Make-up heeft een houdbaarheidsdatum: dit is waarom
Publicatiedatum: 8 november 2022
Wie make-up draagt, heeft wellicht de verhalen gehoord over het dragen van oude make-up. Het zou kunnen leiden tot huidirritaties, ontstekingen en zelfs infecties. Sommigen denken dat dit een marketingtruc is om mensen meer make-up te laten kopen, maar dat ligt genuanceerder. Want de houdbaarheidsdatum van make-up producten is wel degelijk belangrijk voor uw gezondheid. Wij leggen uit waarom.
Houdbaarheid: hoe zit dat?
Radar ging in gesprek met Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie. Volgens Ultee hangt de houdbaarheid van een product onder andere af van hoe snel er bacteriën, schimmels en gisten in het product kunnen groeien. Dit gebeurt bijvoorbeeld sneller bij producten die met de huid in aanraking komen, waaronder dus make-up. Hetzelfde geldt voor vloeibare producten: hierin kunnen bacteriën en schimmels makkelijker ontstaan.
Omgeving is belangrijk
Ook de omgeving heeft invloed op de houdbaarheid van make-up. Een warme en vochtige omgeving, zoals de badkamer, maakt het makkelijker voor bacteriën om te groeien. De make-up kan zelfs smelten door de warmte, waardoor de textuur van het product verandert en het product niet meer goed aan te brengen is.
Sluiten van producten
Door uw producten open te laten liggen maakt u het ook makkelijker voor bacteriën om te groeien. Het is dus belangrijk om deze meteen te sluiten na gebruik. Hiermee voorkomt u ook dat u per ongeluk dingen vies maakt met de producten, wat weer schoonmaken scheelt. Ultee waarschuwt er daarnaast voor dat u uitgedroogde producten beter niet kunt proberen te redden door olie of water toe te voegen. Dit vergroot opnieuw het risico op het ontstaan van bacteriën en schimmels. In plaats daarvan kunt u beter een nieuw product aanschaffen.
Minder vaak gebruiken staat niet gelijk aan langer houdbaar
Ultee legt ook uit dat make-up niet langer mee gaat als u het minder vaak gebruikt. De houdbaarheid heeft meer te maken met hoe lang het product al geopend is. Ook in dit geval kunt u dus beter niet een product blijven gebruiken dat al over datum is.
Niet delen met anderen
Ook het delen van uw make-up met andere mensen kan ervoor zorgen dat er bacteriën ontstaan in het product. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij make-up testers in de winkel. Ultee raadt dit af. Elk persoon heeft namelijk een eigen bacteriesamenstelling op de huid. Wanneer u producten uitwisselt met een ander kunnen er daardoor ongewenste uitwisselingen van bacteriën ontstaan. Met name poeders en eyeliners zouden rijke bronnen aan schimmels zijn.
Zelf checken
Maar hoe komt u erachter hoelang uw eigen product meegaat? Een indicatie is het open-pot-symbool (zie foto) dat op alle verpakkingen van make-up producten staat. In de pot staat een getal die aangeeft hoeveel maanden u het product nog kunt gebruiken na het openen. Staat er dus een 12 in het symbool, dan is uw product na het openen nog ongeveer 12 maanden houdbaar. Hierbij wordt echter wel uitgegaan van de ideale situatie. In de praktijk gaat make-up door de bovengenoemde situaties vaak minder lang mee. Het is dus verstandig om altijd de geur, kleur en textuur van uw product in de gaten te houden.
(Bron: Radar, RTL Nieuws, Cosmopolitan. Foto: Shutterstock)