Vieze luchtjes

Vieze luchtjes van een nieuw matras, bankstel of kleding kwijtraken

Aan een nieuwe matras, bankstel of kleding zitten weleens vieze luchtjes. Buiten dat die niet prettig ruiken, zijn ze ook niet altijd even gezond. We zetten tips op een rij om die geuren kwijt te raken.

Chemische stoffen voor behoud nieuwe producten

Er worden vaak chemische stoffen gebruikt om producten te verbeteren en langer te behouden. Ze voorkomen bijvoorbeeld houtrot en schimmels, ze geven producten kleur of werken vlamvertragend. Allemaal positieve eigenschappen, maar de keerzijde is dat die stoffen niet allemaal even gezond zijn. Bij de aankoop van nieuwe producten kan dit het binnenklimaat nadelig beïnvloeden. Heeft uw nieuwe bank of matras een sterke geur, dan is het meestal raadzaam daar wat aan te doen. Wie er extra gevoelig voor is kan er bij de koop al proberen rekening mee te houden. Soms is het mogelijk te kiezen voor producten die minder schadelijke stoffen bevatten. Of die speciaal bedoeld zijn voor mensen die bijvoorbeeld niet goed tegen bepaalde verfsoorten kunnen.

Vieze luchtjes nieuw matras

Een nieuw matras kan het slaapcomfort enorm verhogen. Een sterk aanwezige geur kan dat slaapplezier de 1e tijd echter flink vergallen. Zeker matrassen die u opgerold geleverd krijgt kunnen flink ruiken. De geuren van de gebruikte lijm en materialen in het matras hebben op die manier geen gelegenheid gehad om eerder al te vervliegen. Het kan uren tot wel dagen duren voor die geur eruit trekt. U kunt dit proces versnellen door het matras direct na ontvangst uit te pakken. En ten minste 72 uur rechtop in een goed geventileerde ruimte te zetten. Het is sowieso het beste de 1e dagen niet op een nieuw matras te slapen. Maar wilt u het matras toch direct in gebruik nemen, haal dan overdag al het beddengoed eraf en lucht de slaapkamer goed. Herhaal dit proces tot de stank verdwenen is.

Vieze luchtjes nieuw bankstel

Zowel leren als stoffen banken kunnen onaangename geuren verspreiden. Die kunnen tot wel maanden blijven hangen. Er kan onder andere formaldehydegas vrijkomen. In dat geval is het zaak om goed te ventileren en te luchten. Het gas kan namelijk voor gezondheidsproblemen zorgen. Wel moeten alle meubels voldoen aan de Warenwet en aan Europese wetgeving. Hierdoor zijn producenten en importeurs verplicht om ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn voor consumenten. Toch reageren sommige mensen sterk op aanwezige stoffen als formaldehyde.

Blijft het langere tijd mooi weer en heeft u de ruimte, dan kunt u de bank ook buiten laten luchten. Pas in dat geval wel op met felle zon, want dat kan verkleuren tot gevolg hebben. Bescherm de bank hier dan tegen.

Zitten er wasbare elementen op een bank, zoals kussenhoezen, dan kunt u die wassen. Onderdelen die niet in de wasmachine kunnen, kunt u vaak wel op een andere manier afnemen. Dat kan ook meehelpen in het verwijderen van de geuren. In een eerder artikel vertellen we met welke milde reinigingsmiddelen u een bankstel kunt schoonmaken.

Vieze luchtjes nieuwe kleding

Voor het kleuren van kleding worden veel kleurstoffen gebruikt. Ook worden er chemicaliën toegevoegd om de kleding langer goed te houden. Daarnaast worden tijdens het transport en opslag bestrijdingsmiddelen gebruikt om te voorkomen dat schimmels, parasieten of insecten het textiel aantasten. Het uiteindelijke kledingstuk wordt voor de verkoop vaak nog wel gewassen, maar er blijven sporen van de gebruikte chemische stoffen achter.

Dat kunt u vaak ook ruiken, in de vorm van een vies geurtje. Het inademen ervan is meestal niet heel gezond. Ook is het niet altijd goed nieuwe kledingstukken direct op uw huid te dragen. Via de huid kunt u de chemische stoffen namelijk binnen krijgen. Hang nieuwe kleding daarom altijd eerst uit in een goed geventileerde ruimte en was de kleding altijd voordat u die draagt.

Ook schoenen kunnen flink ruiken in het begin. In een eerder artikel vertellen we wat u hier allemaal tegen kunt doen. Zoals het gebruiken van baking soda of azijn.

Waar zit wat in

Op de website Waar zit wat in, van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de stoffen die in meubels, vloerbedekking en textiel voorkomen. Zoals DMF, oplosmiddelen en vlamvertragers.

(Bron: Waar zit wat in, Consumentenbond, Leer-onderhoud.nl, RTL Nieuws, De Standaard, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie