Duur 03:53
Gepubliceerd op 7 augustus 2017

Roaming binnen EU afgeschaft: hier moet u op letten

Alle inwoners van EU-lidstaten kunnen vanaf 15 juni 2017 zonder extra kosten sms’en, bellen en internetten in andere landen die binnen die Europese Unie vallen. Goed nieuws, maar er zitten wat addertjes onder het gras.

Extra belkosten

De mobiele telefoon gebruiken vanaf een Spaans terras zonder extra kosten klinkt mooi, maar er zijn wat haken en ogen. Voor Nederlanders geldt een hoog tarief als zij vanuit Nederland naar het buitenland willen bellen. Sommige providers laten hun klanten hier zelfs 90 cent per minuut voor betalen. Dit geldt ook voor mensen met een onbeperkt bellen-abonnement, want deze kosten worden berekend buiten de bundel om. Dit kan zorgen voor flinke telefoonrekening, ondanks de nieuwe regels omtrent roaming binnen de EU.

Alleen in EU-landen

In andere landen binnen de EU rekenen telecomaanbieders geen extra kosten voor bellen naar andere lidstaten. Een voorbeeld: een Duitser die naar Nederland belt, betaalt het normale tarief. Een Nederlander die naar een Duits nummer belt, betaalt extra. Ook is het zo dat Nederlanders die vanuit -bijvoorbeeld- België naar iemand in Frankrijk bellen, geen extra kosten betalen. Dit komt omdat de gebruiker zich dan niet binnen de eigen landsgrenzen bevindt en de telefoon dan tijdelijk onder een niet-Nederlandse aanbieder valt.

Zwitserland, Turkije, Vaticaanstad, Monaco en Andorra vallen niet standaard onder de nieuwe regels. Vraag bij uw provider na of deze landen wellicht toch zijn geaccepteerd.

Beperkt internetten

De extra belkosten zijn opmerkelijk, maar er is meer. Nederlanders met een onbeperkt internetabonnement, hebben opeens wél een beperkt abonnement zodra zij over de grens gaan. Dit omdat het de Nederlandse providers anders te veel geld kost. Tot hoeveel gigabytes uw onbeperkte abonnement wordt beperkt, hangt af van de aanbieder. Via dit artikel van consuwijzer.nl kunt u berekenen hoeveel data u uit uw bundel kunt gebruiken in het buitenland.

Uitzonderingen

Daarnaast is het ook handig om in het achterhoofd te houden dat de regeling dus alleen geldt binnen landen die lid zijn van de Europese Unie. Wel zijn er met een aantal niet-leden afspraken gemaakt, waardoor er bijvoorbeeld ook in Noorwegen, IJsland en Lichtenstein gebruik van kan worden gemaakt. Ook hiervoor geldt dat het per telecomaanbieder kan verschillen in welke niet-lidstaten de telefoon wel en niet roamingvrij gebruikt kan worden. Sommige delen van EU-landen vallen binnen een grensgebied met een niet EU-land, waardoor u toch voor onverwachte kosten kan komen te staan. Officieel hoort u daar een sms-bericht van te krijgen zoals dat voorheen ook ging als u de landsgrens over ging. Wilt u het zeker weten. Schakel dan de roaming gewoon uit in het buitenland en zet het handmatig aan.

Ook goed om te weten is dat er een limiet zit aan de tijd dat u zonder extra kosten kunt telefoneren, sms’en en internetten in het buitenland. Wie dit langer dan 4 maanden per jaar doet, moet extra gaan betalen.

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op 7 augustus 2017.

(Bron: NOS, ANP, de Volkskrant)

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Kleine correctie op het begrip Roaming. … Roaming stelt niet Nederlanders in staat om in het buitenland te bellen, maar roaming werd bedacht om Nederlanders extra geld uit de zak te kloppen, als ze naar het buitenland belden. Er moesten zelfs extra voorzieningen worden getroffen en extra kosten worden gemaakt om roaming in rekening te kunnen brengen. En dan het begrip “Buitenland”. Als onze regeringen in Europa, voor een verenigd Europa zijn, moeten ze beginnen om het begrip “Buitenland” achterwege te laten. Wél een gezamenlijke munt, maar niet een gezamenlijke telefoondienst??? … In Amerika kent men maar één telefoonnet en één tarief. Ook bellen naar het buitenland. Ook Australie en New Zealend kent maar één tarief en daar weet men ook niets over bellen naar het buitenland in een gebied, vele malen groter als Europa. En bellen met een huistelefoon is altijd al gratis geweest in deze landen. Elk huis heeft standaard een telefoon, evenals een toilet en een waterkraan.

    oosterwijck says:

    OOK nu weer, heeft Nederland een mogelijkheid opengelaten, om de eigen burgers te bestelen, terwijl geheel Europa eensgezind de roamingtarieven heeft afgeschaft. Eigenlijk is dit een telecom nexit. Eigenlijk geeft de Nederlandse regering aan, dat het niet wil behoren tot een verenigd Europa. Terwijl Rutte niet weet hoe hard hij moet lopen om ons belastinggeld naar Europa te brengen, om het beste jongetje van de klas te zijn, laat hij het nu geheel afweten, nu hij met de telefoondienst kan demonstreren hoe belangrijk Europa voor hem is. …. Oplichters zijn het, dieven zijn het. ….

    De Klos says:

    Ben het volledig eens met de vorige schrijfster, Nederland is een naar land aan het worden,
    we worden steeds opnieuw geconfronteerd met allerlei belachelijke zaken.
    En……..de regering? Ho maar, wat een Zootje!

    oosterwijck says:

    De Telecommaffia, heeft het netwerk totaal verwaarloost en uitgeleefd tot een kwaliteit ver onder de maat, maar wel de volle mep in rekening brengt bij de argeloze consument. … Als je 5 meter de grens met Belgie overschrijd, brengen ze roamingkosten in rekening, maar in het buitengebied IN NEDERLAND, zijn ze te beroerd om een signaal aan te bieden (dat is te duur). Dat is meten met twee maten en de overheid doet niets, ze strijken alleen hun aandeel op. En dan vindt de overheid (wereldwijd) het vreemd, dat de burger geen vertrouwen in de (corrupte) overheid heeft en niet meer gaat stemmen. Nu zijn de roamingkosten in héél Europa afgeschaft, BEHALVE IN NEDERLAND, daar moet je nog steeds extra betalen, als je naar het buitenland telefoneert. De Nederlandse overheid heeft een mogelijkheid in de wet opengelaten, om de Telecomcowboys voordelen te bieden. Dus mensen pas op, bellen naar het buitenland, BLIJFT DUUR in Nederland. Dank je wel Rutte. … Omroep Max, kom op voor de Nederlander.

Bekijk ook

Meer