Speuren in de kringloop? Zo vindt u de spreekwoordelijke parels
Publicatiedatum: 27 september 2021
De 3e oktober is het Nationale Kringloopdag. Nederlandse kringloopcentra herbergen prachtige parels. Hoe u het beste van het beste uit het aanbod distilleert? Wij hebben tips.
Neem de tijd
Om echt wat moois te vinden is soms wat uithoudingsvermogen nodig. Neem daarom altijd de tijd als u naar de kringloop gaat. Vooral heel volle filialen kunnen een uitdaging zijn, omdat u dan echt goed moet kijken om niets te missen. Sommige mensen vinden veel aanbod overweldigend, maar als u voldoende tijd heeft kunt u op uw gemak elk doosje, plankje en rek bekijken.
Wat wilt u kopen?
Als u op zoek bent naar iets specifieks, kan het handig zijn om u in te lezen. Zoekt u een echt Perzisch tapijt? Weet dan wat de kenmerken van zo’n kleed zijn en ga na bij welke kringloop bij u in de buurt zulke kleden weleens worden aangeboden. Dit is natuurlijk ook een kwestie van toeval, maar even naar de winkel bellen kan geen kwaad.
Veel kringloopwinkels zijn ook actief op social media, wat een handige informatiebron is. Hierop plaatsen zij bijvoorbeeld foto’s van bijzondere spulletjes uit de winkel. Het kan een goed voorteken zijn als u meerdere foto’s ziet met spullen erop die u mooi vindt.
Ga vaak
Het helpt ook om bepaalde kringloopcentra geregeld te bezoeken. De echt mooie spullen zijn vaak snel weg, want u bent natuurlijk niet de enige die op zoek is naar de parels. Om de kans dat u ze mist tot een minimum te beperken helpt het om vaak te gaan.
Wees voorbereid
Het is handig om goed voorbereid naar de kringloop te gaan. Het helpt bijvoorbeeld niet als u een mooie bank heeft gevonden, maar u deze niet kunt opmeten omdat u de rolmaat thuis heeft laten liggen. Wie een specifieke kringloop-missie heeft doet er goed aan om altijd goed voorbereid van huis te gaan. Dit voorkomt teleurstellingen en de kans dat u iets moois misloopt.
Sla kleine kringloopwinkels niet over
Veel kringloopwinkels behoren tot een keten, maar er zijn ook behoorlijk wat kleinere, onafhankelijke kringloopwinkels. Deze zijn vaak iets minder goed geordend dan de kringloopcentra, maar u moet ze zeker niet overslaan. Tussen alle meubels, kleding en witgoed kunt u zomaar iets moois vinden. Let overigens wel op de prijzen. Sommige kleinere kringloopwinkels zijn een stuk duurder of juist veel goedkoper dan de winkels die bij een keten horen.
Speciale kledingtip
In de kringloop kunt u natuurlijk van alles kopen, zo ook kleding. Vaak hangt er heel veel kleding op een klein rek, waardoor zoeken wat lastiger is. Het is daarom altijd goed om te weten waar u ongeveer naar zoekt. Als u een coltrui wilt kopen hoeft u alle kleding zonder col sowieso niet te bekijken. Zoekt u kleding van een specifiek materiaal? Ga dan op zoek naar het label. Controleer ook altijd op slijtage, eventuele gaatjes en een mogelijke kapotte rits.
Op 30 september 2021 belt De MAX! met kringloop-expert Anki Wijnen over de Nationale Kringloopdag. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur.
(Bron: archief, Margriet)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Spreekwoordelijke pareltjes vinden is praktisch onmogelijk, omdat de kringloopwinkels tegenwoordig alle ingebrachte goederen laten taxeren door meerdere deskundigen, voordat deze in de winkel komen, en alle pareltjes door die deskundigen worden opgekocht. Er komt niet of zéér sporadisch een pareltje beschikbaar voor de consument.
Ik zie ook nooit pareltjes bij de Kringloopwinkels… échte kringloopwinkels zijn er steeds minder en daar kun je soms nog leuke dingen kopen voor een redelijke prijs…
Bij de ‘nieuwe stijl’ kringloopwinkels valt vrij weinig te halen: veel oude meuk voor rare prijzen… in panden waarvan je denkt: dit kan niet !
Een pandje van minstens € 50.000,- per jaar aan huur en helemaal gevuld met oude meuk en theelepeltjes van € 0,25…
Stichting zus, stichting zo, ondersteund door gratis personeel uit de Participatie-Wet (verplicht) en een management die zijn/haar zakken vult en er voor zorgt dat de ‘pareltjes’ het daglicht in hun centra niet ziet… dat word voor die tijd verkocht en gaat in andere zakken dan dat van de stichting waar ze voor ‘werken’…