Knellende nieuwe schoenen? Bekijk tips voor het inlopen
Publicatiedatum: 15 februari 2022
De meeste nieuwe schoenen zitten niet meteen vanaf het begin als gegoten. We hebben tips om pijnlijke voeten en blaren te voorkomen en uw nieuwe paar goed in te lopen.
Kies voor comfort
Des te meer schonen afwijken van de vorm van de voeten, des te meer problemen geven ze. Smalle schoenen met hoge hakken staan misschien verzorgd, maar zijn zeker niet voor alle voeten geschikt. Sommige schoenen kunt u nog zoveel inlopen, maar lekker zitten gaan ze nooit. Let er daarom meteen bij de aankoop al op of de nieuwe schoenen comfort zullen brengen. Dan heeft u er waarschijnlijk meer aan en loopt u minder risico dat u er alleen mee kunt blijven zitten. In het onderstaande artikel geven we tips voor het kopen van de juiste schoenen.
Langzaam opbouwen
Het is meestal geen goed idee uw nieuwe schoenen direct hele dagen te dragen. Bouw dat liever langzaam op. U kunt er bijvoorbeeld mee beginnen ze eerst kort in huis te dragen. Bijvoorbeeld tijdens het koken of stofzuigen. Zeker als u daarbij dikke sokken draagt, is het 1e inlopen dan al gedaan. Draag ze daarna ook buiten en elke dag wat langer. Begin met maximaal 2 uur op de 1e dag en in de dagen erna verlengt u dat steeds met 2 uur. Op de 5e dag kunt u ze dan in het gunstigste geval al 8 uur lang zonder problemen dragen.
Blaren voorkomen
Om de kans op blaren te voorkomen, doet u er goed aan om goed zittende sokken, zonder al te veel naadjes in uw nieuwe schoenen te dragen. U kunt ook de gedeeltes waar u normaal al wat gevoelig bent voor blaren afplakken met huidvriendelijke tape of speciale blarenpleisters. Ook wandelwol op de drukplekken aanbrengen kan een effectieve bescherming tegen blaren bieden. In een eerder artikel vertellen we wat u kunt doen als u toch blaren heeft opgelopen.
Schoenen oprekken met warmte
Met warmte kunnen knellende plekken wat opgerekt worden. Dit geldt dan vooral voor leren schoenen, want schoenen van ander materiaal zijn niet altijd goed tegen warmte bestand. Wees er sowieso voorzichtig mee, want u wilt niet dat het materiaal beschadigt of verkleurt. Richt de föhn 2 á 3 minuten (op een warme, niet hete stand) op de te behandelen plek en trek de schoenen direct aan. Draag hierbij dikke sokken en loop een stukje. Het materiaal richt zich dan beter naar uw voeten en geeft meer mee. Soms is het nodig dit proces enkele keren te herhalen.
Schoenenspanner
Door de schoenen wanneer u ze niet draagt weg te zetten met schoenenspanners, wordt het ‘inlopen’ deels voor u gedaan. De spanners rekken de schoenen dan al een beetje voor u op. Vullen ze uw schoenen niet voldoende op, doe dan 1 of enkele lagen sokken over de spanners.
Hulp van de schoenmaker
Bij de meeste schoenmakers kunt de plekken die wat uitgerekt moeten worden laten behandelen. Knellen uw schoenen flink of wilt u ze sneller gebruiken, dan kan dit een snelle manier zijn om ze geschikt voor uw voeten te maken.
Krakende schoenen
Blijven uw gloednieuwe schoenen kraken of piepen, overleg dan met de winkel waar u ze gekocht heeft. Als het euvel veroorzaakt wordt door een fabricagefout kan een nieuw paar wel gewoon geluidloos zijn. Als nieuwigheid de reden is, is dragen vaak de oplossing en wordt het geluid vanzelf minder. Het probleem is dat het soms lastig is in te schatten welke van de 2 opties aan de orde is, dus vraag hierbij zo mogelijk de verkoper om raad. Soms kunnen zij eenvoudig voor u bekijken waar het gekraak of gepiep vandaan komt.
Laatste tip: neem de 1e tijd reserveschoenen mee als u met uw nieuwe schoenen op pad gaat. Krijgt u onderweg dan toch pijnlijke voeten, dan zijn ze zo omgewisseld met een comfortabeler zittend paar.
(Bron: Margriet, wikiHow, Van den Assem, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
als de schoenen van leer zijn,de schoenen 1 nachtje in het water en de volgende dag inlopen, Zitten na 1 dag al als gegoten.
Mijn tip is: ga naar een goede schoenenwinkel en laat je voeten opmeten. Lengte en breedte zijn belangrijk. Ik heb nooit problemen!!!
Als jij je schoenen in het water moet leggen heb je de verkeerde gekozen! Zonde van je geld!