Welke onderdelen heeft uw energierekening en waar kunt u op besparen?
Publicatiedatum: 23 november 2022
De energierekening is zelden zo hoog geweest als in het najaar van 2022. Bezuinigen is het toverwoord, al zijn er onderdelen van de energierekening waar u simpelweg niet onderuit kunt. Hoe is de jaarrekening opgebouwd, waar kunt u wel en niet op besparen en wat doen de overheid en de energiemaatschappijen voor u? Wij leggen het in het kort uit.
Welke onderdelen heeft de energierekening?
De 3 hoofdonderdelen zijn leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Deze overheidsheffingen bestaan ook weer uit 3 subonderdelen, maar we gaan eerst in op de 3 hoofdonderdelen. Het grootste gedeelte van uw energierekening gaat op aan leveringskosten, die u aan uw energieleverancier betaalt. Het gaat hier meestal om 5 à 10 euro aan vaste kosten per maand (aansluitvergoeding en capaciteitstarief), plus extra kosten die afhangen van uw verbruik en de tarieven van uw leverancier. Daarnaast betaalt u verplicht netbeheerkosten aan uw netbeheerder. Wie uw netbeheerder is, kunt u – in tegenstelling tot uw energieleverancier – niet kiezen. Dat hangt namelijk af van de regio waar u woont.
Tenslotte zijn er een aantal overheidsheffingen in de energierekening opgenomen. U betaalt belasting over uw energieverbruik. Maar daar gaat ook weer de zogeheten vermindering energiebelasting van af. Deze is voor ieder huishouden gelijk en is dus onafhankelijk van uw verbruik of de samenstelling van uw huishouden. Na Prinsjesdag 2022 is deze van 560 naar 785 euro gegaan, een verschil van 225 euro dus. Daarnaast betaalt u voor de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) – ter stimulering van duurzaam energiegebruik – en een btw-tarief. Dit btw-tarief gaat per 1 januari 2023 van 9 procent naar het oude percentage van 21 procent, om het prijsplafond van de overheid te kunnen financieren.
Op welke punten van uw energierekening kunt u besparen?
U betaalt elke maand een termijnbedrag, op basis van schattingen over uw energieverbruik. Na 12 maanden ontvangt u de energierekening en moet blijken in hoeverre uw daadwerkelijke verbruik afwijkt. Krijgt u geld terug of moet u juist bijbetalen? Wilt u dat laatste scenario voorkomen, dan dient u kritisch naar uw energieverbruik te kijken. Hoe minder u verbruikt, hoe minder leveringskosten en belastingen u logischerwijs betaalt. En als u uw woning extra isoleert of van zonnepanelen voorziet, kan die investering zichzelf op de lange termijn terugbetalen. In dit artikel vindt u nog een aantal algemene bespaartips.
Onder de netbeheerkosten en de btw kunt u niet uit, maar u kunt wel kiezen bij welke energieleverancier u klant wordt. En wellicht is het voor u voordeliger om gas en elektriciteit bij verschillende leveranciers af te nemen? Mocht u willen wisselen van energieleverancier(s), ga dan wel goed na welk prijskaartje hieraan is verbonden. Als u het contract met uw energieleverancier voortijdig beëindigt, staat daar namelijk een boete tegenover. Weegt deze overstapboete inderdaad op tegen het bespaarde bedrag op uw energierekening?
Welke maatregelen hebben de overheid en de energieleveranciers genomen?
In november en in december 2022 krijgt u van uw energieleverancier een tegemoetkoming van 190 euro. Of u deze compensaties op uw rekening ontvangt of dat ze verrekend worden met uw energierekening, hangt af van uw energieleverancier. Daarnaast heeft de overheid tijdelijk, tussen juli en december 2022, het btw-tarief verlaagd van 21 naar 9 procent. Deze maatregel komt per 1 januari 2023 weer te vervallen, maar dan komt het eerder genoemde prijsplafond daarvoor in de plaats. U betaalt 1,45 euro per gebruikte kubieke meter gas en 0,40 euro per kilowattuur. Het plafondverbruik is wel 1.200 kubieke meter gas en 2.900 kilowattuur per jaar. Voor alles wat u daarboven verbruikt, betaalt u het reguliere tarief.
In de loop van 2022 is bovendien de energiebelasting verlaagd. De vermindering energiebelasting is juist verhoogd. En als uw huishouden onder een bepaalde inkomensgrens valt, komt u in aanmerking voor een energietoeslag bij de gemeente. Waar die inkomensgrens ligt, hangt van uw woonplaats af.
(Bron: Algemeen Dagblad, Gaslicht.com, Netbeheer Nederland, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarom moet er per maand aansluitvergoeding en capaciteitstarief betaalt worden?
Je wordt toch één keer aangesloten als je ergens gaat wonen en de capaciteit veranderd toch niet iedere maand.
Helaas,
U vergeet de correctiefactor