Jodiumgehalte in kelpsupplementen schommelt
Publicatiedatum: 6 oktober 2017
Klepsupplementen slikken om het lichaam te voorzien van genoeg jodium: veel mensen doen het. Toch blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat in 3 op de 5 kleptabletten veel meer of juist veel minder jodium zit dan dat op de verpakking staat.
Hoeveel jodium zit er écht in?
Kelp is een zeezwiersoort die veel jodium bevat. Mensen die weinig van deze stof binnenkrijgen via voeding, worden geadviseerd om klepsupplementen te slikken. Dagelijks moet een volwassen persoon zo’n 150 microgram jodium binnenkrijgen; de hoeveelheid die kleptabletten pretenderen te bevatten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat dit vaak niet klopt. Zij onderzoeken 5 klephoudende supplementen in een laboratorium en zien grote verschillen. Zo zijn er supplementen waar in plaats van 150 microgram, 240 microgram inzit. Ook zijn er tabletten gevonden waar in werkelijkheid maar 100 microgram inzit. Verschillende producenten van klepsupplementen met foutieve hoeveelheden jodium hebben al aangegeven dat zij dit gaan veranderen. Een fabrikant heeft alle supplementen teruggeroepen
Jodium en de schildklier
Jodium is een stof die van nature aanwezig is in zeewater, de grond en drinkwater. Zodoende krijgen wij het automatisch binnen bij het eten van vis, het eten van groente of het drinken van water. Mocht u deze producten weinig tot niet gebruiken, dan wordt u geadviseerd om jodiumsupplementen zoals die met kelp te slikken. Zodoende blijft de jodiumvoorraad in de schildklier, het orgaan dat de stof opslaat, op peil. Krijgt u te weinig jodium binnen, dan kan dat zorgen voor een trager werkende schildklier of een opgezette schildklier. Een opgezette schildklier staat ook wel bekend als struma.
(Bron: Consumentenbond, Nu.nl)