Meldpunt: Impasse rond nieuwbouw verpleeghuizen
Publicatiedatum: 15 november 2019
De wachtlijsten van verpleeghuizen lopen verder op. Het is nog maar het begin van wat de komende 10 jaar losbarst: de vergrijzing. Waarom worden er niet volop verpleeghuizen bijgebouwd? Instanties wijzen naar elkaar en niemand neemt de leiding.
Wachtlijsten lopen weer op
In juni 2019 onthult Meldpunt een forse stijging van zeer hulpbehoevende wachtenden op een plek in een verpleeghuis. 6 maanden later zijn de wachtlijsten weer verder opgelopen. Waarom worden er niet massaal verpleeghuizen bijgebouwd?
Zo lang mogelijk thuis wonen
De rijksoverheid heeft jaren geleden een beleid ingezet van ‘zo lang mogelijk thuis wonen’. Maar wat als thuiswonen niet meer gaat? De minister wijst naar de zorgkantoren, die zorgplicht hebben. Maar zij zeggen dat ze niet kunnen bijbouwen. Veel zorginstellingen kampen met een personeelsprobleem en kunnen geen grote financiële risico’s nemen. Gemeentes zijn druk met thuis- en jeugdzorg en vastgoedbedrijven krijgen te weinig financiële zekerheden om grootschalige zorgprojecten te ontwikkelingen. Daardoor staat de bouw nagenoeg stil, terwijl de rij kwetsbare, hulpbehoevenden langer en langer wordt.
In Meldpunt
Meldpunt gaat na een halfjaar opnieuw langs bij meneer Cor Fieret (94) uit Zoetermeer. Hij is diabeet, heeft een pacemaker, een stoma en een urologisch probleem. Daarnaast lijdt hij aan dementie. En toch woont hij zelfstandig in een seniorenflat. Zijn zoon Aad en de wijkverpleegkundige Annet de Braak vinden het onverantwoord dat hij al bijna 2 jaar wacht op de zorg. In dezelfde wijk wonen Ietje (83) en Richard (92) Flohr. Hij lijdt aan de ziektes van Parkinson en Alzheimer en zij kan de mantelzorgtaken voor haar man niet meer aan. Het stel begrijpt niet waarom voor hen geen plek in een verpleeghuis is. Wie grijpt in en doorbreekt deze impasse? In de studio reageert Judith Tillie van Woonzorg Nederland.
Meldpunt is te zien op vrijdag 15 november 2019 om 19.00 uur op NPO 2.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Jaja, de wachtlijsten. Wat ’n begrip en excuus is dat wel niet geworden? Ze zijn er nu dus al heel lang voor mensen die aan opname in een verpleeghuis toé zijn en sinds Rutte ook voor verpleeghuizen die graag gebouwd zouden willen worden. Als er maar genoeg “groot geld” achter zit, met een toekomstvisie op nog “groter geld”, wil het nog wel maar anders? Een beleid wat zou zijn gericht op de bevolking staat eveneens op een wachtlijst. Dit gelezen hebbend vind ik helemaal dat in het verhaal van Hendrik Groen sprake is van een sprookjesachtige toestand. Gelieve dit niet verkeerd te verstaan. Prachtig dat televisie melding maakt van dat in “tehuizen” stakkers wonen met hun oudedagsgedrag en vaak heel nare medische omstandigheden, alles onder de leiding van een foute directrice. Is vaak ook zo. Maar ik zie de gebreken in de zorg, het door verzekeraars veroorzaakte leed waarna dikwijls de misere met de begraaf en verbrandindustrie, niet zo terug. Terwijl eenieder roept dat het zo “echt”is. Maar ik ga misschien te snel en blijkt dadelijk ook in huize Groen enz. dat bij voorbeeld afdelingen eerst en vervolgens de hele boel gesloten wordt ten behoeve van nieuwbouw en renovatie. Blablaniet meer van deze tijdblablablaten behoeve van de veiligheidblabla. Wie zouden dan de geldgeile bestuursleden en projectontwikkelaar moeten spelen? Ik doe mijn best hoop te houden voor de ontwikkelingen in de serie. Maar voor zover het de werkelijkheid betreft? Je zou denken “de buit is nou wel binnen” voor Ruttiaans Nederland en haar ondersteuning. Dan zie ik weer beelden van de MAX directeur in een oostblokland bij een onthutsend verhaal over armoe en leed in het leven van een hoogbejaarde en denk, néé, er is voor Dijkhof en al dat andere rapalje nog een boel te halen. En dat gaat ook allemaal gebeuren. En wat eigenlijk zou moeten gebeuren, gebeurt gewoon helemaal niet. Let maar op. Ze slijpen al hun tong in kamerdebatten en bij die rechtse ontbijtshow van WNL, goeiemorgen! Er staat ons een fraai stelletje Schippers en Pechtolds te wachten, hoor. Andershopenden komen op de eeuwige wachtlijst.
Natuurlijk moet er voortvarend ingespeeld worden op de behoefte aan verpleeghuisplaatsen. Nog meer aandacht zou er moeten zijn om voor het verlenen van zorg en welzijn voor de cliënten van die (toekomstige) bedden ook voldoende en deskundig personeel is. Dus graag ook aandacht voor extra opleiden van medewerkers zorg en welzijn