Tablet of telefoon ’s nachts opladen is behoorlijk brandgevaarlijk

Het lijkt handig, ’s nachts uw telefoon of tablet opladen. Dan is hij de volgende ochtend weer klaar voor gebruik. Het is misschien handig, maar volgens het Verbond van Verzekeraars is het niet verstandig. Want het ’s nachts opladen van een elektrisch apparaat vergroot het risico op brand. 

Samen met Brandweer Nederland heeft het Verbond het rapport Risicomonitor Woningbranden opgesteld. Zij waarschuwen voor het brandgevaar bij het opladen van elektrische apparaten.

De verzekeraars zien een trend in woningbranden. Volgens directeur Richard Weurding is deze trend voor een belangrijk deel te vermijden. “Met name het aan laten staan van een elektronisch apparaat terwijl het aan het opladen is, is een risico.” De helft van de woningbranden wordt volgens verzekeraars door elektrische apparaten veroorzaakt. Al eerder laat de brandweer weten dat het niet alleen om telefoons en tablets gaat. Het betreft alle oplaadbare apparaten.

Overladen

Naast het ’s nachts opladen zien de verzekeraars nog een probleem; het overladen. Als het apparaat opgeladen is, kunt u het beste direct de stekker uit het stopcontact halen. Dit gebeurt ’s nachts niet, waardoor het apparaat brandgevaarlijk wordt. “Het verstandigst is om het apparaat op te laden als u erbij bent en bij voorkeur op ene harde ondergrond”, aldus Weurding.

Oplader

Naast het opladen terwijl het apparaat aanstaat en het overladen, is het gebruik van niet originele opladers een risico. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de zomer van 2016 onderzoek gedaan naar elektrische veiligheid USB-laders 230 Volt (pdf). 12 van de 41 USB-opladers is bestempeld als gevaarlijk. Bij nog 12 andere merken kan de veiligheid niet worden vastgesteld, waardoor de verkoop van 24 van de 41 opladers verboden is. Opladers die in Nederland worden verkocht vallen onder toezicht van de NVWA. Tegenover internetverkopers buiten de Europese Unie staat de NVWA machteloos.

Originele lader

De verzekeraars raden de consument aan alert te zijn bij de aanschaf van een oplader. Ook het CE-keurmerk, dat als richtlijn dient binnen de Europese Unie, blijkt lang niet altijd betrouwbaar te zijn. Het keurmerk blijkt vrij gemakkelijk te verkrijgen. Het is ook vaak niet duidelijk of een onafhankelijke organisatie het keurmerk heeft verstrekt. Het Verbond raad aan iets meer geld uit te geven aan een goede oplader, het liefst een originele of een goede imitatie.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie