Veel koolmonoxidemelders zijn onveilig
Publicatiedatum: 31 mei 2017
Ruim de helft van de koolmonoxidemelders deugt niet. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van een in 2016 uitgevoerd onderzoek. De melders voldoen niet aan de veiligheidseisen.
Onveilige koolmonoxidemelders
De NVWA heeft in totaal 29 melders onderzocht. Dit zijn bijna alle melders die in 2016 op de Nederlandse markt te koop zijn geweest. Wat blijkt? Van de 29 melders slaan 8 exemplaren geen alarm wanneer er te veel koolstofmonoxide in de lucht zit. Nog eens 6 melders geven geen storingssignaal als de sensor niet (meer) werkt. Daardoor krijgt de consument geen waarschuwing als er een te hoge concentratie CO in de lucht zit. Het is verboden dergelijke onveilige melders te verkopen.
Andere problemen
Daarnaast stopt het alarm van 4 melders niet wanneer binnen een bepaalde tijd schone lucht in de ruimte komt. 5 exemplaren hebben geen volledige gebruiksaanwijzing bijgesloten gekregen. Verder voldoen van 13 CO-melders de opschriften niet aan de eisen.
Kans op koolmonoxidevergiftiging
Niet goed werkende koolstofmonoxidemelders leveren het gevaar op koolmonoxidevergiftiging op. CO is een kleur- en reukloos gas, en daardoor voor ons niet mogelijk om waar te nemen. Mensen herkennen de symptomen – vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid – vaak niet (tijdig). Als er te laat wordt ingegrepen of de concentratie CO erg hoog is, kan bewusteloosheid of in het ergste geval de dood het gevolg zijn.
De NVWA heeft een lijst opgesteld met de onderzochte melders en daarop aangegeven welke veilig en welke onveilig zijn.
(Bron: ANP, NVWA)