Videobellen Belastingdienst

U kunt nu videobellen met de Belastingdienst: hoe werkt dit precies?

Heeft u hulp nodig met uw belastingaangifte of uw toeslagen? Of vragen over de beschikking die u heeft ontvangen? Daarvoor kunt u een persoonlijk gesprek aangaan met een adviseur van de Belastingdienst, zonder uw woning uit te hoeven. De Belastingdienst introduceert de functie videobellen, voor persoonlijk contact op afstand met uw adviseur. Hoe werkt dit precies?

Videobellen met de Belastingdienst

Videobellen kan via WhatsApp, maar ook met programma’s als Skype, Zoom, FaceTime, Microsoft Teams en Google Meet. Deze programma’s voor smartphone, laptop en pc bestaan al langer, maar videobellen wordt pas echt populair na de uitbraak van het coronavirus in 2020. Wanneer de Belastingdienst in 2021 zijn ambities voor een meer persoonlijke dienstverlening uitspreekt, zijn er al tests met videobellen.

2 jaar later is het dan definitief zover. “Mensen die behoefte hebben aan persoonlijke hulp, bieden we nu ook de optie om vanuit hun eigen woonkamer per video in te bellen”, aldus Bjorn Meijer, unitdirecteur Dienstverlening bij de Belastingdienst. U kunt thuis uw aangifte doen of toeslagen aanvragen, terwijl de adviseur op afstand met u mee kan kijken. “Hiermee sluiten we beter aan bij de behoefte dat mensen zélf kunnen kiezen hoe zij het contact met de Belastingdienst willen hebben.”

Arbeidsongeschikt
Lees ook: Gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt, wat komt hierbij kijken?

Videobellen, voor jong en oud

Veel Nederlanders staan hier ook open voor, blijkt uit een onderzoek van het bureau Motivaction. 30 procent van de belastingplichtigen, vooral in de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar, vindt het videobellen een interessante optie. Maar ook als u op leeftijd bent en moeite heeft met uw online aangifte, kan het een hulpmiddel zijn. De Belastingdienst benadrukt dat de videoverbinding, toegankelijk via de afspraakbevestiging die u via e-mail krijgt, beveiligd is. U hoeft bovendien geen speciale programma’s te installeren. “In de bevestigingsmail zit een link. En op het moment dat jij een afspraak hebt, hoef je alleen maar op die link te klikken en komt er een videobelverbinding tot stand”, legt Meijer uit in het NPO Radio 2-programma Jan-Willem Start Op.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Het videobellen is vergelijkbaar met een afspraak op het belastingkantoor, maar dan zonder reistijd. Zeker als u minder mobiel bent, kan het een praktische oplossing zijn. “We helpen burgers op een moment dat het hen uitkomt”, vat teamleider Dienstverlening Emmy Kruitbosch samen. “Zo help je mensen gemakkelijk met het invullen of controleren van hun jaarlijkse belastingaangifte of vraag je zorg- of huurtoeslag of een betalingsregeling voor hen aan.”

Hoe maakt u een afspraak voor een videogesprek?

U maakt via de Belastingdienst een afspraak voor een online gesprek. Dat kunt u via de website van de Belastingdienst doen of via de gratis BelastingTelefoon (telefoonnummer 0800 – 0543) doen. Nog meer manieren om met de Belastingdienst in contact te komen vindt u hier. Als u een datum en tijdstip heeft gekozen, krijgt u een e-mail ter bevestiging. Hierin zit dus de beveiligde link, die u op het moment van het gesprek kunt openen.

Als u uw naam invult en toestemming geeft voor het gebruik van camera en microfoon, kan het gesprek met uw adviseur beginnen. U kunt dan meekijken via zijn of haar scherm. “Dan gaat het echt over zaken waar je bijvoorbeeld meerdere vragen hebt rondom een aangifte, het doen van aangifte. Maar ook een aangifte waarbij je inkomen gewijzigd is, wat dan ook weer impact heeft op je toeslagen”, voegt Meijer toe.

(Bron: Archief, Belastingdienst, NPO Radio 2. Foto: Belastingdienst)

Geef een reactie