klusjesman

Zo vindt u een betrouwbare klusjesman of schilder

Een betrouwbare klusjesman / klusjesvrouw of schilder vinden is niet altijd even eenvoudig. Klusbedrijven komen om in het werk en malafide klussers springen in het gat. Bekijk de aandachtspunten die wij voor u verzameld hebben. 

Neem de tijd voor het vinden van een klusjesman of schilder

Haast is een slechte raadgever. Neem daarom de tijd om een goede klusjesman of schilder te vinden. Raadpleeg mensen om u heen of zij een goede optie weten. Ook een handige manier is om eens een wandeling te maken in uw buurt. Ziet u tijdens uw ommetje een busje van een klusbedrijf of schilder, vraag dan bij de bewoners wat hun bevindingen over het geleverde werk zijn. En bekijk het geleverde werk liefst ook. Doe verder research naar recensies op internet, maar bedenk u hierbij wel dat die niet altijd geloofwaardig zijn. Via klachtenkompas.nl/ of Opgelicht?! kunt u controleren of er klachten over het bedrijf zijn.

Trap niet in verkooppraatjes van klusjesmannen aan de deur

Soms gaan malafide klusjesmannen zo ver om u rechtstreeks te benaderen. Zoals de Irish Travellers, afkomstig uit Groot-Brittannië en Ierland. Ze benaderen mensen in de buurt van de woning of bellen aan en proberen hun slachtoffers ervan te overtuigen dat er een probleem met het huis is dat zij kunnen verhelpen. Vaak tegen een hoge aanbetaling. Sommige van deze problemen veinzen zij zelf, door bijvoorbeeld een muur nat te spuiten, zodat het lijkt of er lekkage is. Ga niet in op de voorstellen en laat u niet ompraten. Neem contact op met de politie, zodat uw buren ook niet de dupe kunnen worden. Ook met bijvoorbeeld dakdekkers is het soms oppassen geblazen.

Branchevereniging of keurmerk

Er zijn verschillende brancheverenigingen en keurmerken zoals BouwGarant voor klussers en schilders. Vaak zijn bepaalde voorwaarden dan goed geregeld en \ of zijn ze aangesloten bij De Geschillencommissie. Ze zijn er onder andere voor klusbedrijven, schilders, loodgieters, dakdekkers en glaszetters.

Vraag offertes op

Vraag bij minstens 3 bedrijven offertes op. Dan kunt u vergelijken welk werk u voor welk bedrag krijgt en welke materialen er gebruikt worden. Als een rekening fors lager uitvalt, maar er van mindere kwaliteit materialen gebruik gemaakt wordt, is een net wat duurdere offerte met kwalitatief betere materialen wellicht toch beter. U kunt websites van klusbedrijven raadplegen voor contactgegevens, maar ook gebruik maken van websites als werkspot.nl, kwaliteitsvakman.nl, studentenkarwei.nl en nlvoorelkaar.nl. Op de 1e 2 kunt u uw gewenste klus zetten, waarna bedrijven u offertes sturen. De laatste 2 werken met studenten en vrijwilligers.

Vraag altijd naar het uurtarief, de tijdsplanning en de totale kosten. Het is raadzaam om een vaste prijs af te spreken en niet alleen een tarief per uur. Neem in dit geval eventueel een boeteclausule op in de overeenkomst. Voor elke extra dag dat er langer over de klus gedaan wordt moet dan een vergoeding betaald worden. Ook zonder zo’n clausule heeft u in principe recht op een schadevergoeding van 0,25 procent van de koop- en aanneemsom per kalenderdag bouwtijdoverschrijding.

Bij een richtprijs mag de rekening maximaal 10 procent hoger uitvallen. Tenzij u afspreekt dat het bedrag hoger mag zijn. Bij een prijs ‘in regie’ worden achteraf de gewerkte uren, gebruikte materialen en rekeningen van derden opgeteld. Het totaalbedrag kan dan aanzienlijk hoger uitvallen.

Meer aandachtspunten bij de offerte

Controleer of er garantie gegeven wordt op de materialen en de geleverde werkzaamheden. Komen er nog kosten bij als voorrijkosten, gebruik van bijvoorbeeld een steiger, parkeergeld, afvalverwijdering en een vergunningsaanvraag? En is het bedrag inclusief of exclusief btw en 9 of 21 procent. Op de website van de Belastingdienst vindt u informatie over btw-tarieven van klussen. Bekijk de Algemene Voorwaarden bij de offerte grondig. Hierin worden onder andere de betalingswijze, garantie en geschillenregeling vermeld. U gaat hiermee akkoord als u de opdracht definitief maakt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Ga bij het klusbedrijf van uw keuze na of zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben. In het geval van schade zijn de kosten dan gedekt.

Betaal achteraf

Spreek af dat u achteraf betaalt. Wordt er een aanbetaling gevraagd, betaal dan alleen de materialen aan en voor maximaal 50 procent.

(Bron: Radar, Consumentenbond, Meldpunt, Nu.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    dragon says:

    Dit bovenstaand verhaal is theorie.
    De praktijk is anders.
    Ik heb diverse mensen voor een dakdekkersklus benadert, en ben inmiddels 18 maanden verder, en zit nog steeds met lekkage.
    Sommige komen kijken, en beginnen al met , we hebben een jaar werk
    Als ik dan zeg dat ik geduld heb, en concreet vraag , wanneer ik aan de beurt kom, dan zie je dat ze op mijn antwoord niet op gerekent hadden
    Dan gaan ze een hoog bedrag noemen €2000
    Ook dan vraag ik of ik een offerte kan krijgen.
    En weer komt er een ontwijkend antwoord.
    Zo heb ik al 3 mensen benaderd. Maar zonder resultaat.
    Dus is het begrijpelijk dat mensen blindvaren op klusjesmannen op internet.
    Het is niet alleen de vraag of ik een betrouwbare dakdekker kan vinden? Maar of ik er 1 kan vinden

    Abbertje says:

    Dit is mij ook overkomen. Ik wilde een schilder aanvragen om de muren van het balkon te schilderen. Ook mij werd gezegd bij 3 schilders dat ik een offerte kon aanvragen. Toen ik dat bij iedere schilder deed, toen begon de ellende. Steeds werden mij de zelfde vragen gesteld, die ik al eerder had opgegeven. Ik ben er een ochtend mee bezig geweest, en heb uiteindelijk besloten hier niet meer verder op in te gaan. Zij zeggen wel het een en ander, maar handelen er niet naar.

    Sandeman says:

    Ik zoek al meer dan 1 jaar een tuinman, het zelfde verhaal. zijn daar tips over?