Bluetooth

Wat is bluetooth en kunt u het de hele dag aan laten staan?

Herkent u het logo in bovenstaande foto van uw smartphone? Waarschijnlijk wel, want bluetooth is een functie die op vrijwel alle mobiele telefoons zit. Wat is bluetooth, wat kunt u ermee en kunt u de functie altijd aan laten staan op uw telefoon?

Wat is bluetooth?

Bluetooth is een systeem dat draadloze communicatie tussen elektrische apparaten mogelijk maakt. Zo kunt u bijvoorbeeld veilig bellen tijdens het autorijden of uw telefoon verbinden met een smartwatch. Of uw smartphone aansluiten op draadloze luidsprekers, om liedjes vanaf uw telefoon met meer volume af te spelen. Ook draadloze oortjes werken via een bluetooth-verbinding.

De ontwikkeling van het systeem is begonnen in de jaren 90, na de eeuwwisseling is het op grote schaal op de markt gekomen. De naam bluetooth is overigens een verwijzing naar de middeleeuwse koning Harald Blauwtand van Denemarken. Hij heeft zich laten bekeren tot het christendom en heeft toenadering gezocht met andere volkeren. Net zoals bluetooth verschillende apparaten met elkaar verbindt. Het logo staat voor zijn initialen HB, maar dan in het klassieke runenschrift.

Computermuizen
Lees ook: Digitip: de verschillende computermuizen

Wat is het verschil met NFC?

Bluetooth is niet het enige systeem waarmee elektronische apparaten draadloos verbinding met elkaar kunnen maken. Zo is er ook NFC (Near Field Communication), dat contactloos betalen met uw pinpas of smartphone mogelijk maakt. Het belangrijkste verschil tussen deze 2 systemen is de afstand die ze kunnen overbruggen. NFC werkt alleen als 2 apparaten zich op een paar centimeter afstand van elkaar bevinden. U kunt bijvoorbeeld contactloos betalen, door uw pinpas (inclusief NFC-chip) vlakbij het pinapparaat te houden. Maar het gemiddelde bluetooth-signaal functioneert ook op 10 meter afstand en kan meerdere apparaten tegelijk verbinden.

Hoe maakt u een bluetooth-verbinding?

De bluetooth-functies zijn vrijwel altijd standaard geïnstalleerd in uw smartphone, of het nu een iPhone of een Android-toestel is. Bij de meeste moderne smartphones vindt u het pictogram direct in het startmenu, anders kunt u altijd wel bij ‘instellingen’ en/of ‘verbindingen’ terecht. U kunt bluetooth desgewenst aan- of uitzetten. Als het systeem actief is, ziet u een overzicht met elektrische apparaten die in de buurt van uw telefoon zijn en die eveneens verbonden zijn met bluetooth. Soms spreekt de naam van zo’n apparaat voor zich (smartwatch van Daniel), soms is deze een stuk cryptischer (WN10NSF0323). Controleer dus goed welke bluetooth-naam uw televisie, smartwatch of smartphone heeft, voordat u er een ander apparaat mee verbindt.

Wachtwoord
Lees ook: Hoe lang bestaan wachtwoorden nog? Dit zijn de nieuwe opties

Is het verstandig om bluetooth altijd aan te laten staan?

Qua batterijverbruik maakt het weinig uit of de bluetooth in- of uitgeschakeld is. Uit Amerikaans onderzoek met 5 soorten smartphones is een verschil van 2 à 4 procent naar voren gekomen. Dit komt, bij een schermtijd van 5 uur, neer op 10 tot 15 minuten extra levensduur voor uw batterij. Als de bluetooth op uw telefoon de hele dag aanstaat, levert dat dus hooguit een beetje extra energieverbruik op.

Maar als de bluetooth is ingeschakeld, is uw smartphone wel zichtbaar voor anderen. En daar kunnen internetcriminelen misbruik van maken, vooral als u meerdere slimme apparatuur in huis heeft. Hoe kunt u dit voorkomen? De makkelijkste oplossing is natuurlijk bluetooth uitzetten, als u er geen gebruik van maakt. Verder dient de beveiliging van uw smartphone op peil te zijn. Wacht dus niet te lang met het doorvoeren van de automatische beveiligingsupdates. Als u een melding krijgt dat een onbekend apparaat een bluetooth-verbinding aan wil gaan, ga hier dan niet meteen op in. En als u toch uw smartphone met een ander apparaat wilt verbinden, doe dit dan niet op een plek waar veel andere mensen zijn.

(Bron: Archief, SeniorWeb, Algemeen Dagblad, T-Mobile, Levensbeschouwing.net, iCulture, Moyens.net, Android Authority, VPN Gids. Foto: sdx15/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    Zo maar aanzetten is dus gevaarlijk, je moet al je apparaten een code geven om Hackers buiten te houden.
    Jou muisje van Laptop ook via telefoon laten werken?
    Lijkt onschuldig maar is ingang voor Hackers dus geen 0000 of 1111 laten staan!

      Jan Coenraats says:

      Dirck,

      Welke malloot doet dat nog… Dat zou vragen om moeilijkheden zijn toch.