Tijdelijk Noodfonds Energie weer open in 2024, 60 miljoen in de pot: wanneer kunt u een aanvraag doen?
Publicatiedatum: 22 januari 2024
Heeft u tijdens de koudste maanden van het jaar moeite om de energierekening te betalen? In januari 2024 gaat het Tijdelijk Noodfonds Energie weer open. De voorwaarden zijn aangepast, waardoor meer Nederlanders in aanmerking komen voor financiële steun. Wat betekent dit concreet voor u? En hoe doet u een aanvraag?
Terug van weggeweest: het Noodfonds
Nadat de energieprijzen in 2022 omhoogschieten, zijn er diverse maatregelen gekomen om de rekeningen betaalbaar te houden. Naast het prijsplafond voor gas en elektriciteit en de eenmalige energietoeslag (1.300 euro) is er begin 2023 een Tijdelijk Noodfonds Energie gekomen. Dat Noodfonds is op 5 mei 2023 weer gesloten. Ruim 50.000 Nederlandse huishoudens hebben een financiële compensatie voor hun hoge energierekening ontvangen. Maar waar het prijsplafond en de energietoeslag niet terugkeren in 2024, gaat het Noodfonds wel weer open. Dat is op maandag 22 januari 2024 gebeurd. Energieleveranciers Budget Energie, Eneco, ENGIE, Essent, Greenchoice, Innova, Pure Energie, Vattenfall en Vrij op Naam hebben samen met Rijksoverheid een financiële bijdrage aan het Noodfonds geleverd. In de pot zit een totaalbedrag van zo’n 84 miljoen euro. Het aanvankelijke bedrag is 60 miljoen, maar is aangevuld, door de vele aanvragen (85.000) die inmiddels binnen zijn gekomen.
Wanneer komt u in aanmerking voor het Noodfonds?
In vergelijking met 2023 zijn er meer huishoudens met een laag inkomen (130 procent van het sociaal minimum of lager) die een aanvraag kunnen doen. Als zij minimaal 8 procent van hun inkomen besteden aan de energierekening, komen ze al in aanmerking. Ook huishoudens met een laag middeninkomen (130 tot 200 procent van het sociaal minimum) kunnen een tegemoetkoming uit het Noodfonds ontvangen. Althans, dat is zo als ze minstens 10 procent van hun inkomen aan de energierekening kwijt zijn.
De sociale minimumbedragen per 1 januari 2024 vindt u op de website van het UWV. 1.473,56 euro bruto per maand geldt als sociaal minimum voor alleenstaanden. Voor gehuwden of samenwonenden ligt het sociaal minimum op 2.069,30 euro bruto per maand. Als u maximaal 200 procent van het sociaal minimum verdient (3.200 euro bruto per maand voor alleenstaanden, 4.480 euro bruto per maand met zijn tweeën), komt u in aanmerking. Vakantiegeld telt wel mee voor uw inkomen, toeslagen niet. Via de situatiecheck van Stichting Noodfonds kunt u controleren of u inderdaad een aanvraag kunt doen. Let op: hiervoor heeft u wel tot zondag 31 maart 2024 de tijd.
Hoe doet u een aanvraag bij Stichting Noodfonds?
Voor een aanvraag kunt u de website Noodfondsenergie.nl/aanvraagdoen raadplegen. Ook is er de gratis smartphone-app Tijdelijk Noodfonds Energie, waar u uw aanvraag kunt doen. Hiervoor heeft u uw e-mailadres, mobiele telefoon, DigiD en uw financiële gegevens nodig. Het invullen van alle gegevens (waaronder uw inkomen en de kosten van uw energierekening) duurt meestal een half uur. U kunt ook iemand machtigen om de aanvraag voor u te doen (en andersom). Wordt uw aanvraag uiteindelijk gehonoreerd, dan krijgt u een bedrag uit het Noodfonds om een deel van uw energierekening te betalen. In de praktijk komt dit meestal neer op 105 euro per maand, oftewel 630 euro over een half jaar.
(Bron: Archief, Rijksoverheid, Noodfonds Energie, NOS, ANP, UWV, Algemeen Dagblad, Manners. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij wonen (gedoogd) in een vakantiewoning en ontvangen alleen AOW, geen pensioen.
Betaalden in november bijna €200 aan energiekosten. De opbrengst zonnepanelen is verrekend. 1/5 van ons inkomen in november ging dus op aan energiekosten.
We hebben geen hypotheek (afgelost met spaargeld, bedoeld voor pensioen) meer dus dat scheelt.