Meldpunt: Verpleeghuis houdt adem in voor Britse coronavariant
Publicatiedatum: 14 januari 2021
Verpleeghuis Oranjehoeck in Bergschenhoek ligt midden in het gebied waar een uitbraak is van de zo gevreesde, zeer besmettelijke, Britse coronavariant. Hoe gaat het verpleeghuis hier mee om en wat doet dit met het personeel?
Crisis
De druk op verpleeghuizen is door corona onverminderd hoog. Hoewel het vaccineren van het verzorgend personeel is begonnen, is de werkdruk nog altijd groot en slaat, mede door het hoge ziekteverzuim, de vermoeidheid onder het personeel toe. Zo ook in verpleeghuis Oranjehoeck in Bergschenhoek, waar Meldpunt sinds de uitbraak van corona voor de 3e keer op bezoek gaat. Oranjehoeck werd zwaar getroffen tijdens de 1e coronagolf; 26 bewoners kwamen te overlijden en een groot deel van het personeel werd ziek. En nu zijn in Bergschenhoeck ook nog eens tientallen mensen besmet geraakt met de Britse variant van het virus. Hoe slaat Oranjehoeck zich door deze crisis? Teamleider Nico Huijts vertelt over de nieuwe dreinging en over de vaccinaties van bewoners en personeel.
In de studio is te gast Conny Helder van ActiZ, de koepelorganisatie van verpleeghuizen. En dokter Ted van Essen beantwoordt vragen over de vaccins die zijn goedgekeurd.
Woningtekort
Verder in Meldpunt 2 reportages over het aanhoudende gebrek aan seniorenwoningen. Het gaat om niet al te grote, gelijkvloerse, betaalbare, koop- en huurwoningen in de buurt van voorzieningen. Mede doordat ouderen niet (kunnen) doorstromen naar dit soort woningen zit de huizenmarkt op slot. Door het gebrek aan aanbod zijn woningen voor jonge gezinnen vaak onbetaalbaar.
Kleinere woning, duurder uit
Meldpunt bezoekt het ‘lege nest’ van Henk en Teatske van Veen in Leeuwarden. Nu hun kinderen uit huis zijn, is hun woning te groot geworden. Maar een kleiner alternatief pakt bijna altijd duurder uit. Misschien is vakantiepark Slenck & Horst in Harderwijk iets voor hen? Sinds november 2020 mogen deze vakantiehuisjes permanent bewoond worden. Hierdoor is een hechte groep van ouderen ontstaan.
Wat is er nodig voor meer woningen?
Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer en Cees van Boven van Woonzorg Nederland reageren op de reportages. Volgens Boelhouwer komt een “tsunami van ouderen” op ons af. Wat is er nodig om meer seniorenwoningen te realiseren? Wordt het geen tijd voor een verplichte norm voor gemeentes, zodat ook de, voor projectontwikkelaars financieel minder aantrekkelijke, ouderenwoningen toch gebouwd worden?
Meldpunt, vrijdag 15 januari om 19.15 uur bij MAX op NPO 2. Op 15 januari 2021 belt MAX-dj Daniel Dekker in zijn show Lunch Lekker met Elles de Bruin om te praten over het nieuwe seizoen van a Meldpunt. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik wil toch ook aandacht voor de 80% van de ouderen soms onder erbarmelijke met overbelaste mantelzorgers die thuiswonen.Vele zitten al sinds maart in alle eenzaamheid thuis wel of niet met behulp van thuiszorg met alle risico,s van besmetting van dien.Vele staan al tijden op wachtlijst verpleeghuis en om mij zijn al mensen via crisisdienst ver buiten de regio opgenomen.
In verpleeghuis worden mensen nog verzorgd vele thuis niet