Statiegeld invoeren op blikjes: dit levert het op
Publicatiedatum: 6 maart 2018
Supermarkten staan vanwege de bijkomende kosten nog niet te springen om statiegeld in te voeren op blikjes en kleine plastic flessen. Gemeenten juist wel, want de kosten voor het opruimen van zwerfafval dalen daarmee zienderogen. Onderzoeksbureau CE Delft heeft onderzocht hoe de kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes precies uitvallen.
Investeringen
Geert Bergsma van onderzoeksbureau CE Delft zegt dat de kosten voor inzamelende supermarkten zullen stijgen. Supermarkten moeten investeren in onder meer de aanschaf van statiegeldmachines. Ook krijgen ze te maken met extra personeelskosten. Voor sommige winkels kan ook het ruimtebeslag een drempel zijn. “Dat verschilt per locatie. In de Amsterdamse binnenstad, waar de vierkante meter prijs hoog is, zal de animo niet groot zijn. In buitenwijken zullen meer machines wellicht tot minder problemen leiden,” aldus Bergsma.
Plastic zwerfafval
Voor het milieu betekent het dat er veel minder plastic zwerfafval op straat terecht zal komen. CE Delft heeft berekend dat met een uitgebreid statiegeldsysteem jaarlijks 2,7 tot 2,9 miljard verpakkingen extra onder statiegeld gaan vallen. 1,8 miljard blikjes en 900 miljoen kleine kunststof flessen. Op dit moment worden jaarlijks al ongeveer 1 miljard verpakkingen individueel ingeleverd via de statiegeldmachines bij supermarkten. Het zal moeten blijken of de kosten een kink in de kabel worden, maar in het buitenland moeten de drankenfabrikanten zelf bijvoorbeeld meebetalen aan het systeem.
Afvalbeleid
Brancheorganisatie het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is in overleg met fabrikanten en het ministerie over de beste manier om zwerfafval tegen te gaan. “De mogelijkheid van statiegeld zal daarbij ook worden bekeken”, aldus het CBL. Maandag 5 maart 2018 is bekend geworden dat het samenwerkingsverband dat pleit voor inzameling van petflesjes en blikjes fors gegroeid is. Bijna 200 Nederlandse gemeenten hebben zich inmiddels aangesloten bij deze Statiegeldalliantie, een initiatief van Recycling Network Benelux. In totaal telt de alliantie nu meer dan 400 lokale overheden, bedrijven en organisaties uit Nederland en België. Op 15 maart debatteert de Tweede Kamer over het afvalbeleid.
Beweging van onderen af
Volgens Math Oehlen, ambtenaar afvalbeleid in de gemeente Weert, hebben de 200 Nederlandse gemeenten opgeteld meer dan 11 miljoen inwoners. Weert is afgelopen november de eerste gemeente die zich heeft aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Oehlen: “het is een beweging van onderen af, vanuit de lokale politiek en de bevolking.”
(Bron: ANP)