gezondere leeftstijl

Meldpunt: Hardere maatregelen nodig voor gezondere leefstijl

Om een gezondere leefstijl bij Nederlanders af te dwingen zijn hardere maatregelen van de overheid nodig. Zo zou groente en fruit goedkoper moeten worden en ongezond eten juist duurder. Het komende kabinet moet deze en andere ingrepen verankeren in het nieuwe regeerakkoord. Dat zeggen de hoogleraren Liesbeth van Rossum en Jaap Seidell in Meldpunt.

Preventie

De helft van de Nederlanders is te zwaar. De overheid stelt 2 jaar geleden in het Nationaal Preventieakkoord tot doel om overgewicht in 20 jaar tijd terug te dringen van bijna 50 naar 38 procent van de bevolking. Juist in deze tijd is het belangrijk om af te vallen. Want wie te zwaar is, loopt extra risico op corona. Bovendien werken bij ernstig overgewicht vaccins minder goed. Maar afvallen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bert Laman (62) weegt 120 kilogram en zou graag terug willen naar onder de 100 kilo. Hij vertelt in Meldpunt dat hij ontzettend bang is om corona te krijgen en mede daardoor al bijna een jaar niet naar de supermarkt gaat. Van wat hij nu online bestelt, blijkt het gezonde eten meestal duurder dan het ongezonde eten.

Gezondere leefstijl

Daarom vinden de hoogleraren Liesbeth van Rossum (obesitas) en Jaap Seidell (voeding & gezondheid) dat een nieuw kabinet met verstrekkende maatregelen moet komen om overgewicht daadkrachtiger te bestrijden. Maatregelen die veel verder gaan dan het Preventieakkoord. Zo zou onder andere de BTW op groente en fruit fors omlaag moeten. Ook stellen zij een invoering van de suikertax voor, een belasting om ongezond eten duurder te maken. Beiden lichten deze, en andere benodigde maatregelen in de uitzending toe.

Loyaliteitsbonus ING

MAX Ombudsman Rogier de Haan laat zien dat er veel is gereageerd op de uitzending van 11 december 2020 over het schrappen van de loyaliteitsbonus door ING. Dat is het extraatje van vaak duizenden euro’s dat trouwe hypotheekklanten in de loop der jaren bij de bank hebben opgebouwd. Bij verhuizing krijgen zij hiermee korting op de hypotheekrente van een nieuwe hypotheek bij ING. De bank heeft op 1 januari iedereen op nul gezet. Honderden boze reacties kwamen binnen bij MAX Ombudsman en de redactie van Meldpunt, samen goed voor een bedrag van 1,8 miljoen euro. Rogier de Haan gaat in gesprek met de klagers en de bank en doet hiervan verslag in de uitzending.

Meldpunt, vrijdag 5 februari 2021 om 19.15 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

    RABE says:

    Waarom moet de overheid ingrijpen?? Waar is ons gevoel van eigen verantwoording???. Als de mensen nu eens stoppen met de aankoop van voorverpakte producten ben je al een heel eind. Dan gezellig de keuken in en experimenteren met verse producten. Ik heb in een supermarkt gewerkt, en daar gaf ik de klanten vaak advies. Ze wilden bijvoorbeeld een pizzabodem. Helaas uitverkocht. Alternatief was, een plat Turks brood horizontaal doorsnijden en er een lekkere vulling op leggen. Dit 10 minuten in de oven. Heel lekker en eenvoudig. Ook een voorbeeld van pastasaus. Macaronisaus uit een pakje (lekker makkelijk), mag niet op de spaghetti en spaghettisaus hoort niet op de macaroni zeiden de mensen wel tegen me. De lekkerste saus maak je zelf, met verse tomaten en restjes uit de koelkast. Zo wordt het eten ook nooit saai.

    dragon says:

    Deze zin doet mijn haren te berge rijzen.
    gezondere leefstijl bij Nederlanders af te dwingen zijn hardere maatregelen van de overheid nodig.

    We worden de laatste 15 jaar al geleeft.
    We mogen niets meer, en moeten van alles.
    En het enige waar we mee geconfronteert worden, zijn geldboetes, en andere straffen..
    Wij moeten ons aan regeringsmaatregels houden, die ondemocratisch tot stand zijn gekomen.
    Ook is van een rechtsstaat weinig meer over, wie het meeste geld heeft, kan doorprocederen tot hij gewonnen heeft.
    Er volgen strakt allerlei extra belastastingmaatregels, zoals suikertax-vettax- alcoholtax-snack tax enz
    De ” gezonde” voedingsmiddelen zullen nooit goedkoper worden, omdat de schatkist gevult moet blijven voor allelei prestische objecten……….. vergroenen ..auto’s- stookkosten – energieopwekking- landbouw- CO2 uitstoot enz..Hieraan worden kapitalen over de balk gegooit,