Meldpunt: Slechte gebitten bij lagere inkomens
Publicatiedatum: 4 oktober 2019
Tandartsen luiden de noodklok over slechte gebitten bij gezinnen met lage inkomens. Zowel ouders als kinderen in deze bevolkingsgroep gaan niet of nauwelijks op controle, met als gevolg: slechte mondhygiëne. En dat terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat goede mondzorg de basis is voor goede algehele gezondheid.
Financiële zorgen
De 45-jarige Lucinda Marciano kampt met een slecht gebit. De problemen beginnen in 2015 als zij en haar man, door werkloosheid, financiële zorgen krijgen. In de jaren van schuldsanering die volgen, brokkelen haar tanden af. Ze heeft zenuwpijn, moeite met eten en durft niet meer te solliciteren. Uiteindelijk zit er niets anders op dan elf tanden te laten trekken. Maar wie gaat dat betalen?
Lage inkomens minder vaak naar de tandarts
Waarom gaan mensen met lage inkomens minder vaak naar de tandarts? En wat is hier aan te doen? In Meldpunt zijn te gast schuldhulpverleenster Sandy van den Berge en prof. dr. Fred Rozema, hoogleraar orale geneeskunde. Hij pleit voor een financiële regeling waarmee mensen met lagere inkomens toch jaarlijks naar tandarts kunnen gaan.
Verder in Meldpunt
Ergernis over foutparkeerders op persoonlijke invalideparkeerplaatsen. Fons en Thea Verhoeven hebben voor de deur een parkeerplek op kenteken, omdat meneer Verhoeven vanwege een slechte gezondheid niet ver kan lopen. Daarvoor betaalden zij de gemeente 550 euro. Maar op hun plek staat geregeld een andere auto geparkeerd. Daardoor moet het stel, om te parkeren, ver lopen én parkeergeld betalen. Parkeerbeheer geeft wel bekeuringen aan deze foutparkeerders, maar sleept niet weg. MAX Ombudsman Rogier de Haan gaat in gesprek met de gemeente om dit probleem op te lossen.
Meldpunt is te zien op vrijdag 4 oktober 2019 om 19.00 uur op NPO 2.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarom mensen met een laag inkomen minder naar de tandarts gaan? Omdat bij de eerste gaatjes niet meteen het Centraal Justitieel Incasso Bureau aan de deur staat met een dwangbevel tot behandeling. Omdat de dikwijls te hoge ziektekosten, te dure boodschappen, onmogelijke “sociale” huurprijzen, kortom; wat we dienen op te brengen om te kunnen leven moeten worden betaald. Eerst wat allemaal opmoet aan grote bedrijven en politieke bevindingen. BTW verhoging, verhuurdersheffing….. Het leven is voor velen onmogelijk duur geworden, zó duur dat het voor de gewone man, vrouw én hun kinderen bezuinigen geblazen is. Dus; kranten en lidmaatschappen opgezegd. De voor onze kinderen – of onszelf- wenselijke streepje noodzakelijke sportbeoefening afgeschaft. Alle boodschappen van de Oostbloksupermarkt en dat liefst met mate. Dan maar geen vloerbedekking of Sinterkerstkadootjes, nieuwe kleding, vakantie of gewoon, leven. Auto? Fiets? Bloemetje voor Moeder of ’n mooi boek voor een jarige vriend? De enige manier om de utopische tandartsregeling van meneer Rozema voor lagere inkomens tot werkelijkheid te maken is aan de politiek en verzekeraars duidelijk te maken dat de nagenoeg meeste enge ziekten waardoor we getroffen kunnen worden, beginnen in de slecht onderhouden mond! Dat het dus economisch gezien eigenlijk een besparende maatregel zou zijn, net als bij het vergoeden van de stoppen met roken behandeling. De gezondheid van de fundamenteel fatsoenlijk onderhouden mond. Maar mondzorg is als alle zorg substantieel verziekt. Telmachines zijn heden ten dage van groter belang dan thermometers. Voor het dagelijks terugkerende zorgleed op alle terrein is geen meetinstrument. Er schijnt over deze kwestie wel een boek in de maak; Het Geheime Dagboek van Hendrik&Hendrika Alle Kleuren Van De Regenboog. Wat zullen we smullen.
Precies, … waarom moet ik meebetalen aan andermans boot terwijl ik zelf mijn hoofd niet boven water kan houden?!?
Toen ik dit een keer aan mijn tandarts vroeg, keek hij me stomverbaasd aan. En bleef (dus 😜) bij zijn standpunt dat ik mijn gebit moet laten onderhouden.
Hoe hoger het bedrag is dat in rekening wordt gebracht hoe minder vaak ik gebruik van diensten maak. Tandarts, preventie assistente, kapper, etc.. Ze zullen op jaarbasis aan mij niks verdienen door hun verhoging. Heb dit ook aan mijn tandarts moeten uitleggen …