KBO-PCOB start petitie tegen hoge parkeerkosten ziekenhuizen
Publicatiedatum: 29 april 2019
Wie met de auto naar het ziekenhuis gaat, wordt vaak geconfronteerd met hoge parkeerkosten. Een dagkaart kost in sommige gevallen 36 euro. Volgens ouderenorganisatie KBO-PCOB heeft het er alle schijn van dat parkerende zieken worden gebruikt als melkkoeien. Daarom heeft de organisatie de petitie ‘Maak parkeren voor ziekenhuisbezoekers weer betaalbaar’ in het leven geroepen.
Honderden euro’s parkeergeld
KBO-PCOB krijgt vanuit de achterban veel meldingen over hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen. Vooral mensen die langere tijd geregeld het ziekenhuis moeten bezoeken betalen vaak honderden euro’s voor het parkeren. Niet alleen de patiënten zelf betalen de hoofdprijs; ook hun mantelzorgers moeten diep in de buidel tasten.
Om dit probleem op te lossen is KBO-PCOB de petitie ‘Maak parkeren voor ziekenhuisbezoekers weer betaalbaar’ gestart. Iedereen die dit wil, kan de petitie tekenen en zo laten weten dat hij of zij het niet eens is met het huidige parkeerbeleid van de ziekenhuizen. De ouderenorganisatie wil de resultaten van de petitie in mei 2019 aanbieden aan de Tweede Kamer, het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen. Vervolgens moet er gekeken worden hoe nu verder. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen heeft zich al uitgesproken over de exorbitante parkeerkosten bij ziekenhuizen. Zij noemt de parkeertarieven bij ziekenhuizen in De Telegraaf ‘een van de raarste dingen van ons land’.
Gratis parkeren is zeldzaam
Er wordt al jaren gediscussieerd over de parkeerkosten van ziekenhuizen. Er zijn Kamervragen over gesteld en de bespaarwebsite kortingscode.nl heeft onderzoek gedaan naar welk ziekenhuis het duurst is. Dit onderzoek wijst ook uit dat er in Nederland slechts 9 ziekenhuizen zijn waar gratis geparkeerd kan worden. Dit geldt onder meer voor het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het ETZ Waalwijk in Waalwijk. De rest van de ziekenhuizen waar gratis geparkeerd mag worden, liggen allen buiten de Randstad. Wie in Amsterdam naar het ziekenhuis moet, is over het algemeen het meest kwijt. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (locatie Oost) in Amsterdam is het duurst met 4 euro per uur.
Niet altijd een melkkoe
Volgens de ziekenhuizen zelf zijn de parkeerkosten niet voor niets zo hoog. Uit recent onderzoek van het Noordhollands Dagblad blijkt dat de tonnen die hier jaarlijks mee worden opgehaald, gestoken worden in het beschikbaar houden van de parkeergelegenheden. Ziekenhuizen moeten hier immers ook voor betalen. Uit analyse van de regionale krant blijkt dat er in elk geval dat de ziekenhuizen in Den Helder, Zaandam, Hoorn, Purmerend, Alkmaar en Beverwijk geen winst maken door de parkeerkosten.
(Bron: Noordhollands Dagblad, KBO-PCOB)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Voor mijn moeder moesten we regelmatig in het OLVG zijn.
Vaak met de tram lijn 9 uit Diemen.
Toen dat voor haar niet meer ging, bracht ik haar met de auto. Zelf moest ik ook in het ziekenhuis en bij haar dokter aanwezig zijn omdat zij vanuit de auto in een rolstoel moest zitten en naar haar afspraak gebracht moest worden.
Van 2000 tot 2010 hebben wij frequent van de parkeergarage gebruik moeten maken: het bedrag was toen al hoog. Mijn moeder van 90 jaar heeft toen een keurige brief geschreven aan de gemeente en het management van het ziekenhuis, of dat niet een beetje minder kon….Wij kwamen met de oplossing dat de poli van de desbetreffende arts een soort “uitrij kaart” zou kunnen verstrekken aan de echte klanten/patiënten van het spreekuur….zodat zij niets of een beetje minder zouden hoeven te betalen.
Ook toen al werd gezegd “dat zij de parkeergarage hadden UITBESTEED en dat zij hier dus geen invloed op konden uit oefenen. Inmiddels is mijn moeder al een tijd lang overleden. Wij missen haar nog steeds, maar door Uw artikel weet ik ineens weer hoe kwaad zij hierover was.
Succes met Uw actie die ik van harte ondersteun.
Het is te gek voor woorden dat je parkeergeld moet betalen om in een ziekenhuis te komen. Terwijl dat directeur je een royaal salaris opstrijkt! Hier wringt de schoen. Triest hoor…
Ook ik, heb die ervaring. In maart dit jaar moest ik voor het eerst in het ziekenhuis zijn voor onderzoek. door de grote drukte heb ik van 11.30 uur dot 15.30 uur moeten wachten op een gesprek van 10 minuten. Toen ik de auto uit de parkeergarage reed, moest ik het maximale dagtarief betalen, van €10. schandalig à sociaal. In de directe omgeving van het ziekenhuis heeft de gemeente alle straten voorzien van parkeermeters, zodat je ook daar niet gratis of goedkoop kunt parkeren. Dit valt onder de noemer, “Georganiseerde misdaad”.
Op verzoek van de bewoners in de omliggende straten is er betaald parkeren ingevoerd omdat deze bewoners het zat zijn dat figuren als u er hun auto parkeren en zijn hun auto niet kwijt kunnen.
Dus niks te maken met georganiseerde misdaad hr. oosterwijck.
veel te hoog; is dienstverlening en geen pretpark !!