Smartphone te warm geworden

Smartphone te warm geworden? Dit moet u dan doen

Bij normale omstandigheden zal een smartphone niet zo snel oververhit raken. Tot 35 graden blijft hij goed functioneren. In een hete auto of tijdens intensief gebruik kan de temperatuur echter snel oplopen. Dat merkt u doordat uw mobiel langzaam wordt of even helemaal niets meer doet. Zo kunt u dat dan oplossen.

Redenen van oververhitting

Een mobiel kunt u vergelijken met een computer, maar waar een computer is voorzien van koeling, is dat bij een smartphone niet het geval. Die raakt zijn warmte langzaam kwijt tijdens het gebruik ervan. Maar in sommige gevallen lukt dat niet voldoende:

  • Als u hem in de zon legt. Door het donkere scherm wordt snel veel warmte opgenomen.
  • In een hete auto. Ook al valt de temperatuur buiten mee, in een auto wordt het al gauw warmer dan 35 graden. Zeker als uw smartphone ook nog in het zonnetje ligt, bijvoorbeeld op het dashboard. Maar ook mobieltjes die als navigatie gebruikt worden kunnen oververhit raken.
  • Bij intensief gebruik. Gebruikt u zware programma’s, zoals intensieve apps als een game en is de omgeving warmer dan 35 graden, dan kan de telefoon dit  minder goed aan, dan wanneer de temperatuur lager is.
  • Tijdens het opladen, terwijl de mobiel in de zon ligt. Of soms wanneer er een niet officiële oplader gebruikt wordt.

Gevolgen van oververhitting

Des te warmer een smartphone wordt, des te meer de processor in de telefoon wordt beperkt. Die kan daardoor minder informatie verwerken en wordt vervolgens langzamer. Sommige telefoons geven een melding bij oververhitting en soms worden ze tijdelijk in hun geheel geblokkeerd. Meestal duurt dat maximaal een kwartier. Een keer te warm worden kan niet meteen veel kwaad, maar gebeurt het vaker, dan heeft dit een negatief effect op de accu. De batterij kan dan sneller verouderen. In extreme gevallen kan die zelfs oververhit raken en in brand vliegen.

Telefoon veilig schoonmaken
Lees ook: De telefoon schoonmaken doet u zo veilig

Smartphone weer af laten koelen

Merkt u dat uw mobiel te heet geworden is, zorg dan dat die weer afkoelt. Dat kan op de volgende manieren:

  • Gebruik hem even helemaal niet meer.
  • Zorg voor een koele plek. Kunt u niet naar binnen, haal uw smartphone dan in elk geval uit de zon en leg hem bijvoorbeeld in de schaduw. Is er een ventilator aanwezig, richt die dan op uw smartphone.
  • Is uw telefoon voorzien van een hoesje, haal dat er dan tijdelijk af. Op die manier kan de mobiel beter zijn warmte kwijt.
  • Schakel zware apps, zoals de camera, een streamingdienst of Youtube tijdelijk uit. Als uw mobiel minder zwaar werk hoeft te doen, kan hij beter afkoelen.
  • Haal uw smartphone van de oplader. Wordt hij erg warm tijdens het opladen, haal hem er dan meteen af en laad pas weer verder op als hij is afgekoeld. Doe dit op een koele plek, uit de zon.
  • Zet uw mobiel in de vliegtuigmodus. In deze modus maakt hij geen contact meer met netwerken en kan hij sneller afkoelen.
  • Zet uw toestel uit. Dit is de snelste manier om uw smartphone te laten afkoelen. Hierdoor worden er namelijk even helemaal geen processen meer uitgevoerd en koelt de processor het snelst af.

Tenslotte, probeer uw smartphone niet in 1 keer extreem snel te laten afkoelen. Leg hem dus bijvoorbeeld niet even in de koelkast. Zo’n groot temperatuurverschil kan onder andere condensatie in uw mobiel veroorzaken en dat is vanzelfsprekend een slechte zaak.

Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 1 augustus 2024.

(Bron: Nu.nl, United Consumers, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie