Verzekering 100 euro te duur premiedifferentiatie

Veel Nederlanders hebben te dure verzekering: hoe voorkomt u dat u 100 euro te veel betaalt?

Schrik niet: grote kans dat u eigenlijk een te hoog bedrag betaalt voor uw zorgverzekering. Want dat doet ruim de helft van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de meeste gevallen hadden ze in 2023 zo’n 100 euro minder voor hun verzekering kunnen betalen. Dat is wijsheid achteraf en het is nu te laat om daar nog iets aan te doen. Maar wat kunt u voortaan doen om alsnog een passende zorgverzekering af te sluiten?

Wat is er aan de hand?

Het aanbod van zorgverzekeringen is vaak verwarrend voor de consument. Volgens gegevens van Zorgwijzer zijn er in Nederland 10 verzekeraarsconcerns actief. Maar hier vallen weer meerdere kleine verzekeraars onder. Zo maken FBTO, De Friesland, Zilveren Kruis en Interpolis deel uit van Achmea (5,3 miljoen verzekerden), terwijl CZ ook OHRA en Nationale-Nederlanden omvat (in totaal 3,93 miljoen verzekerden). Deze concerns kunnen meerdere gelijkwaardige verzekeringen bevatten, die echter in prijs verschillen.

Dit valt onder het begrip premiedifferentiatie, wat formeel is verboden in Nederland. Maar op deze manier kunnen verzekeraarsconcerns alsnog verschillende verzekeringen aanbieden. En verschillende premies voor verschillende groepen verzekerden rekenen. De ACM en NZa willen het totaalaantal gelijkwaardige basisverzekeringen terugdringen, om de keuze voor de consument te vereenvoudigen.

Zorgverzekering betalingsachterstand CAK
Lees ook: Zorgverzekering is verplicht: maar wat zijn de regels als u achterloopt met betalen?

59 basisverzekeringen, lastige zoektocht naar passende verzekering

In totaal kunt u kiezen uit 59 basisverzekeringen. Het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste optie is 468 euro, maar toch is het lastig om al deze basisverzekeringen inhoudelijk van elkaar te onderscheiden. Daardoor gebeurt het nogal eens dat Nederlanders een bepaalde verzekering kiezen, terwijl er een goedkoper alternatief is, met nagenoeg hetzelfde pakket. Daarnaast zorgt het afsluiten van een aanvullend pakket vaak voor extra kosten. Want voor zo’n aanvullend pakket is dan een duurdere basisverzekering nodig. Als u zelf zo’n aanvullende verzekering af wil sluiten, ga dan ook goed na of u dit pakket wel nodig heeft. De ACM en NZa willen ook voor elkaar krijgen dat elke basisverzekering toegang geeft tot alle mogelijke aanvullende pakketten.

Tussen de duurste en goedkoopste verzekering zit dus 468 euro verschil, zoals blijkt uit de cijfers van Zorgwijzer. Dit is een extreem geval, maar ook de premies van vergelijkbare verzekeringen kunnen onderling sterk verschillen. Zonder collectiviteitskorting (per 2023 afgeschaft) en zonder korting voor een hoger vrijwillig eigen risico kan het verschil oplopen tot wel 212 euro per jaar. En dat terwijl deze pakketten dus inhoudelijk weinig van elkaar verschillen.

Zorgplafond
Lees ook: Wat is een zorgplafond?

Overstappen? Pas op voor onderbewuste beïnvloeding

Ruim 1 miljoen Nederlanders zijn in 2024 overgestapt, mede doordat het dagelijks leven duurder is geworden. Het vervallen van de eerder genoemde collectiviteitskorting blijkt ook één van de belangrijkste redenen om naar een andere verzekering te kijken. Het vergelijken van verzekeringen, bijvoorbeeld via vergelijkingssites, is helaas minder eenvoudig dan het lijkt. Onderbewuste beïnvloeding, waar onze columnist Patrick Wessels regelmatig over schrijft, ligt namelijk op de loer. Dat heeft te maken met de manier waarop verzekeraars hun verzekeringen aanprijzen.

ACM en NZa wijzen in hun onderzoek (PDF) bijvoorbeeld naar de namen die de verzekeringspakketten krijgen. Goedkopere verzekeringen krijgen dan de toevoeging ‘bewust’, ‘select’, ‘basis’ en ‘goed’, terwijl duurdere pakketten gelden als ‘zekerheid’, ‘alles verzorgd’ en ‘ruim’. Hierdoor bent u mogelijk eerder geneigd om voor die pakketten te kiezen, ook al verschillen ze inhoudelijk nauwelijks van de ‘bewuste’ of de ‘selecte’ verzekeringen.

En bent u op vergelijkingssites al eens de toevoeging ‘meest gekozen verzekering’ tegengekomen? Dan is het verleidelijk om met de meerderheid mee te gaan en ook voor deze verzekering te kiezen. Of een rijtje van 3, met links de goedkoopste optie en rechts de duurste verzekering? Dan is het verleidelijk om in het midden te gaan zitten. Want dat is dan niet het duurste, maar ook niet het slechtste pakket, bent u geneigd te denken. Dit zijn methoden die onbewust uw keuze beïnvloeden en u in een bepaalde richting sturen.

Gemeentepolis zorgverzekering
Lees ook: Welke voor- en nadelen heeft een zorgverzekering via de gemeente, de gemeentepolis?

Hoe voorkomt u dat u een te dure verzekering kiest?

Het is wellicht een open deur, maar kijk goed naar de zorg die u daadwerkelijk nodig heeft. Het is zonde om een heel jaar voor fysiotherapie te betalen, terwijl u vervolgens niet naar de fysiotherapeut gaat. En heeft u een aanvullend pakket nodig? Kijk dan goed naar het meest voordelige basispakket dat daarbij hoort, in plaats van andersom, zoals we in dit artikel uitleggen. En heeft u genoeg budget om uw premies in 1 klap voor een heel jaar te betalen, in plaats van per maand? Bij vrijwel alle verzekeraars krijgt u dan een paar procent korting. Daarnaast zijn er verzekeraars die eveneens korting aanbieden als u uw premie per half jaar of per kwartaal betaalt.

(Bron: ANP, ACM, NZa, Algemeen Dagblad, NOS, Zorgwijzer, Zorgverzekeraars Nederland, Consumentenbond, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Renata says:

    De overheid heeft ooit bedacht dat er voor iedereen een ‘basisverzekering’ moest komen. Voor alle mensen één verzekering die in basis voor iedereen gelijk is. Ik blijf het een trieste zaak vinden dat verzekeraars toch weer allerlei varianten hebben bedacht, waardoor ‘basis’ toch weer niet voor iedereen gelijk is. Wel het soort zorg, niet de voorwaarden. Een voorbeeld: personenalarmering komt deels uit de basisverzekering. Alleen bij de ene verzekeraar krijg je dit al heel snel vergoed, bij de andere zijn er zeer strenge voorwaarden om deze , toch basis, vergoeding te kunnen krijgen. Hier zou de overheid eens paal en perk aan moeten stellen.

    fruitbomen says:

    Stop ook met het afsluiten van zorgverzekeringen tegen lagere premies doordat zij zijn relateerd aan een hoger eigen risico dan het bodembedrag van E 385. Dat haalt namelijk het solidaire karakter binnen de zorgverzekering totaal omver. Burgers die altijd het volledig eigen risico van E 385 moeten opmaken vanwege hun fysieke gesteldheid betalen hierdoor namelijk het gelag via veel hogere premiebetalingen.