griepprik

Meldpunt: wel of niet de griepprik halen?

Wat begint als een onschuldig griepje, kost Tobias Schmitz bijna het leven. Hij raakt in coma, maar redt het ternauwernood. Moeten we niet allemaal aan de griepprik? Of is dat overdreven?

Door het oog van de naald

Herfst 2017. Tobias Schmitz, een fitte vijftiger, loopt griep op. Eerst lijkt het onschuldig, maar de dagen erna gaat hij hard achteruit. De koorts loopt op tot 42 graden. Als zijn longen slechter gaan werken, spoedt een ambulance hem naar het ziekenhuis. Hij belandt op de intensive care en zakt weg in een coma. Tobias hangt aan allerlei ondersteunende apparaten. Alleen zijn hart werkt nog zelfstandig. Pas na 2 maanden wordt hij wakker en gaat zijn toestand geleidelijk verder vooruit. Tobias is door het oog van de naald gekropen. In 2019 overleefden circa 3000 Nederlanders de griep niet.

Griepprik ja of nee?

De vraag is: moeten alle Nederlanders aan de griepprik? Of is dat overdreven? Zijn die griepprikken wel veilig? En moet er geen verplichting komen voor zorgpersoneel? Griepexpert en huisarts Ted van Essen geeft antwoord.

Verder in Meldpunt

Wellicht wordt uw oude beeldbuistelevisie toch nog wat geld waard. Consumenten betaalden tussen 1996 tussen 2006 ongeveer 10 procent te veel omdat tv-fabrikanten destijds met verboden afspraken de verkoopprijzen hoog hielden. De Consumentenbond bereidt samen met ConsumentenClaim een rechtszaak voor om consumenten te compenseren voor het teveel betaalde geld. Toelichting komt van Elsbeth Roos van ConsumentenClaim. En MAX Ombudsman Jeanine Janssen staat verzekerden van Yarden bij, die bang zijn dat hun uitvaartpolis in waarde achteruit holt. Moeten zij zich bijverzekeren voor hun uitvaart?

Meldpunt is te zien op vrijdag 11 oktober 2019 om 19.00 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Griepprik wel of niet? … De vraag is, welke griepprik, want er zijn verschillende griepsoorten? De griepprik bevat kleine hoeveelheden griepvirus, dus je wordt met griep besmet, door de griepprik. Daardoor worden veel mensen ziek en gaan zelfs mensen dood. En dan blijft de vraag over: Welke griep zal zich gaan manifesteren? Is dat wel dezelfde griepsoort als waar U voor geprikt bent? … Ik heb nog nooit een griepprik gehad en heb ook nog nooit griep gekregen. Aan U de keus.

      Henk 1951 says:

      Beste Oosterwijck, je antwoord klopt niet, inderdaad zijn er meerdere typen griep, op grond van wat er in de wereld rondgaat valt enigszins te voorspellen wèlke typen dit jaar rondgaan. Het vaccin bestaat gewoonlijk uit een mix van de meest waarschijnlijke types en wat algemene kenmerken. Èchter zit er niet zoals vroeger het echte virus in maar slechts een deel niet-levend virus, vergelijk het met alleen een vingerafdruk ipv.de hele persoon. Je wordt dus nìèt met het virus besmet maar je maakt afweer aan tegen een soort vingerafdruk. Je kunt onmogelijk griep krijgen van het vaccin, MAAR je kunt best wat reageren op de prik en je wat “grieperig” voelen, dat is heel wat anders. Als jij en ik gevaccineerd zijn kunnen we onze oude buurvrouw dus ook niet ziekmaken, dat is het voordeel voor de groep. Als je nog nooit griep hebt gehad heb je òf geluk gehad, òf je hebt het zo mild gehad dat je het niet in de gaten had. oude mensen die de “Spaanse Griep” nog hebben meegemaakt zijn zo vaak nog beschermd. Groet Henk 1951 (oud huisarts)

    oosterwijck says:

    Dokter Henk ik ben inderdaad géén huisarts, ik zie alleen dat mensen soms ziek zijn, na het halen van een griepprik. In de media heb ik wel eens gelezen, dat oude mensen overleden zijn, door de griep, na een griepprik. En ook weet ik, dat er veel griepsoorten zijn. En ook weet ik, dat de entingen niet altijd bescherming bieden tegen een heersende griep. En dat iemand toch griep kan krijgen na een griepprik. Ik kan me ook herinneren, dat een arts/ epidemieloog enkele jaren geleden de gehele bevolking bang maakte voor de Mexicaanse griep, omdat er enkele miljoenen griepvaccins in voorraad waren, die (nutteloos) gebruikt moesten worden, omdat anders de farmaciefabrikant met een verliespost zou achterblijven. Dus ik denk, dat dit systeem van inenten, meer in het belang is van de farmacie, als van de bevolking.

    dragon says:

    Ik heb 15jaar een griepprik gehaald, maar ik kreeg toch griep.
    Dus daar ben ik mee opgehouden, en heb sindsdien nergens meer last van.
    De reden van stoppen was de volgende.
    Steeds bleek dat er mutaties waren ontstaan, waardoor het niet zou werken.
    Zo lopen ze achter de feiten aan.
    Volgens mij is het een verdienmodel voor de huisartsen.
    Immers elke prik levert €10 op