Pas op voor deze zeer creatieve trucs van oplichters
Publicatiedatum: 23 augustus 2019
Ze geven zich uit voor pastoor, proberen u geld af te troggelen met een QR-code of vragen veel geld voor klussen in huis die zij nooit zullen uitvoeren. Oplichters zijn anno 2019 behoorlijk creatief. Zelfs zó creatief, dat veel mensen met open ogen in hun trucs trappen. Wij zetten een aantal van de meest opvallende oplicht-technieken voor u op een rij.
Nep-pastoors vragen om giften
‘Bisdommen waarschuwen voor oplichters die zich uitgeven voor pastoor’ kopt het Nederlands Dagblad op 23 augustus 2019. Een opmerkelijke titel van een dito artikel. De bisdommen Breda en Den Bosch waarschuwen parochianen voor nep-pastoors. Deze oplichters doen zich voor als pastoors die verbonden zijn aan de kerken die onder deze bisdommen vallen en vragen via e-mail om financiële giften. Onder meer de identiteit van pater Roland Putman, pastoor van de Heilige Franciscusparochie in Bommelerwaard, is voor dit doeleinde gebruikt. Zijn parochianen hebben hem op de nepmails gewezen. Hierin wordt niet alleen zijn naam, maar ook zijn foto gebruikt. Naast Putman, is ook een andere pastoor gedupeerd.
Bent u aangesloten bij een kerk die valt onder één van de genoemde bisdommen? Wees dan op uw hoede en ga niet in op een e-mail van uw pastoor waarin er om geld wordt gevraagd, hoe echt deze e-mail er ook uitziet.
Oplichting bij de parkeerautomaat
Van de kerk naar de parkeerautomaat, want ook hier proberen oplichters het steeds vaker. Meestal gaat het zo: een groep jongemannen spreekt iemand aan op een parkeerterrein en vertelt dat zij hebben geparkeerd, maar dat niemand geld op zijn rekening heeft staan of een pinpas bij de hand heeft. Briefgeld hebben ze wel bij zich, maar daarmee kan niet worden betaald bij de betreffende automaat. Of de persoon in kwestie wellicht even kan betalen. Dit betalen moet echter wel gebeuren via een QR-code. Een QR-code is een soort digitale streepjescode die verbonden kan worden met allerlei informatie op het internet. Ook kan deze gekoppeld worden aan apps, zoals die van uw bank. Wie de code scant, komt bij de gewenste informatie of app terecht. De QR-code is een fraudegevoelige code die geliefd is onder oplichters, waaronder die op parkeerterreinen. Wie de QR-code die de oplichters laten zien scant, komt uit bij een frauduleuze betaalomgeving die hun bankrekening koppelt aan die van u. Daarna kunnen zij uw rekening leeghalen.
De politie waarschuwt al tijden voor deze en andere oplichttrucs met een QR-code. Het advies is om nooit een QR-code te scannen van iemand die u niet kent. Ook als u deze persoon wel kent, moet u zich voor het scannen altijd afvragen of u deze persoon vertrouwt.
Frauduleuze klusjesmannen
Zodra de regen plaatsmaakt voor zonneschijn, bellen malafide klusjesmannen uit Groot-Brittannië en Ierland weer naar hartenlust aan bij nietsvermoedende Nederlanders. Deze mannen benaderen mensen in het Engels en spreken soms met een Iers of Schots accent. Tijdens het gesprek zullen zij u proberen te overtuigen dat er allerlei problemen zijn met de woning die zij kunnen verhelpen. Sommige van deze problemen creëren zij zelf. Voor deze klussen rekenen zij veel te hoge tarieven. Wie toezegt, moet direct beginnen met betalen, maar zal de klusjesmannen waarschijnlijk nooit aan het werk zien. De aannemers blinken uit in onduidelijkheid en zullen altijd proberen zeer vage afspraken te maken die zij vervolgens dus niet nakomen. Hun favoriete slachtoffers zijn oudere, kwetsbare mensen. Zij kunnen zich doorgaans minder goed verweren.
De politie waarschuwt al jaren voor deze klusjesmannen uit Groot-Brittannië en Ierland. Er wordt aangeraden om direct de politie te bellen als u dit type klusjesmannen in uw wijk ziet rondlopen en nooit in te gaan op hun (opdringerige) verzoeken tot reparaties. Als er een probleem met uw huis is, moet u altijd zelf op zoek gaan naar de juiste vakmensen. Als u toch slachtoffer bent geworden, is het handig om zoveel mogelijk bewijsmateriaal veilig te stellen. Hebben de klusjesmannen een bon achtergelaten? Of een telefoonnummer? Dit soort zaken kunnen erg waardevol zijn voor het politie-onderzoek.
Geveinsde auto-inbraak in Frankrijk
We blijven even bij de Britse en Ierse oplichters, want deze zijn ook actief langs de Franse snelwegen. Op rustplaatsen vragen zij anderen automobilisten om geld, omdat zij zogenaamd slachtoffer zijn geworden van autodiefstal. Alles is weg, waardoor zij geen geld meer hebben en dus ook niet naar huis kunnen. Om de truc geloofwaardiger te laten lijken, nemen zij hun slachtoffers mee naar hun auto, waarvan één of meerdere ruiten vaak zijn ingeslagen. In de auto zit het het aangeslagen gezin van de oplichter. Meestal vraagt de oplichter om 100 euro, een bedrag dat zij beloven meteen terug te geven bij thuiskomst. Om dit allemaal in goede banen te leiden, geven zij hun slachtoffer gegevens, zoals een telefoonnummer.
Juist omdat zij bereid zijn om persoonlijke gegevens te delen, lijkt deze truc niet op een truc. Toch is dat het wel, waarschuwt de Franse politie. Wie door een Engelssprekend persoon op een Franse rustplaats wordt benaderd met dit verhaal, moet direct de politie bellen. Als er echt iets aan de hand is, zullen de mensen in nood juist blij zijn als de politie arriveert. Als het een truc is, vluchten zij.
Oplichting via Marktplaats
De afgelopen maanden wordt er al heel veel aandacht aan besteed: oplichting via veilingsite Marktplaats. De kwaadwillende die hier actief zijn, vinden altijd weer nieuwe manieren om iemand een oor aan te naaien. De nieuwste manier is oplichting via een QR-code, de digitale streepjescode die wij al eerder in dit artikel benoemen. Als u geïnteresseerd bent in een product dat toebehoort aan een oplichter, vraagt deze u waarschijnlijk om 1 cent over te maken via een QR-code die u toegestuurd krijgt. Wie hierop klikt, verleent de oplichter toegang tot de bankrekening. Wat er dan gebeurt, laat zich raden.
Er kan ook een in een betaalverzoek via de berichten-app WhatsApp gevraagd worden om 1 cent over te maken. Wie op deze link klikt, geeft de oplichter ook toegang tot de eigen bankrekening met alle gevolgen van dien.
Naast de 1 cent-truc, kunnen oplichters potentiële kopers ook vragen om een kopie op te sturen van het identiteitsbewijs of het paspoort. Zo kan iemands identiteit eenvoudig worden gestolen.
Marktplaats werkt nauw samen met de politie om dit soort oplichters te weren van de site. Ook heeft Marktplaats een aantal handige tips opgesteld die kopers en verkopers helpen een oplichter te herkennen.
Meer over oplichting
Benieuwd naar andere vormen van creatieve oplichting? Wij hebben hier veel artikelen over geschreven.
Onbetrouwbare slotenmakers die veel te veel geld vragen
Nep e-mails zijn steeds moeilijker te onderscheiden van echt. Zo herkent u ze tóch.
(Bron: politie, archief, Trouw. Nederlands Dagblad, Marktplaats)