Politiewebsite met anti-gijzelsoftware groot succes
Publicatiedatum: 26 juli 2017
Het internationale samenwerkingsproject tegen gijzelsoftware van de Nederlandse politie en een aantal internationale computerbedrijven, is een groot succes. Via nomoreransom.org kunnen mensen waarvan de computer is getroffen door zulke soort software, dit ongedaan maken. Geschat wordt dat er wereldwijd al zo’n 28.000 mensen geholpen zijn.
Gijzelsoftware: dit is het
Gijzelsoftware wordt ook wel ransomware genoemd in het Engels en wordt door internetcriminelen verspreid. Het kan bijvoorbeeld op uw computer komen als u u op links klikt in mails die u niet 100% vertrouwd. In tegenstelling tot andere virussen en vervelende software, vergrendelt ransomware de bestanden op uw computer. U kunt hier dan niet meer bij, totdat u een bedrag heeft betaalt aan de crimineel. De politie adviseert niet te betalen, want zo weten de criminelen dat u iets te verliezen heeft en slaan zij mogelijk opnieuw toe. Ook adviseren zij iedereen om altijd back-ups te maken van de bestanden die op de computer staan, zodat u niet niet alles kwijtraakt, mocht u in aanraking komen met gijzelsoftware.
No More Ransom
Sinds 2012 is ransomware flink in opkomst. Het treft niet alleen particulieren, maar legt ook hele bedrijven plat. De politie wil hier graag verandering in brengen en bundelt in 2016 de krachten met verschillende internationale computerbedrijven, waaronder 2 die anti-virusprogramma’s maken. De website nomoreransom.org is het resultaat. Op deze Engelstalige website staan meer dan 50 programma’s die de computer weer kunnen ontgrendelen, zonder dat het slachtoffer geld hoeft te betalen. Aangezien het gebruik van deze programma’s soms wat lastig kan zijn, is het verstandig om altijd samen met iemand anders de site te raadplegen, mocht uw computer getroffen wordt door ransomware.
Succes
In ongeveer 1 jaar tijd is de website wereldwijd al door 1,3 miljoen mensen bezocht, waarvan er dus 28.000 ook daadwerkelijk geholpen zijn. Hierdoor hebben zij bij elkaar zo’n 1,5 miljoen euro bespaard dat zij anders kwijt zouden zijn aan de criminelen.
(Bron: woordvoerder Politie, ANP, NOS, website nomoreransom.org)