Salderingsregeling zonnepanelen Eerste Kamer

Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft toch in stand: waar gaat het om?

Belangrijk nieuws uit de Eerste Kamer, voor degenen die wel zonnepanelen hebben en degenen die ze niet hebben. De salderingsregeling blijft alsnog behouden. Het wetsvoorstel is begin 2023 al aangenomen door de Tweede Kamer, maar nu heeft een meerderheid van de Eerste Kamer alsnog tegen gestemd. Wat betekent dit?

Waar gaat het om?

De salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters bestaat al sinds 2004. Kort gezegd betekent het dat u een overschot aan zelf opgewekte zonne-energie, die u niet meteen nodig heeft, kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Uiteindelijk kunt u dit wegstrepen tegen de elektriciteit die u van uw energieleverancier heeft afgenomen, waardoor uw energierekening voordeliger uitvalt. In de jaren na de introductie van de salderingsregeling is de terugverdientijd van zonnepanelen spectaculair teruggelopen, van ruim 30 naar ongeveer 5,5 jaar. Deze regeling maakt de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker en toegankelijker voor consumenten.

Inmiddels is Nederland zelfs wereldkampioen zonnepanelen, met een gemiddelde van 3,5 zonnepaneel per inwoners. Maar dit verhaal heeft ook een keerzijde, vooral voor degenen die juist geen zonnepanelen hebben. Het terugleveren en salderen, door de huishoudens met zonnepanelen, zorgt ervoor dat energieleveranciers inkomsten mislopen. Zij rekenen dit door in hogere tarieven, ook voor degenen die juist geen zonnepanelen hebben. Nu blijkt dat de salderingsregeling blijft behouden, gaan ook Eneco en Vattenfall extra kosten rekenen, bevestigen de energiereuzen tegenover het Algemeen Dagblad.

Toch geen afbouw van de salderingsregeling tussen 2025 en 2031

Mede hierdoor is het plan ontwikkeld om de salderingsregeling af te bouwen. Dit onderwerp speelt al jarenlang. Eind 2022 hebben wij bijvoorbeeld een artikel gewijd aan de stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling, met ingang van 2025. In dat jaar en in 2026 kunt u nog 64 procent salderen, daarna wordt dit percentage elk jaar minder, tot 0 procent in 2031. Dat is althans het idee op papier. Want de salderingsregeling blijft toch nog bestaan, heeft de Eerste Kamer op dinsdag 13 februari 2024 besloten. Voor aanvang van de stemming is al duidelijk dat er geen meerderheid voor de afbouw zal zijn.

Wat vinden de voor- en tegenstanders van de salderingsregeling?

Of er aanvullende of vervangende maatregelen komen voor de salderingsregeling, moet later nog blijken. Hoe dan ook blijft het een regeling met voor- en tegenstanders. Zo willen GroenLinks-PvdA en de BoerBurgerBeweging, de 2 grootste fracties in de Eerste Kamer, de regeling graag behouden. Zij vinden dat de salderingsregeling nodig is, zodat huishoudens met een lager inkomen ook verantwoord in zonnepanelen kunnen investeren. Bovendien dreigt overbelasting van het elektriciteitsnet, nu de aanschaf van zonnepanelen steeds toegankelijker is geworden. De PVV, SP, Partij voor de Dieren en JA21 hebben ook tegen de afbouw gestemd. SGP, D66, CDA, Volt, Forum voor Democratie, VVD en ChristenUnie hebben voor gestemd, maar vormen dus geen meerderheid.

Organisaties Vereniging Eigen Huis en de Vereniging Nederlandse Gemeenten hopen juist dat er een alternatief voor de salderingsregeling komt. Zij wijzen op een nieuwe trend op de energiemarkt, de extra terugleverkosten die bij steeds meer energieleveranciers gelden. ‘De minister maakt zich geen zorgen over de terugverdientijd en weigert een garantie te geven dat zon op dak ook zonder de salderingsregeling voldoende rendabel blijft om te investeren voor huishoudens. Daarbij verwijst minister Jetten (inmiddels demissionair, red.) naar de uitkomsten van berekeningen van TNO uit 2022’, stellen ze in een gemeenschappelijke verklaring. Maar bij die berekeningen is dus nog geen rekening gehouden met de extra terugleverkosten, die nu bij steeds meer leveranciers gelden. ‘We willen dat de minister eerst dit gat in de regelgeving dicht.’

(Bron: Archief, ANP, Eerstekamer.nl, Nieuwsuur, Het Consultancyhuis, RTL Nieuws, NPO Radio 1, Algemeen Dagblad. Foto: Lea Rae/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    motse-otsar says:

    Degenen die dus geen zonnepanelen kan laten aanleggen en meestal huurders zijn, subsidiëren dus de rijkere die mogelijk ook al subsidie hebben ontvangen bij de aanschaf. Dank je wel.
    Mooi dat sommige leveranciers hier wel wat aan willen doen.

      MCR says:

      Dat is niet net helemaal waar. De politiek en zeker de energiebedrijven hebben een onderbouwing gevonden om eigenaren van woningen met zonnepanelen te laten betalen, omdat netwerkwerk extra belast wordt.
      De huurders mee betalen voor deze kosten is een manier om deze kosten nu door te belasten. Je kan het ook anders zien. Door de vele zonnepanelen wordt er minder fossiele grondstoffen gebruikt. Hierdoor zijn de tarieven lager van energietarieven dan wanneer er geen zonnepanelen aanwezig zijn geweest. Hier profiteert duidelijk ook de huurders van. Tevens hebben eigenaren van woningen geïnvesteerd in deze installaties van zonnepanelen. Wij laten ons door energiebedrijven en politiek maar wat op de mouw spellen.

    bijbloem says:

    Ja, de beheerkosten van het net stijgen. Zonder zonnepanelen maar met besparende maatregelen moet je toch meebetalen.
    Een deel van de overproductie in de zomer wordt misbruikt voor airco.
    Airco draagt bij aan opwarming van de aarde.
    Het is dus dweilen met de kraan open.
    Maar nog erger is de houtstook. Is vrij recent in het nieuws geweest. Veel klachten, maar geen maatregelen.