Te veel zonne-energie tussen 12.00 en 15.00: ligt de oplossing juist bij degenen zonder zonnepanelen?
Publicatiedatum: 15 juli 2023
Dat de zon tussen 12.00 en 15.00 uur het felst schijnt, is een bekend gegeven. Dus als u thuis zonnepanelen heeft, kunt u het best op dit moment van de dag een wasje draaien of de vaatwasser aanzetten, toch? Zo simpel werkt het in de praktijk helaas niet. En wat als u juist geen zonnepanelen heeft? Dan kan het weer wel interessant zijn om overdag stroom af te nemen.
Meer zonnepanelen: overbelast stroomnet?
De gemiddelde levensduur van zonnepanelen ligt rond de 25 jaar. Wel gaan ze na verloop van tijd steeds minder opbrengen. Hoe dan ook moet de 1e generatie zonnepanelen in Nederland langzaam maar zeker plaatsmaken voor een volgende lichting. De allereerste installatie in Nederland, op het dak van Ed en Caty Sjoerdsma uit Castricum, is nu zelfs een museumstuk, vertelt Ed Sjoerdsma aan MAX Vandaag, 34 jaar na de introductie op zijn dak. Hoewel de aantrekkelijke salderingsregeling stapsgewijs gaat verdwijnen, worden zonnepanelen een steeds vertrouwder gezicht in ons straatbeeld.
Maar dit grote aantal zonnepanelen in Nederland brengt praktische problemen met zich mee. Zo is het de vraag hoelang ons overbelaste stroomnet het nog houdt. Door deze overbelasting van het stroomnet is het al regelmatig voorgekomen dat zonnepanelenbezitters tijdelijk geen overtollige stroom terug kunnen leveren. En daardoor lopen ze geld mis. Dit komt vooral voor tijdens de piekmomenten, midden op de dag, als de zon volop schijnt. Duurzaamheidsspecialist Thijs ten Brinck verwacht dat dit soort problemen de komende jaren blijven voorkomen. “De simpelste oplossing is om door te bouwen aan dat net. Maar dat gaat niet overal op korte termijn. Daarom moeten er slimme keuzes gemaakt worden op het gebied van ons stroomgebruik”, vertelt hij aan onze collega’s van MAX Meldpunt.
Overdag een wasje draaien: handig als u juist geen zonnepanelen heeft?
Nog een reden dat het gebruik van zonne-energie overdag iets minder aantrekkelijk kan zijn: het beperkte rendement. Want bij zomerse hitte wekken uw zonnepanelen relatief weinig energie op. De ideale temperatuur voor de zonnepanelen zelf is 25 graden. Maar als het buiten al 25 graden Celsius of meer is, kunnen de panelen algauw dubbel zo warm worden. En hoe verder de zonnepanelen van die 25 graden af zitten, hoe lager het rendement. Het lijkt logisch dat zonnepanelen het best functioneren op hete zomerdagen, midden op de dag. De opbrengst is dan weliswaar nog steeds hoog, maar er gaat dus ook veel energie verloren. In de lente is het rendement hoger, omdat er dan meer wind is dan in de zomer, waardoor de panelen minder hard opwarmen.
Tussen 12.00 en 15.00 uur de wasmachine aanzetten of toch kiezen voor een ander moment? Het is een relevante vraag voor zonnepanelenbezitters, maar ook voor degenen zonder zonnepanelen. Volgens netbeheerder Stedin kan die groep juist bijdragen aan een oplossing voor probleem 1, de dreigende overbelasting van het stroomnet. Overdag komt er veel zonne-energie vrij, waar u dus ook van kunt profiteren als u zelf geen zonnepanelen heeft. ‘Te veel stroom belast het elektriciteitsnet. Dus kunnen we deze zonne-energie het beste direct gebruiken wanneer deze wordt opgewekt’, is de argumentatie van Stedin.
Wasweerbericht
De netbeheerder, actief in de provincies Zeeland, Utrecht en delen van Friesland, Noord- en Zuid-Holland, heeft dan ook het was-weerbericht gelanceerd. Zo ziet u hoe zonnig het is en hoeveel zonne-energie er dus vrij kan komen. Maar ook als u zelf geen zonnepanelen heeft, kan het aantrekkelijk zijn om de wasmachine juist aan te zetten als de zon schijnt. ‘Als we met elkaar meer de energie gebruiken in het ritme van de natuur, benutten we het net beter en is de beschikbaarheid van energie beter in balans’, roept Stedin op. ‘Zet daarom je wasmachine aan als de zon schijnt. Dan was je op 100% zonne-energie en was je dus nog schoner!’
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Stedin, Zonnefabriek.nl, Energievergelijk.nl. Foto: Kees van de Veen/ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nu hopen dat de netbeheerders met deze “oplossing” niet achterover leunen maar het netwerk gaan verzwaren.
Het netwerk hoeft niet verzwaard te worden als we nu direct stoppen met zonne en windparken en overschakelen naar meer gascentrales en kernenergie. Iedereen weet nu toch wel ee n beetje dat de hele stikstof en co2 discussie onzin is. We worden voor de gek gehouden. Elke megaton co2 reductie kost ons 1200 euro terwijl je co2 certificaten ter compensatie kan kopen voor 23 euro per megaton. 28 miljard belastinggeld om 0,00036 graden opwarming te voorkomen. Gaan we dat elk jaar uitgeven? En als het zogenaamd niet hard genoeg gaat moet er dan nog meer geld achter aan? 100 miljard? 250 miljard? De politiek heeft een trackrecord van geld verkwisting, mislukte it-projecten, ze kunnen zelf de compensatie van Groningers niet fatsoenlijk voor elkaar krijgen maar ze gaan wel de wereld redden tegen klimaatverandering. Wat een lachertje
Hoe kan het dan dat er nog daltarieven zijn?
Ik heb geen zonnepanelen, waarom dure stroom overdag gebruiken, als ik na 21.00 uur goedkoop stroom heb.
Precies, als ze nu willen dat er overdag stroom gebruikt wordt, kunnen ze beter de stroom overdag goedkoop maken.
Precies. Stedin kan zelf de daluren aanpassen, dan heeft die oproep ook zin
Ben ik het helemaal mee eens.
Ik vindt het schandalig dat de netwerk beheerders regelmatig de zonnepanelen uit laten schakelen en hier mee weg komen, ik betaal jaarlijks (net zo als ieder ander) een aanzienlijk bedrag zodat het net goed zou moeten werken. Nu hun dat niet lukt zouden we recht moeten hebben op een schadevergoeding.
Hier ligt een essentieel probleem. Groene stroom is “domme stroom”, de goedkoopste stroom op de markt en die brengt ons eigenlijk niks behalve enorme afhankelijkheid en kwetsbaarheid. Het brengt stroom op momenten dat je het niet nodig hebt. Als het net wordt overspoeld dan heeft groene stroom zelfs een negatieve waarde. Handig voor de terugverdientijd die dan nooit gehaald kan worden. Al die windmolens en zonnevelden zijn al gesubsidieerd en dan is de opbrengst ook nog eens negatief. Het dal tarief gaat ook nog eens savonds in, goedkope stroom is dus eigenlijk grijze stroom. Gaan we groene stroom nog duurder maken door ook daar nog weer opslag voor te genereren zoals in accus? Dan wordt hen nog duurder als je ongeveer 1000 euro per 5kw accuopslag niet rekenen. 5kw kan je natuurlijk niks mee, als je een bewaarcapaciteit hebt van nog geen 24u is dit ridicuul. Nadenken over meer flexibele gas/kolencentrales en een constante basis stroomvoorziening met kerncentrales is de enige manier om goedkoop en stabiele betrouwbare stroomvoorziening te creëren.
Ik heb een dynamisch energiecontract. Overdag van 12:00u tot 16:00 is de stroom erg goedkoop. Vandaag weer €0.06 negatief. Morgen ook weer.
Dus inclusief belastingen en toeslagen ongeveer 10 cent per kwh.
Ik verbaas me er over dat er nog contacten bestaan met een dagtarief in de avonduren.
Waarom zouden degenen die geen zonnepanelen hebben er voor moeten zorgen dat degenen die wel zonnepanelen hebben op dat moment waardeloze energie op het net kunnen blijven lozen zodat ze daarvoor dure grijze energie (of geld) voor terug kunnen krijgen wat dan weer door de niet zonnepaneel bezitters betaald moet worden! Gemiddeld betalen niet zonnepaneel bezitters 25 euro per maand extra om de salderingsregeling te bekostigen
Ik raad aan een dynamisch energiecontract aan te gaan om de schade (nl meebetalen aan niet duurzame subsidie) te beperken. Ook is dit de manier om duurzaam met energie om te kunnen gaan. Ga bij aanpassingen er ook van uit dat er geen saldering is om er zeker van te kunnen zijn dat dit bijdraagt aan het verduurzamen. Goed voor de portomonaie is heel iets anders dan duurzaam in dit geval.
Een warmtepomp draait vnl op (heel veel) grijze energie! Namelijk in de avond en wintermaanden en is dus op zich niet duurzaam.
Inderdaad, de oplossing ligt bij de energie aanbieders, die moeten daluren maken van de uren dat er overvloedig stroom beschikbaar is, alleen dan zal de verbruiker voor die uren kiezen!
Het hangt van weersomstandigheden (zon en wind) af of en op welke tijdstippen er een overschot aan energie is. Een energieaanbieder kan daarom geen vaste daluren bieden. Je kan als gebruiker wel zelf verantwoordelijkheid nemen door voor een dynamisch energieaanbieder te kiezen.
Daarnaast maakt de salderingsregeling dat mensen niet meer gestimuleerd worden om duurzaam met energie om te gaan. Die zou snel afgeschaft moeten worden zodat men het opwekken van energie met zonnepanelen op eigen verbruik afstemt en er geen verdienmodel van maakt. Daarbij is de richting waarin de panelen geplaatst zijn ook van belang. Dus door op oosten en westen te richten afstemmen op energieverbruik in ochtend en begin van avond. Ien dus niet op zuiden richten om zoveel mogelijk energie op te wekken om te kunnen salderen en dus in te kunnen wisselen voor energie in avond en winter, wanneer er dus vnl grijze energie beschikbaar is. Tenzij het op die momenten toevallig heel hard waait.