ten minste houdbaar tot

‘Ten minste houdbaar tot’ weg, minder verspilling

Consumenten gooien minder producten weg als de ‘ten minste houdbaar tot’-datum op verpakkingen wordt aangepast. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Voedselverspilling

Op dit moment belandt er zo’n 50 kilo voedsel per jaar per consument in de vuilnisbak. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil dit aantal terugdringen. Hij pleit voor het afschaffen van de ’ten minste houdbaar tot’-datum, omdat consumenten vaak onnodig snel houdbare producten als koffie, rijst stroop, ingeblikte vis en sappen uit pak weggooien.

‘Ten minste houdbaar tot’ of ’te gebruiken tot’?

Uit de Barometer, opiniepeiler namens de Europese Unie, blijkt dat 62 procent van de mensen niet weet wat het verschil is tussen ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT). THT is een kwaliteitsgarantie voor lang houdbare producten als koffie en rijst. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product verminderen, maar het is nog wel veilig. TGT is een advies voor het veilig gebruiken van erg bederfelijke producten als vlees. Na de TGT-datum is het niet meer veilig om het product te gebruiken. Er is een aantal producten dat geen houdbaarheidsdatum heeft; zij staan op een speciale lijst.

Resultaten

Zo’n 39 procent van de deelnemers aan het onderzoek gooit lang houdbare producten met een THT-verpakking weg als de THT-datum is verstreken. Door het weglaten van de THT-aanduiding neemt de verspilling af met 12 procent. Het vervangen van de THT-verpakking door een verpakking met ‘lang houdbaar’ erop leidt tot een afname van 31 procent. Als er geen datum op de verpakking staat, gooien consumenten vochtige producten als pakken sap en ingeblikte vis het vaakst weg. Droge producten als rijst, suiker en thee eindigen het minst vaak in de vuilnisbak.

Stapsgewijze verandering

“Consumenten hechten veel waarde aan voedselveiligheid en zijn bang om ziet te worden van producten die niet meer goed zijn”, zegt Hilke Bos-Brouwers, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. “Verandering van de THT op lang houdbare producten zou daarom stapsgewijs moeten plaatsvinden, te beginnen met de productgroepen waarbij mensen de minste risico’s ervaren, zoals honing of pasta. Dit gaat bij voorkeur gepaard met duidelijke voorlichting over houdbaarheid(sdata) en de verschillen tussen lang en kort houdbare producten.”

(Bron: NOS, Wageningen University & Research)

Geef een reactie

Reactie

    RABE says:

    Veel kan opgelost worden door verse bereiding zonder pakjes en zakjes.
    En ja, bij conserven kan de datum eraf.

    Ik denk dat de afvalberg en dus verspilling een stuk minder zal worden