Meldpunt: houtkachels vervuilender dan gedacht
Publicatiedatum: 6 december 2019
Een open haardvuurtje associëren veel mensen met warmte en gezelligheid. Toch blijkt het stoken van hout vervuilender dan we denken. De fijnstof die daarbij vrijkomt is schadelijk voor zowel omwonenden als de stoker zelf. De protesten tegen houtrook nemen dan ook toe. Maar kun je iemand verbieden om de open haard aan te steken?
Fijnstof
Onderzoeker Lars Hein, hoogleraar Ecosysteemdiensten en Milieuveranderingen stelt dat uit onderzoek blijkt dat je beter pal naast een snelweg kunt wonen dan in een wijk waarin veel hout wordt gestookt. Als in een woonwijk op meerdere plekken wordt gestookt, leidt houtstook tot 39 procent van de lokale fijnstofuitstoot.
Bob Sikkema heeft al 10 jaar last van de rook uit houtkachels die zijn buren fanatiek stoken. Nu hij weet hoe schadelijk de fijnstof is die in houtrook zit, is hij helemaal klaar met het gestook. Een gesprek met de buren heeft weinig opgeleverd.
Paula Dias heeft 2 open haarden in huis die ze graag stookt. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat haardvuur een lekkerdere warmte afgeeft dan centrale verwarming. Zij denkt dat het wel meevalt met het gevaar van houtrook, als je maar droog hout gebruikt.
Stookalert
Het RIVM heeft dit jaar het stookalert ingevoerd. Bij weinig wind, vooral in combinatie met mist of lage bewolking, adviseren zij per provincie niet te stoken, zoals in Noord-Nederland in het weekend van 30 november. Maar een stookverbod is dat niet. Moeten er duidelijkere regels komen voor het stoken van houtkachels en allesbranders? Of is dat overdreven? In de studio reageren longarts Hans in ’t Veen en Gert Kooij van de stichting NHK; de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.
Ketelhuur
Edward Chen heeft in zijn bedrijfspand een gehuurde verwarmingsketel van installatiebedrijf Feenstra. Omdat de ketel stuk is, en niet meer te maken, wil meneer Chen dat het installatiebedrijf hem vervangt. Dit gebeurt niet, sterker nog: Feenstra stuurt meneer Chen een gepeperde rekening. MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt de zaak.
Meldpunt is te zien op vrijdag 6 december 2019 om 19.05 uur op NPO 2.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat houtstoken slecht is voor het milieu weten we al jaren, zelf eeuwen lang. In de 17 eeuw toen Londen al een stad van betekenis was, waren er winters dat je nauwelijks buiten kon lopen vanwege de (toen al) enorme lucht vervuiling die veroorzaakt werd door het gigantische verbruik van hout om de huizen warm te houden. Er waren dagen dat je praktisch niet op straat kon begeven, vooral zeer koude dagen als er enorm veel hout werd verstookt. En toen er kolen kwamen om de huizen te verwarmen werd het niet veel beter!
als de hout kachel straks niet meer mag moet je in de zomer de barbecue ook maar verbeden daar hebben
ook veel mensen last van
In het begin van het stookseizoen stinkt het overal naar houtstook dus het kän niet anders dat het vervuilend is! Paula Dias heeft gelijk het hout MOET droog zijn voor beter verbranding…..
punt tweeheeft meneer CHEN eerder gemeld dat het om een bedijfspand gaat ? Natuurlijk is zo n cv
ketel eerder versleten dan particulier gebruik ……
Rinus Geen appels met peren vergelijken Appels eet je vaak peren ëën enkele keer M.A.W. barbecue
doe je 3a4 keer inde zomer hout stoken steets meer ivm het steets duurder wordende gasprijs…..
Ik ben van een houtkachel in 2018 overgestapt naar een pelletkachel, werd met een ISDE subsidie van € 500,- gestimuleerd door de overheid. In 2020 stopt deze subsidie omdat men erachter is gekomen dat ook met een pelletkachel nog fijnstof gegenereerd word, zij het een stuk minder als bij een houtkachel. Het gaat in Nederland met de overheid als altijd in een golfbeweging, eerst stimuleren, dan weer afkeuren. Voor de gemiddelde consument niet meer te volgen en dit schept alleen maar wantrouwen richting overheid.
In het begin van het stookseizoen stinkt het overal naar houtstook dus het kän niet anders dat het vervuilend is! Paula Dias heeft gelijk het hout MOET droog zijn voor beter verbranding…..
punt tweeheeft meneer CHEN eerder gemeld dat het om een bedijfspand gaat ? Natuurlijk is zo n cv
ketel eerder versleten dan particulier gebruik ……
Onderzoeker Lars Hein, hoogleraar Ecosysteemdiensten en Milieuverandering, zou zich eens druk moeten maken over de vervuiling met o.a. fijn stof van vliegtuigen. Ik denk dat één vliegtuig, in één vlucht, meer vervuilt als 5000 kachels, in een hele dag gebruik. Het zijn altijd de eindgebruikers (consumenten) die aangepakt worden. Onlangs had Zembla nog een uitzending over een chemisch bedrijf, (Namoer in Dordrecht-geloof ik) die al 40 jaar illegaal kankerverwekkend gif in de natuur verspreid. En dat bedrijf krijgt na betrappen gewoon een Hinderwet vergunning. Ook Tata steel mag de bevolking zoveel vergiftigen als zij wenselijk achten. En Schiphol wordt door corrupte rechters in bescherming genomen, jaar in jaar uit.
Stook met kwaliteit haardhout! Zorgt voor minder uitstoot dus ook minder overlast.