Openbare toiletten worden steeds schoner, maar er blijft nog veel te wensen over
Publicatiedatum: 20 november 2018
Wie een openbaar toilet bezoekt, heeft 41 procent kans dat dit toilet schoon is. Dat blijkt uit Het Nationaal Toiletonderzoek, gehouden door schoonmaak-vaktijdschrift Service Management en Facility Trade Group, groothandel in schoonmaakartikelen. De score uit 2018 is de hoogste uit de afgelopen 5 jaar.
150 bacteriemonsters
Om tot deze conclusie te komen hebben de 2 onderzoekspartijen 150 dames- en herentoiletten onderzocht op hygiëne. Er zijn onder meer monsters genomen van wc-brillen, deurklinken en kranen. Uit de hierop volgende analyse blijkt dat 41 procent van de openbare toiletten inmiddels de titel ‘schoon’ verdient. Zoals al gezegd is dit de hoogste score in 5 jaar tijd. In 2013 is volgens Service Management slechts 29 procent schoon, tegenover 26 procent in 2014, 38 in 2015, 27 in 2016 en 39 procent in 2017.
Viezer dan gemiddeld
Hoewel er dus een stijgende lijn te zien is, is er nog veel ruimte voor verbetering. Toegegeven, de toiletten zijn niet meer zo vies als vroeger, maar veel toiletten in bijvoorbeeld winkels en openbare gebouwen zijn nog steeds viezer dan gemiddeld. In totaal is 36 procent van de toiletten die hier te vinden zijn schoon. In 2017 is dit percentage ongeveer hetzelfde. Vooral de wc-bril, deurknop en de kraan bevatten vaak nog veel bacteriën, zoals de E.coli-bacterie. Deze bacterie wordt in de volksmond vaak de poepbacterie genoemd.
Deze wc’s zijn schoon
Wc’s die wél aanzienlijk in de lift zitten qua hygiëne, staan vooral in horecagelegenheden. Volgens het onderzoek is 49 procent van de toiletten daar schoon. Ook in zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, gaat het de goede kant op. In totaal zijn 42 procent van de toiletten hier schoon. Dat dit percentage lager ligt dan dat van de horeca, kan mede komen doordat er in zorginstellingen minder vaak contactloze kranen zijn.
Ook toiletten bij tankstations, die in het verleden bekend staan als erg vies, worden steeds schoner.
Allerschoonste toilet van 2018
Traditiegetrouw roepen Service Management en toiletleverancier Facility Trade Group ook 1 toilet uit tot allerschoonste van het jaar. Dit keer komt het Het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft als winnaar uit de bus, waar op de toiletten slechts enkele bacteriën te vinden zijn. In 2017 wint er ook al een ziekenhuis, het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp.
Te weinig openbare toiletten
Het Nationaal Toiletonderzoek benadrukt het belang van schone openbare toiletten, maar er is de afgelopen jaren ook steeds meer aandacht voor een ander aspect op het gebied van openbare toiletten. Nederland telt er immers veel te weinig. Dit is vervelend voor iedereen, maar voor mensen met blaas- en darmproblemen kan het zelfs een obstakel vormen om het huis uit te gaan. Verschillende organisaties en bedrijven zetten zich actief in om het openbare toiletten-bestand van Nederland op te krikken. Dit is onder meer de missie van de app HogeNood. Via de app kunnen gebruikers gemakkelijk het dichtstbijzijnde openbare toilet vinden en kunnen ondernemers hun toilet aanbieden als wc-locatie. Zodoende zijn mensen niet alleen maar aangewezen op de weinige, door de gemeente geplaatste openbare toiletten.
(Bron: Service Management, archief, AD)