Tekort aan openbare wc’s groot probleem voor 2 miljoen buikpatiënten
Publicatiedatum: 17 november 2017
Wat als u binnen 5 minuten een toilet nodig heeft, maar u kunt er geen vinden of u wordt geweigerd bij een winkel of restaurant? Deze ervaring weerhoudt 1 op de 4 buikpatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan. Dat blijkt uit onderzoek onder 3700 patiënten met maag-, darm of incontinentieproblemen, uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en patiëntenorganisaties.
Geweigerd bij toilet
Volgens de belangenorganisatie gaat het om een groot probleem voor 2 miljoen buikpatiënten en mensen met incontinentie. De helft van hen heeft bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig, terwijl slechts 1 op de 6 binnen die tijd een toilet vindt. Bovendien worden 4 op de 10 patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een openbaar toilet. Dit gebeurt vooral in winkels, maar ook bij cafés en restaurants. Zo’n 4 procent wordt wel eens geweigerd bij overheidsgebouwen.
Tekort gezamenlijk aanpakken
De MLDS en diverse patiëntenorganisaties presenteren daarom een norm waarmee ze overheden, retailers, bedrijven en horecaondernemers willen bewegen dit schrijnend tekort gezamenlijk aan te pakken. “Wij vinden dat in stadscentra elke 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet komen. Liefst rolstoeltoeganklijk, schoon en met een prullenbakje”, aldus MLDS. De MLDS en patiëntenverenigingen maken zich sterk om in gesprek te gaan met overheden en ondernemers om het probleem gezamenlijk aan te pakken.
Landelijke toilettour
Om aandacht te vragen voor het toiletprobleem is er op donderdag 16 november 2017 een landelijke toilettour gestart. Tijdens deze tour strijkt een mobiel toilet in de vorm van een kasteel neer op verschillende openbare plekken in Nederland. Dit jaar in de steden die onderaan de lijst bungelen van de top 50 gastvrije toiletgemeenten. Tegelijkertijd worden gemeenten, winkeliers en horecaondernemers opgeroepen om hun toiletruimte aan te melden via waarkaniknaardewc.nl en de HogeNood app. Een platform waar bezoekers ervaringsverhalen kunnen delen en een steunbetuiging kunnen tekenen om meer openbare toiletten mogelijk te maken.
Lees ook: openbare toiletten iets schoner, maar niet schoon genoeg en Maag Lever Darm Stichting pakt tekort openbare wc’s aan.
(Bron: ANP, Maag Lever Darm Stichting. Op de foto Nance Coolen (L) en Bernique Tool, directeur van de MLDS)