Voor 40 euro naar de rechter

Even langs de bakker, de slager of de rechter: in Noord-Nederland maakt het niet veel meer uit. U kunt er met een eenvoudige zaak snel en goedkoop terecht op het rechtbankspreekuur.

Op spreekuur

Het rechtbankspreekuur is een experiment dat op 1 oktober 2016 van start is gegaan bij de rechtbank Noord-Nederland. Initiatiefnemer is de Drentse rechter Ton Lennaerts. Hij wil de rechtspraak laagdrempeliger maken. ‘’Bewijzen kan ik het niet, maar volgens mij komen een heleboel zaken nu niet voor de rechter, omdat de afstand tussen burger en rechtspraak te groot is.”

40 euro

Wat vooral een hoge barrière opwerpt, zijn de griffiekosten. Als u bij de kantonrechter komt omdat u nog 600 euro van uw werkgever te goed heeft, moet u 233 euro griffiekosten betalen. Als u pech heeft en verliest, dan komen daar ook nog de proceskosten bij. Dat schrikt af. Bij de Spreekuurrechter bent u slechts 39,50 euro kwijt. Bedrijven betalen een paar tientjes meer.

Eenvoudige zaak

Ook de complexe uitgebreide protocollen en procedures  verhinderen mensen naar de rechter te gaan. Dat gaat bij de Spreekuurrechter een stuk eenvoudiger. Beide partijen kunnen zaken als ontslagkwesties, burenruzies, huurzaken en schadegevallen aan de rechter voorleggen. Kennis van de wet of het inschakelen van een advocaat is niet nodig. De rechter luistert en past het recht toe. Hij of zij bemiddelt tijdens het gesprek en komt aan het einde met een voorstel of een vonnis.

Voorwaarden

Omdat het een experiment is, is het alleen de rechtbank Noord-Nederland die deze procedure aanbiedt. Burgers kunnen daar terecht op de locaties Groningen, Assen en Leeuwarden, of de Spreekuurrechter komt op afspraak bij de partijen thuis. Verder is een verwijzing van het Juridisch Loket Assen, DAS Groningen of Univé Rechtshulp nodig.

Initiatieven

De proef wordt na een jaar geëvalueerd, of tot er 100 zaken zijn behandeld. De resultaten worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Overigens is dit niet het eerste initiatief om de rechtspraak toegankelijker te maken. Bij andere projecten, zoals de internetkantonrechter en de burenrechter, belandden slechts 4 zaken in ruim 2 jaar bij de rechter. “Veel te ingewikkeld om mee te doen, dus nog steeds niet laagdrempelig,” oordeelt Lennaerts.

Dit onderwerp is te zien in Hallo Nederland op donderdag 16 februari 2017 om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: NOS)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    De toegankelijkheid van de rechtspraak is bijna onmogelijk gemaakt, voor de lage inkomensgroep, door die smeerlappenpartij VVD. Net zoals de toegankelijkheid tot de gezondheidszorg, voor lage inkomens, bijna onmogelijk is gemaakt. En net zoals de toegankelijkheid tot een betaalbare huurwoning, bijna onmogelijk is gemaakt, voor de lage inkomensgroep. Net zoals de toegankelijkheid tot een WW uitkering, bijna onmogelijk heeft gemaakt, waardoor je eerder verpauperd als voorheen. Oppersmeerlapje, Rutte, kan gerust zijn, Het gewone volk is verdreven uit de samenleving, zij vormen nu een sub cultuur, van bezitlozen, zorglozen, rechtelozen, en woninglozen.

    WilmaDD says:

    Dit is een goed initiatief van de rechtbank. Niet duidelijk is of de uitspraak of het vonnis ook bindend is. Dat zou wel zo moeten zijn, anders lost het niets op. Ik ben zelf betrokken geweest bij een onenigheid met mijn buurvrouw over een dakterras. De rechtsgang heeft me enkele duizenden euro’s gekost, kosten advocaat en leges. Dat was niet het enige vervelende, de kwestie heeft ook bijna twee jaar geduurd. Dus voor simpele zaken een simpele aanpak lijkt me erg goed!