Inzicht krijgen in uw inkomsten en uitgaven? Kies dan één van deze apps
Publicatiedatum: 31 oktober 2022
Vroeger gebruikten veel mensen een huishoudboekje of kasboekje om alle inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Misschien doet u dit nog steeds wel. Met alle duurder wordende producten, abonnementen en rekeningen kan het daarom handig zijn om meer inzicht te hebben in uw inkomsten en uitgaven. Door de digitalisering zijn er tegenwoordig ook handige apps voor op uw smartphone of tablet.
De verschillende apps
Zo heeft ABN AMRO een eigen, losse, app om meer inzicht te krijgen: Grip. De Rabobank heeft een functie in de bestaande app zitten: Inzicht. Ook ING werkt met Inzicht. Al is dat nog niet voor alle klanten beschikbaar, want dit wordt in 2022 helemaal uitgerold. Daarnaast zijn er ook nog meerdere losse apps die niet van een bank zijn, zoals Dyme. We lopen deze 4 opties door.
Grip van ABN AMRO
ABN AMRO heeft een losse app ontwikkeld om meer inzicht en grip te krijgen op uw inkomsten en uitgaven. Dit is Grip. Het is een gratis app, er zijn ook geen verdere kosten aan verbonden. Met deze app kunt u ook bankrekeningen koppelen van andere banken, zoals SNS, Bunq, Regiobank, ASN Bank, ING, Rabobank en ICS Cards zoals VISA.
Grip zet alle inkomsten en uitgaven automatisch in categorieën. Klopt een categorie niet of herkent de app een betaling niet? Dan kunt u zelf de juiste categorie kiezen. Zo ziet u gemakkelijk waar uw geld heen gaat. In de app kunt u ook budgetten instellen per categorie. De app kan u een seintje geven wanneer u het budget bijna bereikt heeft en wanneer u eroverheen gaat.
Ook zet deze app alle abonnementen en vaste lasten op een rijtje. Een abonnement opzeggen kan ook via deze plek. U vult dan zelf bepaalde gegevens in en dan zorgt Grip ervoor dat het abonnement opgezegd wordt.
Inmiddels is duidelijk geworden dat ABN AMRO stopt met de app Grip. Vanaf 16 december 2022 is de app niet meer te gebruiken. Alle belangrijke functies zullen overgeheveld worden naar de app waar ook uw bankrekening in staat. Voor gebruikers van een andere bank vervalt dus het gebruik van deze diensten. U kunt dan bij uw eigen bank Inzicht inschakelen.
Inzicht van Rabobank
In de app van de Rabobank waar ook uw betaal- en eventuele spaarrekeningen staan, vindt u via het menu ‘Inzicht’. Het is een functie die bij uw bank hoort, u hoeft er niet extra voor te betalen. Net zoals bij de app van ABN AMRO ziet u hier alle inkomsten en uitgaven in categorieën. De vaste lasten en abonnementen worden ook op een rijtje gezet. Zo ziet u in 1 oogopslag waar uw geld naartoe gaat elke maand.
Een budget instellen voor bepaalde categorieën kan ook in deze app. Alvast vooruitkijken naar welke kosten er nog gaan komen de rest van de maand? Via Toekomst staan de geplande en voorspelde transacties klaar.
Inzicht van ING
In de app van de ING krijgt u ook een overzicht van waar uw inkomsten en uitgaven in staan. De vaste lasten, boodschappen, vervoer en sport zijn voorbeelden van categorieën. U kunt zelf een bepaalde betaling of inkomsten in een andere categorie zetten. Inzicht is onderdeel van alle betaalpakketten, behalve het Oranje pakket met korting. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.
Inzicht geeft u ook een vergelijking met de voorgaande maand of het voorgaande jaar. Zo kunt u vergelijken of u meer of minder uitgeeft dan de vorige periode.
Belangrijk is wel om te weten dat ING deze app nog aan het uitrollen is onder alle klanten. Dat gebeurt in heel 2022. Daarnaast kunt u zelf aangeven of u Inzicht aanzet of niet.
Dyme
Dan is er nog een app die niet van een bank is, Dyme. Deze speelt eigenlijk in op 3 facetten: een digitaal huishoudboekje hebben, het opsporen van verborgen of ‘slapende’ abonnementen en vaste lasten verlagen. Wie een rekening heeft bij ING, ABN AMRO, Rabobank, SNS, ASN, Regiobank of Triodos kan het rekeningnummer koppelen aan de app. De app is gratis te downloaden. De basis van het huishoudboekje is ook gratis te gebruiken. Maar als u verder gebruik wilt maken van de diensten van de app, dan dient u een abonnement af te sluiten.
De app geeft als huishoudboekje inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Ze worden automatisch in een categorie ingedeeld. Ook de vaste lasten staan los op een rijtje. De makers zeggen dat ook verborgen of slapende abonnementen opgespoord kunnen worden. In de app kunt u deze dan ook opzeggen.
Als u een abonnement neemt in de app, kunt u ook besparen op vaste lasten. Dyme gaat dan voor u onderhandelen voor korting op uw lopende contracten. Daarnaast kunt u zelf categorieën aanmaken voor het huishoudboekje of budgetten instellen.
(Bron: Nu.nl, ABN Amro, Rabobank, ING, Dyme. Foto: Shutterstock)