Vanaf 2018 geen contante betalingen meer in het ov
Publicatiedatum: 26 mei 2016
Openbaarvervoerbedrijven willen dat reizigers per 2018 niet meer contant kunnen betalen in het openbaar vervoer. De bedrijven zijn het geweld in het openbaar vervoer beu en hebben daarom samen een plan uitgewerkt dat moet leiden tot meer veilige betaalmethodes, zo meldt branchevereniging OVNL.
Nieuwe betaalwijzen
Voorzitter Pedro Peters van OVNL: “Er is niet veel geld op de bus, maar toch zijn er onlangs walgelijke overvallen geweest op diverse plekken in het land, dit moeten we zien te voorkomen!”. De koepelorganisatie denkt de afschaffing van contante betalingen te bereiken door betalen met een bankpas of smartphone snel te realiseren. Ook de invoering van een anonieme ov-chipkaart die automatisch opgeladen kan worden, moet daaraan bijdragen. “Het zorgt ervoor dat het aantal contante betalingen afneemt, wat de veiligheid ten goede komt. Daarbij maken deze nieuwe betaalwijzen het gebruik van het openbaar vervoer makkelijker en toegankelijker”, aldus Peters.
Volledige afschaffing gaat te ver
Reizigersorganisatie Rover vindt het volledig afschaffen van contant geld in het openbaar vervoer echter te ver gaan. Zij vrezen dat reizigers de bus zullen mijden als ze minder mogelijkheden hebben om een kaartje te kopen. Bovendien kan het ontbreken van geschikte betaalmogelijkheden ook leiden tot meer discussies met het ov-personeel, aldus de reisorganisatie. Ook Rover vindt geweld in het ov een zeer ernstig probleem en steunt het streven naar minder geld in de bus. Maar afschaffen gaat een stap te ver. “Toeristen, mensen die heel weinig reizen en anderen die zicht willen hebben op hun budget, moeten met cash in de bus terecht kunnen”.
Gebruik de ov-chipkaart
Brancheorganisatie OVNL is van plan om in overleg met andere betrokken partijen een campagne op te zetten die reizigers moet stimuleren om de ov-chipkaart te gebruiken. “We kunnen niet van de een op de andere dag al het contant geld van de voertuigen halen. Maar hoe meer mensen de ov-chipkaart gebruiken en hoe sneller wij nieuwe betaalvormen kunnen invoeren, hoe beter het is.” De contante betalingen worden pas volledig worden afgeschaft als klanten, reizigersorganisaties en overheden de alternatieve betaalmogelijkheden hebben geaccepteerd. “Ook mag het afschaffen van contant geld niet leiden tot een toename van geweld en agressie.”
Meer mogelijkheden
Ook het installeren van pinapparatuur in onder meer bussen of het verkopen van vervoersbewijzen in winkels en hotels zijn mogelijke oplossingen voor het probleem. Vakbond CNV Vakmensen is positief over het streven van brancheorganisatie OVNL: “De geldlades moeten zo snel mogelijk uit de bus. Buschauffeurs zijn nu een te makkelijk doelwit.”
(Bron: ANP / Nu.nl)