Zo regelt u het onderhoud van uw warmtepomp.

Onderhoud nodig aan uw warmtepomp? Hier moet u op letten 

Wanneer voorafgaand aan de plaatsing van een warmtepomp (bij een nieuwbouwwoning) niet duidelijk is wie het onderhoud doet, kan dit later voor problemen zorgen. Dat blijkt uit bijna 2.000 meldingen die Vereniging Eigen Huis (VEH) in 1 maand tijd heeft binnengekregen. Zo zijn er onder andere (nog) te weinig gecertificeerde monteurs. Alleen waar kunt u zelf op letten, als u het onderhoud aan uw warmtepomp goed wil regelen?

Waarom het belangrijk is uw warmtepomp goed te onderhouden

Ruim 900.000 woningen hebben volgens het CBS een warmtepomp. Een dergelijke pomp heeft minder onderhoud nodig dan een cv-ketel. Er zitten weinig onderdelen in die regelmatig moeten worden schoongemaakt. Wel is het goed de warmtepomp om de zoveel tijd te laten nalopen. Dit voorkomt storingen en zorgt ervoor dat de warmtepomp optimaal blijft werken. Daarnaast is onderhoud vanuit de fabrikant vaak verplicht om garantie te behouden.

Hoe vaak onderhoud nodig is, verschilt per type en merk

Hoe vaak en welk onderhoud bij uw warmtepomp nodig is, verschilt per type en merk. Dit kunt u dan ook het beste opzoeken in de handleiding of nagaan bij de fabrikant. De meeste fabrikanten raden 1 keer per jaar of 1 keer per 2 jaar onderhoud aan. Dit vanwege de buitenunit die vies of verstopt kan raken. Heeft u een bodemwarmtepomp? Deze heeft geen buitenunit en daardoor  ook minder vaak onderhoud nodig.

Bij wie kan ik terecht voor onderhoud?

Een erkende installateur kunt u vinden via het Centraal Register Techniek (CRT). Alleen wanneer een installateur een warmtepomp installeert, betekent dit niet direct dat u daarmee ook verzekerd bent van een monteur die het onderhoud uitvoert. Soms biedt de installateur die de warmtepomp installeert ook een onderhoudscontract aan (een combinatie van diensten die VEH aan de consument adviseert), maar lang niet altijd. Dit zorgt soms voor verwarring.

Is dit niet het geval of wilt u bijvoorbeeld wisselen van monteur? Informeer dan bij de fabrikant van de warmtepomp naar een geschikt bedrijf of kijk ook hiervoor in het CRT. Ga ook altijd even na of het bedrijf dat u voor ogen heeft ook met uw type warmtepomp overweg kan. Verder is het raadzaam om verschillende offertes aan te vragen. Maar kijk daarbij niet alleen naar de laagste prijs, maar ook naar de service(s) die geboden worden.

Let op de plaatsing

Laat de warmtepomp indien mogelijk plaatsen op een plek waar de onderhoudsmonteur er makkelijk bij kan. Staat deze op een moeilijk bereikbare plek zoals het dak? Dan kan het lastiger zijn om iemand te vinden of kan dit duurder zijn. Bijvoorbeeld omdat de monteur een hoogwerker moet huren. VEH dringt bij de overheid ook aan op duidelijke regels hiervoor (en de handhaving hiervan).

Onderhoud hybride warmtepomp gaat net even anders

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Hierbij adviseert VEH dan ook om te kijken naar een monteur die beide apparaten kan onderhouden. Deze monteur kan zo nodig ook aanpassen bij welke buitentemperatuur de cv-ketel de verwarming van uw huis overneemt van de warmtepomp.

Waar u zelf op kunt letten

Hoewel onderhoud altijd door een specialist gedaan moet worden, zijn er een aantal dingen waar u zelf op kunt letten. Net als bij een cv-ketel, kunt u ook af en toe de waterdruk van uw warmtepomp controleren. Als het goed is ligt de druk tussen de 1.5 en 2 bar. Is de druk te laag? Dan vult u de warmtepomp bij. In de handleiding van uw warmtepomp staat hoe dit werkt.

Verder is het aan te raden om het stroomverbruik van de warmtepomp in de gaten te houden. Gaat een warmtepomp ineens meer stroom verbruiken? Dan kan er iets mis zijn en kunt u het beste een installateur inschakelen. Vaak kunt u een warmtepomp in de gaten houden met een app. Kan het niet met een app? Dan kunt u naar de stroomrekening kijken.

Dit kunt u doen bij geluidsoverlast door een warmtepomp of airco
Lees ook: Dit kunt u doen tegen geluidsoverlast van een warmtepomp of airco

(Bron: Vereniging Eigen Huis, AD, Centraal Register Techniek. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    ajee says:

    Verleden jaar een warmtepomp laten installeren als hybride systeem met mijn CV ketel. Opmerkelijk vond ik dat na de installatie het installatie bedrijf niets vertelde over onderhoud, noch mij een onderhoudscontract aanbood. Na anderhalf jaar kom ik tot de conclusie dat het onderhoud minimaal is. Zorg er wel voor dat de buiten unit vrij blijft van bladeren en zorg dat de waterdruk in het systeem voldoende is (minimaal 1,5 Bar). 1 keer in de twee jaar controleren of de fan schoon is en er geen oude bladeren en rommel zich in de buiten unit bevinden is volgens mij voldoende. Ben je een beetje handig, dan kan je dit allemaal zelf doen mits de buiten unit op een plek staat waar je makkelijk bij kunt.
    Een onderhoudscontract voor een hybride warmtepomp is het goedkoopst door die tegelijkertijd voor de CV ketel af te sluiten. Voor een CV ketel zijn de kosten al gauw €120,- per jaar en voor de warmtepomp en de CV ketel samen het dubbele, maar de noodzaak van de warmtepomp blijft voor mij een vraagteken of dat echt noodzakelijk is. Wij hebben ook twee airco’s die ook verwarmen en die ik iedere twee jaar even schoonmaak en verder niets. Installateurs vinden natuurlijk allerlei redenen om u te doen geloven dat een onderhoudscontract belangrijk is en geven allerlei misleidende argumenten. Gebruik uw verstand .