Uw gasaansluiting laten verwijderen is gratis: blijft dit zo en hoeveel kunt u besparen?
Publicatiedatum: 29 november 2023
Sinds 2018 worden nieuwe woningen zonder gasaansluiting opgeleverd, terwijl Nederland in 2050 helemaal van het gas af wil zijn. Heeft u nog een woning waar wel een gasaansluiting in zit, dan kunt u die (voorlopig) kosteloos laten verwijderen. Maar de kosten voor deze afkoppelingen, inclusief weghalen van de gasleiding, komen juist terecht bij de huishoudens die nog wel een gasaansluiting hebben. Hoe zit dit precies?
Afkoppeling gasaansluiting gratis, maar voor hoelang nog?
Sinds 1 maart 2021 hoeft u niets te betalen voor het afkoppelen van de gasaansluiting in uw woning, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) destijds besloten. Daarvoor waren hier nog kotsen van 700 à 800 euro aan verbonden. Uw netbeheerder zorgt voor het verwijderen van de aansluiting en neemt deze kosten voor zijn rekening. Maar in ruim 2 jaar is het afkoppelen vele malen duurder geworden, mede onder invloed van de inflatie. Voor een reguliere woning is dit 1.780 euro, voor een appartement 380 euro, laat een woordvoerder van netbeheerder Stedin bijvoorbeeld weten aan het Algemeen Dagblad.
De keerzijde hiervan is dat netbeheerders deze bedragen doorrekenen in de transporttarieven, voor iedereen die is aangesloten op het gasnet. En dat heeft gevolgen voor huishoudens die nog wel een gasaansluiting hebben: hogere netbeheerkosten en dus extra kosten op de energierekening. Aangezien steeds meer huishoudens kiezen voor een ontkoppeling van de gas (en hiermee juist geld kunnen besparen), wordt de impact hoger voor huishoudens die nog wel aangesloten zijn.
Maar in juni 2023 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) het eerdere besluit van de ACM (van 1 maart 2021) ongeldig verklaard. Wettelijk gezien mogen netbeheerders hierdoor weer een vergoeding vragen voor het verwijderen van een gasaansluiting in huis. Of ze dat inderdaad gaan doen, is echter nog niet duidelijk. De ACM wil enerzijds consumenten aanmoedigen om hun woning te verduurzamen, maar pleit anderzijds voor een eerlijke verdeling van de kosten. Hoe dit in de praktijk moet gaan werken, voor huishoudens met en zonder gasaansluiting, is dus nog de vraag. Bovendien is er een nieuwe Energiewet in ontwikkeling, waarin de kostenverdeling officieel vastgelegd kan worden. Deze Energiewet moet nog wel door de Eerste Kamer.
Hoe werkt het afkoppelen?
Op het moment van schrijven (november 2023) is het afsluiten van uw gasaansluiting in huis dus nog wel kosteloos. Dit kunt u op verschillende manieren doen. De 1e methode is een aanvraag via de website Mijnaansluiting.nl. Zorg dan wel dat u goed voorbereid bent en dat uw woning geen gasaansluiting nodig heeft. Het is in elk geval verstandig om uw woning goed te isoleren. Daarnaast kunt u zelf alvast uw woning verduurzamen met zonnepanelen, vloerverwarming en een warmtepomp. Via platforms als Milieu Centraal kunt u meer informatie inwinnen.
Na uw aanvraag krijgt u bericht van uw netbeheerder. Deze verwijdert vervolgens de gasaansluiting en de gasleiding. Het kan wel gebeuren dat de tuin of bestrating bij uw woning opengebroken moet worden. Hoe het afkoppelen in zijn werk gaat als u in een flat of andere hoogbouw woont, ziet u in onderstaande video.
Een anders optie kunt u bij uw netbeheerder een tijdelijke afkoppeling aanvragen, als u bijvoorbeeld gaat verbouwen. Deze tijdelijke afsluiting is voor maximaal 12 maanden. Hier zijn eenmalige kosten aan verbonden, maar u bespaart uiteindelijk wel op netwerkkosten. Na 12 maanden kunt u uw woning weer aan laten sluiten op gas óf kiezen voor een definitieve afkoppeling. Maakt u geen keuze, dan haalt uw netbeheerder sowieso de gasaansluiting weg. En daar betaalt u dus niet voor. Een gasleiding mag namelijk maximaal 12 maanden ongebruikt blijven, vanwege veiligheidsrisico’s. Tot slot kunt u ervoor kiezen om uw gascontract af te laten lopen en geen nieuwe aan te vragen. Na 12 maanden haalt uw netbeheerder dus de niet-gebruikte gasaansluiting weg.
Hoeveel geld kunt u besparen met de afkoppeling?
Besparing op netbeheerkosten is één van de voordelen die het verwijderen van uw gasaansluiting biedt. Dit kan op jaarbasis meer dan 200 euro schelen. Let er wel op dat u uw energiecontract tijdig stopzet. En houd er ook rekening mee dat uw elektriciteitsverbruik juist omhoog kan gaan als u bijvoorbeeld een warmtepomp laat installeren. Na 1 januari 2024 is het sowieso zaak om uw energieverbruik goed in de gaten te houden, omdat het prijsplafond voor gas en elektriciteit dan verdwijnt.
(Bron: Archief, ANP Mijnaansluiting.nl, ACM, Algemeen Dagblad, Rijksoverheid, Kassa, Milieu Centraal, Klimaatakkoord, Wetgevingskalender.overheid.nl, Liander, Gaslicht.com. Foto: Rob Engelaar/ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarom kan je het niet gewoon opzeggen, dan kunnen ze toch de meter onklaar maken (verzegelen).
Misschien dat een nieuwe bewoner wel de gasaansluiting wil gaan gebruiken.
Ik sluit mij aan bij Holiday420.
Als je de rekeningen niet betaald kunnen ze je afsluiten en blijven de leidingen toch ook gewoon liggen?
Ook oneerlijk dat de kosten terecht komen bij de mensen die nog wel gas gebruiken.
En wie weet wat er in de toekomst nog door die leidingen vervoerd kan worden.