Moeite met kiezen? Deze tips kunnen het u makkelijker maken
Publicatiedatum: 10 oktober 2019
Een keuze maken is niet voor iedereen even makkelijk. Hoewel geboren twijfelaars waarschijnlijk nooit resolute beslissers zullen worden, zijn er wel handvatten die ervoor kunnen zorgen dat u minder lang hoeft te wikken en wegen.
Beperk de opties
Stel, u bent bij de bakker en er zijn 30 broden waaruit u kunt kiezen. Zie dan maar een goede keuze te maken. Als de bakker in kwestie 5 broden op de plank heeft liggen, wordt de keuze al een stuk makkelijker. Dit voorbeeld is toepasbaar op heel veel situaties in het dagelijks leven. Hoewel u het aantal opties die u gepresenteerd krijgt niet altijd zelf in de hand heeft, is het verstandig om de keuzes te beperken als u wél in de gelegenheid bent om dit te doen. Wilt u bijvoorbeeld een vakantie uitkiezen en heeft u geen idee waar u naartoe wilt? Urenlang zoeken op het internet naar geschikte opties is dan wellicht niet de beste keuze voor u. Het werk vermoedelijk beter als u een kort lijstje maakt met daarop 5 plekken die u graag wilt bezoeken. Streep er daarna 2 weg, waardoor u een top 3 overhoudt. Kies hieruit vervolgens uw nummer 1.
Baseer uw eigen mening niet te veel op die van anderen
Er zijn anno 2019 ontelbaar veel sites waar consumenten recensies kunnen achterlaten over producten of diensten. Deze kunnen u helpen, maar ook tegenwerken. Sommige mensen gaan nog sterker twijfelen door al deze meningen van anderen. Herkent u zich hierin? Dan is het wellicht handig om een beperkt aantal recensies over producten of diensten te lezen. U kunt in zo’n geval beter zoeken naar beoordelingen op websites van gerenommeerde organisaties, zoals De Consumentenbond. Deze zijn vaak iets minder gekleurd dan die op recensiewebsites.
Sta niet te lang stil bij het maken van een beslissing
Dubt u urenlang over het maken van een beslissing? Dat is niet bevorderlijk voor het keuzeproces. Langer over iets nadenken betekent niet in alle gevallen dat u uiteindelijk tot de best mogelijke optie komt. Verstandiger is om het maken van een (belangrijke) keuze uit te smeren over een aantal dagen of uren. Denk er bijvoorbeeld ’s ochtends even over na, ga dan iets anders doen en denk er later die dag nog eens aan. De hersenen hebben dan de kans gekregen om de informatie te verwerken, waardoor het kiezen makkelijker wordt.
Praat niet te veel over uw keuze
Natuurlijk kunt u met anderen overleggen over een aanstaande beslissing, maar heb het er niet te lang en te vaak over. Net als bij het bekijken van recensies kan de mening van anderen zo de overhand krijgen en dat wilt u natuurlijk niet. Het is immers uw keuze. Daarnaast is het ook lastig om de gevoelens die u bij zo’n keuze heeft onder woorden te brengen, waardoor deze wellicht onderbelicht worden tijdens een gesprek. Dat kan heel onhandig zijn, want het gevoel is vaak heel belangrijk bij het nemen van (grote) beslissingen.
Perfect bestaat niet
Heeft u moeite met het maken van keuzes omdat u bang bent dat u niet voor de best denkbare optie gaat? Probeer dit gevoel zoveel mogelijk te onderdrukken. Er bestaat immers niet zoiets als de perfecte keuze.
(Bron: Quest)