Met een buitenhuisverzekering bent u gedekt bij diefstal en schade buiten uw eigen schuld.

Wat is een buitenhuisverzekering en wat zijn de voor- en nadelen?

Met een inboedelverzekering zijn uw spullen in en om het huis verzekerd, in het geval van diefstal, schade of andere vervelende gebeurtenissen. Maar is zo’n inboedelverzekering altijd toereikend? Want ook buiten uw woning – zelfs al in uw tuin of op de oprit – kan er iets gebeuren met uw spullen. Dan kan een buitenhuisverzekering mogelijk uitkomst bieden. Wat is dit en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat wordt wel en niet gedekt door een inboedel- en opstalverzekering?

Om uw spullen in en om het huis te verzekeren, sluit u dus een inboedelverzekering af. Als u een tuin en/of balkon heeft, vallen de bijbehorende spullen vaak onder deze inboedelverzekering. Dus als uw grasmaaier, parasol, droogmolen of tuinmeubelen beschadigd raken of gestolen worden, bent u in principe gedekt. Maar kijk goed in de polisvoorwaarden van uw verzekeraar of dit inderdaad het geval is. Zo’n inboedelverzekering hangt vaak samen met een opstalverzekering, bedoeld voor de zaken die aan uw woning vast zitten. Dat kunnen muren, leidingen en zonnepanelen zijn, maar ook de schutting, de schuur of uw tuinhuisje.

Maar stel dat er in de tuin of op het balkon iets gebeurt met uw smartphone, laptop of dure horloge. Uw telefoon valt van het balkon en gaat vervolgens kapot. Of u laat uw laptop na een mooie zomerse dag in de tuin liggen, waarna deze gestolen wordt. Vooral op mooie zomerse dagen is het risico op een tuindiefstal groter. Maar omdat dit spullen zijn die eigenlijk binnenshuis horen, kunt u geen beroep doen op uw inboedelverzekering. Misschien is de buitenhuisverzekering dan een optie.

Met deze verzekeringen bent u altijd goed voorbereid in en om het huis
Lees ook: Deze verzekeringen heeft u nodig voor uw spullen in en om het huis

Waarvoor dient een buitenhuisverzekering?

Sluit u een buitenhuisverzekering af, ook wel buitenshuisverzekering of buiten-de-deurverzekering genoemd, dan zijn uw spullen dus ook buiten uw woning beschermd. Dit is niet alleen in de buurt van uw woning het geval, maar bij reizen in heel Nederland. Bij diefstal of schade buiten uw schuld om krijgt u dus alsnog geld terug van de verzekeraar. Daarom kan zo’n buitenhuisverzekering een uitkomst zijn als u uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kwijt bent geraakt. De precieze voorwaarden van zo’n buitenhuisverzekering verschillen overigens wel per verzekeraar. Want soms is het een aparte verzekering, maar het kan ook een extra aanvulling op uw inboedelverzekering zijn.

Wat wordt wel en niet gedekt door een buitenhuisverzekering?

Sowieso is het een goed idee om te kijken naar wat uw verzekeraar wel en niet vergoedt. Wordt uw gestolen of beschadigde laptop bijvoorbeeld nog steeds verzekerd, als u die zelf onbeheerd in de tuin heeft laten liggen? En stel dat u een paar schoenen bij de voordeur laat staan, die vervolgens mee worden genomen. Een fiets die uit uw tuin is gestolen, is in elk geval niet gedekt. Hiervoor kunt u een aparte fietsverzekering afsluiten. Maar zorg er in eerste instantie voor dat u de fiets achter slot en grendel bewaart, in uw garage, berghok, schuur of tuinhuisje.

Dit moet u weten over de basisverzekering en aanvullende zorgverzekering.
Lees ook: Dit moet u weten over uw zorgverzekering

Een buitenhuisverzekering: wel of geen goed idee?

Gebruikt u vaak waardevolle spullen terwijl u niet thuis bent? Dan kan een buitenhuisverzekering dus een interessante optie zijn. Maar er zijn nog meer factoren die meespelen, zoals de zogeheten afschrijving van uw spullen. Dat wil zeggen: hoe ouder uw laptop of telefoon is, hoe minder die waard is en hoe minder geld u na een claim dus terugkrijgt. Als uw apparaten al een paar jaar meegaan, is zo’n speciale verzekering dus minder zinvol.

Sowieso: staat de premie die u moet betalen, in verhouding tot het bedrag dat u mogelijk terug kunt krijgen? Want de dekking bij schade of diefstal is vaak beperkt. Gebeurt er iets met uw smartphone die u al ruim 3 jaar heeft, dan is het nog maar de vraag of u met het verzekeringsbedrag een nieuwe kunt kopen. En voor een duur horloge is een aparte verzekering voor kostbaarheden vaak handiger dan een buitenhuisverzekering.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, VT Wonen, Independer, Poliswijzer, Centraal Beheer, Nationale Nederlanden, Schadeoplossing.nl, Allianz Direct, FBTO. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie