Politie en banken: ‘explosie aan oplichtings-sms’jes’
Publicatiedatum: 27 september 2019
Het aantal klachten over valse sms-berichten is fors toegenomen, melden politie en Betaalvereniging Nederland. Oplichtersbendes vissen met deze berichten naar inloggegevens van gebruikers om hen vervolgens te beroven. In 2018 kreeg Betaalvereniging Nederland hierover gemiddeld een paar 100 meldingen per maand. Vanaf juli dit jaar is dat aantal gestegen naar tussen de 10.000 en 15.000 per meldingen maand. De schade loopt waarschijnlijk in de miljoenen euro’s.
Verdriedubbeld
Betaalvereniging Nederland en politie hebben deze cijfers op een rij gezet op verzoek van Meldpunt, het wekelijkse consumentenprogramma van MAX. In het programma stelt Betaalvereniging Nederland dat minimaal 100.000, vermoedelijk honderdduizenden, oplichtings-sms’jes per maand worden verstuurd. De afdeling Cybercrime van de politie zegt dat vanaf augustus 2019, vergeleken met vorig jaar, sprake is van een verdriedubbeling van het aantal aangiftes.
Zo werkt het
Deze vorm van oplichting wordt ook wel ‘smishing’ genoemd, een samenvoeging ‘sms’ en ‘phishing’. De totale phishing, inclusief misleiding via de e-mail, schat de betaalvereniging momenteel tussen de half miljoen en 1 miljoen berichten per maand. Volgens Fred Ootes, teamleider Cybercrime van de politie, werkt smishing in principe hetzelfde als phishing, grootschalige oplichting via e-mailberichten. “Je maakt gebruik van de angst van mensen. Dus je gaat gauw reageren. Dan denken mensen soms niet meer na en slaan ze beveiligingsprocedures over”, aldus Ootes tegen Meldpunt.
De sms’jes lijken in vele van de gevallen afkomstig te zijn van banken, maar er zijn ook gevallen bekend waarin criminelen zich voordoen als medewerkers van de Belastingdienst, Digid of grote, commerciële bedrijven.
Georganiseerde misdaad
De politie kwalificeert deze vorm van oplichting als ‘georganiseerde misdaad’, zeker gezien de schaal waarop de oplichting plaatsvindt. “Het gaat vaak om groeperingen van 2 tot 6 mensen die vaak vanuit het buitenland opereren“, zegt Fred Ootes. Hij sluit niet uit dat momenteel ook meerdere bendes in Nederland actief zijn. Voor de recente smishing-aanvallen is nog niemand opgepakt.
Onder de slachtoffers zijn veel consumenten, maar ook opvallend veel bedrijven. “Het gaat vooral om kleine ondernemers zoals zzp’ers en mkb’ers”, zegt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland tegen Meldpunt.
Oplichting via sms komt op 27 september 2019 uitgebreid aan bod in Meldpunt. U ziet Meldpunt elke vrijdag om 19.00 uur op NPO 2. Op de site van Meldpunt staat nog veel meer informatie over sms-oplichting.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Drie opmerkingen:
1e – De banken zijn erg dwingend om zo veel mogelijk zaken af te handelen met een smart telefoon. Terwijl de beveiliging nog niet op orde is. Dat betekend een oplopende schade door criminaliteit.
2e – De politie leeft nog in de prehistorie, wat internet criminaliteit aangaat. Er is een technologische achterstand van zeker 25 jaar, naast een capaciteitstekort, door de vele bezuinigingen op de politie, van onze hebzuchtige regering.
3e – De politie heeft haar verantwoordelijkheid verzaakt, door te lang mee te gaan met de wil van de regering. In plaats van duidelijk kenbaar te maken, dat het water tot aan de lippen steeg, hebben ze zich kopje onder laten gaan. In plaats van de focus op criminaliteit te richten, hebben ze zich laten sturen naar het verbaliseren van verkeersvergissingen.
Kortom: De bevolking betaald belasting, om zich te laten piepelen door de politie, met boetes, voor 3 km te snel en 1/10 seconde te laat een verkeerslicht te passeren, terwijl diezelfde bevolking ook het slachtoffer is van criminaliteit, omdat de politie daartegen niet optreed.
Waarom zo’n stijging van internet criminaliteit? … Nederland is een reservaat voor criminelen geworden, door het regeringsbeleid, om misdaad niet te bestraffen. Met tot gevolg dat de drugsimport en drugshandel welig tiert in dit land. Vanuit de gehele wereld, worden de drugs via Nederland doorverkocht. Anderzijds worden criminelen naar ons land gelokt, door de vorming van een belastingparadijs. Met als gevolg dat belastingontduikers en fraudeurs hier een brievenbusfirma beginnen. Uit de Oost-Europese landen komen criminelen hier hun vak uitoefenen, omdat bij betrappen hooguit een standje volgt. Zelfs oorlogsmisdadigers, kunnen rekenen op asiel. De banken doen zaken met criminelen, bij het witwassen van hun winsten. De overheid knijpt een oogje dicht en in plaats van belasting heffen (belasting heffen op winst uit crimineel geld is immers heling) wordt af en toe een boete opgelegd. Deze boete moet gezien worden als een alternatieve belasting aanslag. … Dat de bevolking het slachtoffer van al deze criminelen is, is bijzaak. de dagelijkse moordaanslagen zijn een kleinigheid. Nu er een jurist is vermoord, wordt er even een toezegging gedaan, van uitbreiding van het politiekorps. Helaas bleek nog geen week later, dat die uitbreiding niets meer was, als een rondvraag bij bestaande korpsen, om een agentje aan te leveren. Als alle gemoederen weer bedaard zijn, blijft alles zoals het is. De dagelijkse misleidende mailtjes op je computer, zijn zo normaal geworden, als ademhalen. Dat je bankrekening wordt leeggehaald, moet je zien als domheid van het slachtoffer, moet hij maar beter opletten. In geen enkel land, is de misdaad zo algemeen geworden als in ons land. Het lijkt er steeds meer op, dat een eerlijke Nederlander, gezien word als een sufferd.