Is uw hr-ketel goed ingesteld? Zo kunt u 20 procent gas besparen

Heeft u een hoogrendementsketel (hr-ketel) in uw woning staan? Dan kunt u wel een paar jaar vooruit, met een duurzame verwarmingsmethode. Maar ook hr-ketels kunnen u ongemerkt veel energie en dus geld kosten. Wij leggen uit hoe dit kan en wat u hieraan kunt doen.

Sluipverbruik van uw hr-ketel

In een eerder artikel gaan we in op sluipverbruik. U kunt deze kostenpost voorkomen door van tijd tot tijd de stekkers uit sommige elektrische apparaten te halen. Maar uw hr-ketel kan ook een erkende sluipverbruiker zijn. Moet hij in uw woning meerdere radiatoren van water voorzien? Let er dan op dat hij de warmte gelijkmatig verspreidt en dat de ketel niet gaat overcompenseren.

Het kan zomaar voorkomen dat het meeste warme water naar de 1e verwarming en direct terug naar de hr-ketel gaat. De 2e, 3e en volgende verwarmingen moeten het dan doen met een kleine fractie van het warme water. Zij bieden daardoor nauwelijks verwarming. Terwijl het de bedoeling is dat de radiatoren het warme water opnemen en vervolgens het afgekoelde water terugsturen naar de hr-ketel. In onderstaande afbeeldingen ziet u eerst wat er mis kan gaan en daarna wat er wél moet gebeuren.

hr-ketel niet ingeregeld

 

hr-ketel wel ingeregeld

(Bron: Zelf Energie Besparen)

Hoe voorkomt u dit? Met waterzijdig inregelen

U kunt tot 20 procent gasverbruik besparen als uw complete cv-installatie – van hr-ketel tot radiatoren – goed is afgesteld. Dit heet waterzijdig inregelen en het zorgt ervoor dat er geen onnodige warmte verloren gaat. Dat kunt u (laten) doen door de temperatuur in de in- en uitgangen uw radiatoren te vergelijken. 20 à 25 procent is het ideale temperatuurverschil tussen het aangevoerde warme water en het afgevoerde koude water. Dat wil dus zeggen: 60 graden Celsius bij binnenkomst en een retourtemperatuur van 45 graden. Of 40 graden bij binnenkomst en een retourtemperatuur van 30 graden. Let wel goed op voor legionellabesmettingen als de temperatuur van de ketel onder de 60 graden komt.

Als het temperatuurverschil te groot is, kunt u de verwarming verder openzetten (en andersom). En waarschijnlijk helpt het ook mee als uw radiator stofvrij is. En wat als u vloerverwarming heeft? Zorg dan voor een temperatuurverschil van maximaal 10 graden tussen het aangevoerde water uit de hr-ketel en het retourwater. De maximumtemperatuur mag bovendien niet boven de 50 graden uitkomen. Als u een huiseigenaar bent, kunt u via de Vereniging van Eigenaars (VvE) subsidie aanvragen voor het waterzijdig inregelen. Deze bedraagt 90 euro per woning.

Lees ook: Deel 8: Radiator ontluchten

3 tips om uw hr-ketel zuiniger in te stellen

Daarnaast kunnen de instellingen van uw hr-ketel veel verschil maken. Staat het vermogen van uw ketel bijvoorbeeld in verhouding tot wat uw radiatoren nodig hebben? Vaak staan de fabrieksinstellingen van de hr-ketel nog aan, waardoor het vermogen te hoog is voor uw woning. En dan kan er veel warmte verloren gaan. Meestal kunt u via de display van de ketel het maximale vermogen aanpassen. Als u een lager vermogen heeft, kan het langer duren voordat de woning opwarmt, maar dan bespaart u wel energie.

Een 2e optie is het verlagen van de pompsnelheid. Hiermee zorgt u ervoor dat de ketel het water gelijkmatig over de radiatoren in huis verspreidt. U bespaart ook nog eens elektriciteit. Hoe u de pompsnelheid van uw hr-ketel regelt, hangt meestal af van het merk.

Optie 3 is de maximale (retour)temperatuur van het leidingwater aanpassen, afhankelijk van hoe warm het binnenshuis is. Hoe lager de temperatuur van het cv-water, hoe minder warmte er verloren gaat. Dan kost het wel meer tijd om uw woning op te warmen, maar dat maakt in de zomer natuurlijk niet veel uit.

ontluchten
Lees ook: Ontluchten en meer aandachtspunten nu de verwarming weer aan gaat

Comfortstand versus eco-stand of toch resetten?

Tot slot kunt u kijken op welke stand uw hr-ketel staat. Sommige ketels maken namelijk een onderscheid tussen de comfortstand en de eco-stand. Als de comfortstand aanstaat, zorgt de ketel ervoor dat er altijd een voorraadje warm water is. Maar dan verbruikt hij wel meer energie. Als de eco-stand aanslaat, gaat de hr-ketel alleen aan het werk als u warm water nodig heeft, als u bijvoorbeeld een douche neemt. Dan kan het iets langer duren voordat het water is opgewarmd, maar u bespaart dus wel energie.

En misschien kan het geen kwaad om uw hr-ketel af en toe te resetten, net zoals dat met computers moet gebeuren. Als er een technische storing is, kan het soms al volstaan om de ketel opnieuw op te starten en de juiste instellingen weer te vinden.

(Bron: Zelf Energie Besparen, Feenstra, Feiken CV, Vloerverwarming-Gids, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Dirck says:

    Als je meer wilde dan hier staat?
    Op You tube zijn enkele deskundige die fimpjes geplaatst hebben van ketels tot nog veel meer.
    Kijk eens op ; in stappen van het gas af….
    ketel klets
    Mijn groene woning
    John Visser CV optimalisatie.

    Deze 4 geven 2 onafhankelijke en 2 bedrijven prima advies zonder dat je daar iets moet laten doen of kopen.
    Dat is vele uren kijkplezier voor alle ouderen hier….
    Als je alles wilde weten, reken op meer als week lang online gaan!

    Ook Isolatie en warmtepompen of Airco verwarming kwamen langs, ook de keuken boilers en waarom!

    madeliev says:

    Gasverbruik besparen door de temperatuur in de in- en uitgangen uw radiatoren te vergelijken.
    Op welke manier doe je dat dan, dat vergelijken? Ik snap niets van dit artikel. Zal wel aan mij liggen.

      Ansje Frigge says:

      Nee hoor, ook aan mij! Het had ook wel in Jip & Janneke taal gemogen. Dan bespaar je, denk ik, veel meer in ons landje. Doordat veel
      “domme mensen” dan gelijk aan het ‘ketelbezuinigen’ gaan!

      Dirck says:

      Nee, U kocht een huis en minimaal een 18 kw kachel maar meeste hebben tussen de 4.5 en 9 kw genoeg.

      Als je de installateur vraagt naar dit hierboven beschreven?
      Radiatoren inregelen is niet met kraan bovenop maar met onder klepje met Inbus boutje meestal als het er zit.
      Dat is het eerste plaatje van 3 radiatoren die niet goed afgeregeld zijn.

      Vermogen CV ketel moet je verbruik per jaar ongeveer weten.
      Dan gaat jou ketel eerder Moduleren en zuiniger en niet vol gas bij koude ketel stoken.
      Naast zuiniger zal ook de ketel zelf langer mee gaan.

      Een alternatief is C.V. Radiator temperatuur komende winter lager zetten, eerst 45 graden, als je huis niet warm werd naar 50 of 55… en zo weet je dat de vaak 70~90 ingestelde veel te hoog was.
      Helaas een leuk verhaal hier en geen echt Consumenten programma er aan besteed.

      Wel ben ik er achter gekomen dat vele ervaren CV monteurs / schoonmakers hier ook niets van weten en doen maar wat helaas.
      Ook de Monteur / Service code is per merk ketel en soms per model weer anders helaas.
      Domme Vakmensen, dat is nog erger dan Madeliev hier schreef helaas.