Waarom is parkeren bij een ziekenhuis zo duur? En hoe bespaart u er op?
Publicatiedatum: 6 mei 2024
U komt meestal niet voor uw plezier bij een ziekenhuis. Waarschijnlijk komt u er alleen op ziekenbezoek of voor een poliklinische afspraak. Komt u met de auto, dan moet u ook nog eens hoge parkeerkosten betalen. Maar waarom is parkeren bij ziekenhuizen zo duur? En hoe kunt u er op besparen?
Hoe duur is parkeren bij een ziekenhuis?
Naast de spannende gebeurtenis die een bezoek aan het ziekenhuis meestal is, moet u doorgaans ook nog hoge parkeerkosten betalen. Bij de 10 grootste ziekenhuizen in Nederland betaalt u een gemiddeld uurtarief van 2,73 euro. Het gemiddelde dagtarief bij deze 10 ziekenhuizen bedraagt 14 euro. Doordat er niet altijd een ziekenhuis op loop- of fietsafstand is, bent u soms bijna genoodzaakt om met de auto te gaan. U kunt ook met het openbaar vervoer gaan, maar dat brengt evenwel kosten met zich mee. Daarnaast is niet elk ziekenhuis goed met het ov bereikbaar.
Waarom is parkeren zo duur?
Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht zegt dat ze begrijpen dat parkeerkosten een onaangename bijkomstigheid zijn bij een al onaangenaam ziekenhuisbezoek. Toch betaalt u er 2,65 euro per uur, met als reden het voorkomen dat ander publiek er parkeert. Met dit parkeertarief wil het ziekenhuis ervoor zorgen dat alleen ziekenhuisbezoekers de parkeergarage gebruiken. Critici zouden kunnen zeggen dat hier ook een andere oplossing voor te vinden is. Bijvoorbeeld door in het ziekenhuis pasjes uit te delen die noodzakelijk zijn om bij het ziekenhuis te parkeren, of door ziekenhuisbezoekers korting te geven. Het is voor regelmatige bezoekers vaak wel mogelijk om een goedkoper abonnement af te sluiten.
Dure grond en onderhoudskosten dragen ook bij aan de hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen. Zeker bij ziekenhuizen in grote steden is de grond nou eenmaal duur. Als het parkeertarief dan laag is, draaien ze verlies op de parkeergarage.
Parkeerkosten aftrekken van belasting
U kunt parkeerkosten niet declareren bij uw zorgverzekeraar. De parkeerkosten zijn wel fiscaal aftrekbaar. Let er wel op dat dit alleen geldt als u boven uw persoonlijke niet-aftrekbare drempel uitkomt. Op de website van de Belastingdienst kunt u zien hoe hoog dit drempelbedrag per inkomensklasse is.
Tips voor goedkoop parkeren
Als u nog goed te been bent, kunt u vooraf opzoeken of u ergens in de buurt goedkoper kunt parkeren. Het is weliswaar iets verder lopen naar het ziekenhuis, maar het scheelt wel in de portemonnee. Komt u regelmatig in het ziekenhuis? Dan doet u er verstandig aan om navraag te doen naar eventuele kortingsregelingen. Indien uw afspraak bij het ziekenhuis flink is uitgelopen, kunt u bij de receptie navragen of u in aanmerking komt voor een gratis uitrijkaart.
(Bron: Consumentenbond, Trouw, Belastingdienst, Interchange. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Parkeren bij ziekenhuizen is duur. En niet alleen in grote steden of waar er vrees is voor ‘andere’ parkeerders. In Ede is dat ‘gevaar’ er niet. En wat betreft de tip om ‘in de buurt’ te parkeren? Daar zal de buurt blij mee zijn! Trouwens vaak onmogelijk omdat dat dus teveel overlast in de buurt geeft en vergunningparkeren daar bevordert.
Een kortingsregeling voor 1x bezoek, zelfs als dat 3 x per week is, kan meestal niet. En is pas lonend als je meer dan een paar dagen achter elkaar in het ziekenhuis moet zijn, bijvoorbeeld omdat je partner opgenomen is. En dan nog loont het pas je er lang op bezoek bent of twee keer per dag komt.
Het zou fijn zijn als u voor dit soort artikelen wat beter onderzoek deed en ook de gevolgen van sommige tips meeneemt in de informatie.
Gemiste kans dit!
Ik ga soms wel drie keer per week naar het ziekenhuis,eerst mocht je met je invalidekaart gratis staan maar dat hebben ze per 1 Jan afgeschaft
Schandalig zeker voor mensen die zoveel keer naar het ziekenhuis moeten.Ik ben nu al over de honderd euro aan parkeergeld kwijt,het het gewoon te gek voor woorden dit hadden ze nooit af mogen schaffen….
Helaas weet ik nu, vaak is iemand rondjes erg langzaam laten rijden voordeliger!
In Amsterdam geld nu 30 km/h als maximale snelheid maar met 6 km op Cruise Controle is het zuiniger dan de parkeer tarieven per uur.
Laden / Lossen is gratis en iemand uit laten stappen, rollator of Rolstoel geven en als lang duurde buiten de stad en als die klaar is en terug mag moet die even wachten tot ik voor kwam rijden.
Ja, een park of buitenwijk is vaak nog gratis maar of we nu Benzine of Diesel moeten verspillen omdat Parkeren meer als 1 liter per uur koste?
Maar zoals Dekbed hier schreef,
van gratis Invalide en meer keer per week.
Zelf rijden heb je geen keuze helaas.
De enige oplossing iemand anders rondjes rondom Ziekenhuis te maken, alleen brandstof en geen parkeer kosten en als vele ’t doen moeten ze wel iets aanpassen.
Rondjes rijden bleef “gratis” op brandstof na dan.
Meer vervuiling en overlast voor overig verkeer en als ze dit ontdekken zullen ze dat wel gaan aanpassen.
Als ze iets beslissen zonder naar burgers en zieke die hier komen te luisteren?
Als 20% niet meer parkeerde is geen inkomsten en leegstand!
Wel overlast en je mag dit doen.
Zowel Ziekenhuis als omgeving verzieken, dat is enige wat je legaal en boetevrij als protest kunt doen.
Ja, er geld daar een Maximale snelheid maar geen minimale.
Wedden dat als vele dit ook gaan doen het snel aangepast werd!
Een rondrijders file en ze kunnen ook huisvuil in die buurt niet meer normaal ophalen!
Het werkte in Amsterdam, 4x aangehouden wegens traag rijden en dat is legaal en moet zelf brandstof betalen.
Daar zal elke boete wegens verkeer ophouden geseponeerd voor worden!
Ze dreigen wel maar gewoon negeren en een lang gesprek werd nog meer File!
Er is dus meer mogelijk als U denkt.
Via plaatselijke Media aandacht vragen voor dit probleem is vaak voldoende.
Bij Amphia Breda krijg je voor een afspraak een mail en moet je een barcode printen of op je mobiel zetten en je daaarmee direct melden bij binnenkomst, voordat je naar de afdeling gaat. Dan weten ze alvast, dat je binnen bent. Diezelfde barcode zouden ze kunnen gebruiken om gratis uit te kunnen rijden. Dan is het voor patiënten alvast goed geregeld.
In HOORN kan je helemaal voor de deur staan omdat er invalide parkeerplaats en dat is gratis en de parkeerplaats garage kost geld alleen na 2 uur.
Het kan nóg erger. Op sommige plekken moet je van tevoren betalen, terwijl men niet weet hoe lang de tijd in het ziekenhuis zal kosten. Gevolg: men betaalt er vaak te veel, uit angst voor een boete. Kassa dus!
Ik snap het probleem van de ziekenhuizen niet. Waarom de patiënt geen gratis uitrijkaart geven, of minimaal een substantiële korting? Zelfs de supermarkten bij of in winkelcentra doen dat. Nu lijkt het parkeren (net als voor de gemeente) een melkkoe voor de ziekenhuizen te zijn geworden.
Ik ben het eens met RiaMJ dat dit artikel niet volledig is, de redactie heeft haar huiswerk niet goed gedaan. We hoeven niet te weten waarom het parkeren zo duur is, we willen weten waarom ziekenhuizen geen adequate oplossingen bieden voor de meestal behoeftige, onzekere en immobiele patiënt.
Als patiënt moet je op tijd zijn.
Als spreekuur uitloopt krijg je geen compensatie.
Kortom, vroeger inrijden om plek te vinden en
ook vaak genoeg later dan gratis 1e 30 mnt uitrijden.
Ben het met Peter van Zanten eens. Als ze eem barcode aan kunnen maken voor bezoek, moet dit ook kunnen voor parkeren. Het parkeren met een invalidekaart zou ook op een dergelijke manier landelijk geregeld moeten worden. Nu moet moet je altijd ook betalen bij parkeren achter een slagboom.
Ik woon in Duitsland. Daar heb ik twee keer vier dagen in het ziekenhuis gelegen. Er waren geen kosten voor het parkeren, want zowel patiënten als bezoekers kunnen daar gratis parkeren. En zo hoort dat ook te zijn, want hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen in rekening brengen is niets anders dan financieel misbruik maken van andermans ellende.
Parkeren is voor ziekenhuizen een deel van het verdienmodel. Niks service, niks gratis of goedkoop: het innen van parkeergeld is “uitbesteed” en levert veel geld op !
Helemaal mee eens.Je wil op tijd aanwezig zijn, meeste spreekuren lopen gigantisch uit.
In Enschede doe je er al 15 minuten over om vanuit vreselijke parkeergarage in hal ziekenhuis te komen, als de roltrappen het al doen anders heb je een probleem.Er wordt niet per minuut gerekend, laatst €6, kwijt voor ruim 1 uur ziekenbezoek schandalig
Wim van Stralen: uw gegevens zijn niet correct wbt parkeren in Hoorn bij Dijklander zkhs.
De 1e 30 min. zijn gratis, 30/ 60 min 2,-, 60/ 120min 3,- en 120min of meer is dagtarief 4,–
E.e.a. is op hun website terug te vinden. Overigens zijn de invaliden parkeerplaatsen inderdaad gratis maar is daar zo’n nijpend gebrek aan dat deze meestal vol zijn.
Op het Transferium aan de ander ingang Zkhs gelegen is het tarief 2,80 per dag.
Gezien de tarieven bij andere ziekenhuizen, vallen deze nog alleszins mee. Maar zodra het gratis is, blijken alle Zkhs medw. en vd kantoren in de omgeving de parkeerplekken te gebruiken.