postbezorging

PostNL wil goede voorwaarden voor postbezorging, geen concurrentie

Meer concurrentie, minder bezorgdagen en hogere kosten voor het versturen van post is niet de oplossing voor de krimpende postmarkt, vindt PostNL. Het postbedrijf reageert daarmee op de uitkomsten van de marktverkenning die minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft laten uitvoeren.

Onderzoek naar de postmarkt

Minister Kamp laat het aan zijn opvolger en de Tweede Kamer aan om keuzes te maken, maar de regels voor de krimpende postmarkt moeten op korte termijn worden herzien vindt hij. In opdracht van zijn ministerie is onderzoek gedaan naar de postmarkt en daarbij is aangetoond dat steeds meer communicatie digitaal plaatsvindt. WhatsApp blijkt inmiddels communicatiemiddel nummer 1 te zijn, gevolgd door mobiel bellen en e-mail. Post is gedaald naar de 6e plaats. 62 procent van de ondervraagden vindt communiceren via post ‘gedoe’, terwijl in 2011 52 procent post juist nog als ‘makkelijk’ typeerde. In vergelijking met 5 jaar geleden worden er door Nederlandse bedrijven en consumenten 35 procent minder brieven en andere poststukken verstuurd. Maar nog altijd worden jaarlijks 2,9 miljard poststukken verstuurd, waarvan het overgrote deel zakelijke post is.

Postzegels duurder

Kamp stelt dat in de toekomst mogelijk op minder dagen post wordt bezorgd en postzegels nog duurder zullen worden om de krimpende markt op te vangen. “De tas van de postbode en de brievenbussen raken steeds leger, terwijl de eisen aan bezorging hoog zijn. Digitalisering gaat steeds verder en dat dwingt ons om op korte termijn het gereguleerde deel van de postmarkt te herzien”, concludeert Kamp. Door het maken van heldere keuzes weten bedrijven in de sector waar ze aan toe zijn en kunnen ze daar op inspelen. Het geeft ook duidelijkheid aan de duizenden postbezorgers en medewerkers, aldus de minister.

Sandd wil postbezorging overnemen

Concurrent Sandd geeft ondertussen opnieuw aan de postdienst wel te willen overnemen van PostNL, met een hoger niveau en een lagere prijs. Het bedrijf heeft in november 2016 een voorstel daarover gestuurd naar Kamp. Sandd wil graag in gesprek met een volgend kabinet over “haar bijdrage aan een toekomstbestendige, betaalbare en kwalitatief hoogstaande postvoorziening”. PostNL ziet meer rivaliteit juist niet als een oplossing. “Concurrenten houden zich niet aan de regels die zijn afgesproken over het in dienst nemen van medewerkers, zij concurreren ten koste van arbeidsvoorwaarden”, zegt topvrouw Herna Verhagen. “Er moeten keuzes gemaakt worden die ervoor zorgen dat alle medewerkers in deze dalende markt een eerlijke boterham kunnen verdienen.”

Betaalbaarheid én fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden

De kwaliteit van de postbezorging hoeft op korte termijn niet te lijden onder het steeds verder krimpende aanbod stelt PostNL. Maar dan is wel regelgeving nodig die betrouwbaarheid, betaalbaarheid en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden vooropstelt en niet in de eerste plaats gericht is op het bevorderen van de concurrentie.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Rieja says:

    Minister Kamp ‘vergeet’ even dat in Europa al 10% van de bevolking elektrogevoelig is van de zendmasten en eigen smartphone en wifi gebruik. Velen gebruiken WathsApp dus niet eens. Doe eerst gedegen onderzoek en luister naar de wetenschappers die hier onderzoek naar doen.