de reis per bus worden afgelegd. Het reisbureau biedt de stellen een magere vergoeding. Totdat MAX Ombudsman Jeanine Janssen zich ermee bemoeit.
Meldpunt is te zien op vrijdag 1 februari 2019 om 19.10 uur op NPO 2. Wilt u meepraten over het programma of wilt u een klacht melden, dat kan op de website van Meldpunt.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik woon in een senioren appartement bestaande uit 100 appartementen met de voordeuren aan binnenliggende gemeenschappelijke gangen verdeeld over 5 etages. De mechanische ventilatie zuigt in de appartementen de lucht af. Die afgezogen lucht wordt vervangen door lucht uit de binnen liggende gang, door een kier van 1 cm onder de voordeur. Bij een eventuele brand worden giftige rookgassen, door de kier (onder de deur) de appartementen binnengezogen en worden de bewoners vergiftigd door de rookgassen. In het dagelijks leven, zonder brand, hebben de bewoners last van de aangezogen lucht, besmet met: stof, stofmijt, hondenharen en ziektekiemen, van andere bewoners. Dit is een zéér ongezonde situatie, voor de bewoners, zeker diegene met een longaandoening, zoals Astma en/of COPD. En of het nog niet genoeg is, er zijn bewoners, die roken en tevens alergies zijn vor frisse buitenlucht.
In het voorgaande verhaal werd ik onderbroken, doordat de reactie mogelijkheid vanzelf afsloot.
En of het nog niet genoeg is, er zijn bewoners, die roken en tevens allergisch zijn voor frisse buitenlucht. Die bewoners menen, hun vieze sigarettenrook af te moeten voeren door hun voordeur op te zetten. Daardoor wordt de rook via de gang, via de voordeur van de buren naar binnen gezogen. Wederom een zeer gevaarlijke situatie.