Naar cookieinstellingen
ten minste houdbaar tot

‘Ten minste houdbaar tot’ weg, minder verspilling

Consumenten gooien minder producten weg als de ‘ten minste houdbaar tot’-datum op verpakkingen wordt aangepast. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Voedselverspilling

Op dit moment belandt er zo’n 50 kilo voedsel per jaar per consument in de vuilnisbak. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil dit aantal terugdringen. Hij pleit voor het afschaffen van de ’ten minste houdbaar tot’-datum, omdat consumenten vaak onnodig snel houdbare producten als koffie, rijst stroop, ingeblikte vis en sappen uit pak weggooien.

‘Ten minste houdbaar tot’ of ’te gebruiken tot’?

Uit de Barometer, opiniepeiler namens de Europese Unie, blijkt dat 62 procent van de mensen niet weet wat het verschil is tussen ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT). THT is een kwaliteitsgarantie voor lang houdbare producten als koffie en rijst. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product verminderen, maar het is nog wel veilig. TGT is een advies voor het veilig gebruiken van erg bederfelijke producten als vlees. Na de TGT-datum is het niet meer veilig om het product te gebruiken. Er is een aantal producten dat geen houdbaarheidsdatum heeft; zij staan op een speciale lijst.

Resultaten

Zo’n 39 procent van de deelnemers aan het onderzoek gooit lang houdbare producten met een THT-verpakking weg als de THT-datum is verstreken. Door het weglaten van de THT-aanduiding neemt de verspilling af met 12 procent. Het vervangen van de THT-verpakking door een verpakking met ‘lang houdbaar’ erop leidt tot een afname van 31 procent. Als er geen datum op de verpakking staat, gooien consumenten vochtige producten als pakken sap en ingeblikte vis het vaakst weg. Droge producten als rijst, suiker en thee eindigen het minst vaak in de vuilnisbak.

Stapsgewijze verandering

“Consumenten hechten veel waarde aan voedselveiligheid en zijn bang om ziet te worden van producten die niet meer goed zijn”, zegt Hilke Bos-Brouwers, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. “Verandering van de THT op lang houdbare producten zou daarom stapsgewijs moeten plaatsvinden, te beginnen met de productgroepen waarbij mensen de minste risico’s ervaren, zoals honing of pasta. Dit gaat bij voorkeur gepaard met duidelijke voorlichting over houdbaarheid(sdata) en de verschillen tussen lang en kort houdbare producten.”

(Bron: NOS, Wageningen University & Research)

Geef een reactie

Reactie

    RABE says:

    Veel kan opgelost worden door verse bereiding zonder pakjes en zakjes.
    En ja, bij conserven kan de datum eraf.

    Ik denk dat de afvalberg en dus verspilling een stuk minder zal worden

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.