Ze zijn er weer volop: de echt lijkende nepwebshops
Publicatiedatum: 27 november 2019
Met de feestdagen voor de deur verschijnen ze weer: nepwebshops. Online winkels die er zeer echt uitzien en de indruk wekken dat u er in alle veiligheid leuke en goedkope cadeaus kunt kopen. Maar schijn bedriegt, want wie een aankoopt doet krijgt niets of spullen van zeer slechte kwaliteit.
Fake Detector
Bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) staan alle 6 miljoen domeinnamen geregistreerd die op .nl eindigen. Zij doen maandelijks onderzoek naar nepwebshops en hebben daar zelfs een speciaal programma voor ontwikkeld. Dit programma, de Fake Detector, scant websites op verschillende kenmerken om te kijken of ze echt zijn. Mocht het programma een verdachte site vinden, dan wordt dit door medewerkers van SIDN gecontroleerd. In september van dit jaar zijn er 480 verdachte sites opgedoken. In november zijn dit er maar liefst 2263.
Vooral rond de feestdagen
Het is niet voor het eerst dat hiervoor wordt gewaarschuwd. Ook in 2017 en 2018 worden in de weken voor de feestdagen opvallend veel nieuwe nepwebwinkels gesignaleerd. Ook de Consumentenbond concludeert in 2018 dat maar liefst 1 op de 5 wepshops niet betrouwbaar is. Dat het vaker voorkomt in deze tijd is niet vreemd. Rondom Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw is de consument op zoek naar geschikte cadeaus dus de kans dat zij kopen bij zo’n website is aanzienlijk.
Voorkomen beter dan genezen
Nepwebshops zijn niet te voorkomen, maar met onderstaande tips kunt u mogelijk wel voorkomen dat u erin trapt.
- Check de naam van de site in de adresbalk. Wijkt hij teveel af van de naam van de site, dan is de kans groot dat het niet aan de haak is.
- Controleer het bestaan van de websites eindigend op .nl via sidn.nl en eindigend op .com, .org en .net via whois.icann.org
- Wees bedacht op hoge kortingen. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.
- Let op taal- en spelfouten.
- Nepwebshops hebben vaak nergens contactgegevens vermeld, dus geen telefoonnummer, adres of mail.
- Betalen kan vaak alleen met creditcard en niet met Ideal. Controleer ook of de betaling plaatsvindt in een beveiligde omgeving (https://)
- Controleer of een webwinkel is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Soms worden de logo’s oneigenlijk gebruikt.
- Meer tips op: Neppe webshops? Zo trapt u er niet in
Mocht u onverhoopt toch opgelicht zijn door een nepwebwinkel, doe dan aangifte bij de politie. Heeft u met creditcard betaald, dan kunt u uw geld terugvorderen. Neem hiervoor contact op met uw bank of creditcard maatschappij.
Lees ook: Naam webshops eindelijk duidelijk op bankafschrift te zien en Steeds meer klachten over webwinkels.
(Bron: ANP/Telegraaf/Consumentenbond/archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoezo, ze zijn er weer? … Zijn ze er ooit niet geweest?