Met een goed boodschappenlijstje bespaart u geld in de supermarkt
Publicatiedatum: 11 maart 2024
Door inflatie zijn de dagelijks boodschappen behoorlijk duurder geworden. Het loont dus de moeite om te kijken of u kunt besparen en boodschappen doen betaalbaar kunt houden. Een redelijk eenvoudig middel blijkt uiterst effectief: een boodschappenlijstje. Het opstellen ervan bespaart niet alleen geld, maar gaat ook verspilling tegen. We hebben tips hoe u het beste zo’n lijstje kunt opstellen.
Onderzoek
Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken voordat ze naar de supermarkt gaan, jaarlijks 6 tot 11 kilo minder eten weggooien. Het opstellen van een lijstje voorkomt niet alleen voedselverspilling, maar scheelt ook in uw portemonnee. 10 procent van de Nederlanders gebruikt nooit een boodschappenlijstje, terwijl 66 procent dit regelmatig doet. De meeste mensen maken het lijstje op papier, maar er zijn ook mensen die hem digitaal maken.
Zo maakt u een goed boodschappenlijstje
Een goed boodschappenlijstje voorkomt impulsieve aankopen, als u zich tenminste aan het lijstje houdt. Het vraagt wel om enige voorbereiding. U kunt het beste eerst een rondje langs alle kasten maken, zodat u weet wat u nog in huis heeft. Denk vervolgens na over wat u de rest van de week wilt eten en zet de ingrediënten die u niet in huis heeft op de lijst. Het loont de moeite om de folders van verschillende supermarkten in de buurt te controleren op aanbiedingen. U kunt eventueel het volgende hulpmiddel gebruiken om te zien waar uw boodschappenlijstje die week het goedkoopste is. Als de financiën het toelaten, is het bovendien verstandig om van lang houdbare producten een voorraadje in te slaan bij goede aanbiedingen. Koop shampoo bijvoorbeeld in de aanbieding wanneer het 2 + 2 gratis is. Dat scheelt een hoop geld.
Bepaal bij voorkeur van tevoren van welke aanbiedingen u gebruik gaat maken en zet deze op uw boodschappenlijstje. Het is zonde van uw geld als u zich laat verleiden om een product te kopen dat u niet nodig heeft. Om impulsieve aankopen te voorkomen, kunt u het beste geen boodschappen doen wanneer u trek heeft. Iemand met trek koopt eerder waar hij zin in heeft, in plaats van wat hij nodig heeft. Een andere tip om impulsaankopen tegen te gaan is om alleen te gaan winkelen. Hoewel het gezellig is om samen met uw partner en/of (kind)kleinkind te gaan winkelen, kan dit vaak leiden tot onnodige aankopen.
Supermarktinrichting
Supermarkten ontwerpen hun winkel bewust om u te verleiden tot onnodige aankopen. In een eerder artikel leggen we uit hoe supermarkten u proberen te beïnvloeden. In een ander artikel geven we nog meer tips om geld te besparen op uw boodschappen en om niet in deze trucjes te trappen.
(Bron: Voedingscentrum, Libelle, RTL Nieuws, Schapr. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Lang geleden las ik dat in USA een systeem was waar op alle artikelen een code stond die bij de kassa draadloos gelezen kon worden.
Het werkte als volgt: Je doet boodschappen en doet alles in je winkelwagen.
Rij naar de kassa en die ziet meteen wat je in je karretje hebt, je ziet dat ook op een scherm.
Je betaalt met een kaartje en het poortje gaat open.