krakende of piepende schoenen

Krakende of piepende schoenen, dit is er aan te doen

Het komt voor bij nieuwe en oude exemplaren: krakende of piepende schoenen. Het kan een reden zijn om ze achterin een kast te zetten en ze nooit meer tevoorschijn te halen. Wat natuurlijk zonde is, zeker in het geval van een geliefd stel schoenen. Gelukkig is er (meestal) wel wat aan te doen.

Redenen van krakende of piepende schoenen

Waarom schoenen kraken of piepen kan verschillende oorzaken hebben. In het geval van nieuwe schoenen kan het aan de (verkeerde) fabricage of de gebruikte materialen liggen. Het kan komen door delen die elkaar raken tijdens het lopen, maar ook door transpiratievocht, dat gedurende het gebruik toeneemt in de schoen. Ook door slijtage kunnen schoenen op den duur geluid gaan produceren. Om het probleem op te lossen is het handig om te achterhalen waar het kraken of piepen in het geval van uw schoen precies vandaan komt. Hieronder zetten we per situatie oplossingen op een rij.

Nieuwe schoenen ruilen of inlopen

Gaat het om gloednieuwe schoenen, overleg dan met de winkel waar u ze gekocht heeft. Als het euvel veroorzaakt wordt door een fabricagefout kan een nieuw paar wel gewoon geluidloos zijn. Als nieuwigheid de reden is, is dragen juist de oplossing en wordt het geluid vanzelf minder. Het probleem is dat het soms lastig in te schatten welke van de 2 opties aan de orde is, dus vraag hierbij zo mogelijk de verkoper om raad. Soms kunnen zij eenvoudig voor u bekijken waar het gekraak of gepiep in het geval van uw schoenen vandaan komt.

Talkpoeder, maïzena of bakpoeder tegen vocht en wrijving

Is transpiratievocht of wrijving van de onderdelen van de schoen de boosdoener van de geluidsoverlast, dan kan talkpoeder, maïzena of bakpoeder verlichting brengen. Haal als dat mogelijk is de binnenzool uit de schoen en strooi er poeder in. Kan de zool er niet uit, strooi het poeder dan aan de randen ervan en wrijf dit in. Komt het geluid van de lip en veters, strooi daar dan een beetje poeder tussen. Het poeder absorbeert het vocht en zorgt daarnaast voor een soepelere schoen met minder wrijving.

Vastzetten loszittende hak

Als een hak los zit, kan dat het nodige gekraak of gepiep veroorzaken. Soms is dat zelf op te lossen, door de hak te lijmen, maar in andere gevallen kan alleen een schoenmaker de schoen piepvrij maken. Bij ernstige slijtage van de hak helpt soms helaas niets meer en zult u het geluid op de koop toe moeten nemen, als u het paar toch nog graag draagt.

stinkende schoenen
Lees ook: Stinkende schoenen? Zo verwijdert u vieze geurtjes

Schoenzool vervangen

Een paar schoenen van goede kwaliteit kan soms weer jaren langer mee, als de schoenzool te vervangen is. Door slijtage kunnen er dunnere plekken of gaten ontstaan, maar de zool kan er ook door gaan kraken of piepen en de zool laten vervangen lost dit in 1 keer op.

Natgeregende schoenen weer kraakvrij maken

Het belangrijkste is de schoenen met rust te laten tot ze geheel gedroogd zijn. Kan de binnenzool eruit, verwijder die dan, zodat die apart kan opdrogen. Dit versnelt het proces. Zet de schoenen daarnaast nooit in de buurt van de verwarming of in de zon. De warmte en droogte zal de schoenen inderdaad sneller laten drogen, maar ze kunnen er ook door vervormen, uitdrogen (en verkleuren), met alle geluiden van dien. Wat wel kan is proppen van kranten in de schoenen te doen en die na een dag te verwijderen of te vervangen indien nodig.

Suède en leren schoenen soepel houden

In het geval van suède en leren schoenen kunnen die met de tijd wat stugger en droger worden en daardoor gaan kraken of piepen. Door ze regelmatig te onderhouden, met een middel dat ze soepel houdt, voorkomt u dit.

(Bron: Schoenenadvies, Margriet, Tips en weetjes, Shuz, Assem)

Geef een reactie

Reactie

    Jitske2411 says:

    Sommige sportschoenen maken een piepend geluid op de ondergrond van b.v. ziekenhuis, musea of kerk, is daar nog wat aan te doen ?