In Meldpunt: woonbond: bevries huur van onzuinige woningen
Publicatiedatum: 8 maart 2019
Verhuurders die hun woningen niet voldoende energiezuinig maken, mogen de huur niet verhogen. Daarvoor pleiten de Woonbond en de SP. Zij willen huurders zo beschermen tegen torenhoge energierekeningen van huizen waaruit alle warmte weglekt. Huurders, de Woonbond en SP vertellen er over in Meldpunt.
Stoken voor de mussen
Stijgende energierekeningen en ondertussen ook nog eens stoken voor de mussen. Veel huurders in oudere woningen voelen zich letterlijk in de kou staan omdat hun huizen slecht geïsoleerd zijn. En ondanks herhaaldelijk aandringen bij de verhuurder gebeurt er niks. Daarover ontving het tv-programma Meldpunt veel klachten. Ook bij de Woonbond en de SP kwamen de afgelopen maanden hierover honderden meldingen binnen van bezorgde huurders. Beide partijen vinden een verduurzamingsslag noodzakelijk om te voorkomen dat de kosten terecht komen bij huurders die het financieel al niet breed hebben. Maar kunnen verhuurders deze kosten wel opbrengen? Te gast zijn Paulus Janssen, directeur van de Woonbond en Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid SP.
Verder in Meldpunt
De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen vertelt dat veel burgers ervaren dat zij door gemeenten onvoldoende of te laat geïnformeerd worden over bouw- en/of verbouwplannen. Zo kan het gebeuren dat omwonenden verrast worden met de bouw van een zendmast, windmolen, flatgebouw of andere bouwprojecten dichtbij bestaande bebouwing. De Nationale Ombudsman deed de afgelopen maanden onderzoek en doet in Meldpunt aanbevelingen. En verder duikt MAX Ombudsman Jeanine Janssen in de zaak van mevrouw Wieringa. Zij moest haar cruisereis afzeggen vanwege het overlijden van haar man, maar de verzekeraar weigert de kosten van de niet genoten reis uit te keren.
Meldpunt is te zien op vrijdag 8 maart 2019 om 19.10 uur bij MAX op NPO 2. Wilt u meepraten over het programma of wilt u een klacht melden, dat kan op de website van Meldpunt.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Door extra verhoging van de energiebelasting betaalt de verhuurder mee aan energiebesparende maatregelen en subsidies. Meestal lagere inkomens, die deze maatregelen niet kunnen betalen als huurder. Daarom ook geen huurverhoging en de kosten via subsidies aan verhuurders, deze verplichten hun huizen energiezuinig te maken.
Wij wonen in een appartement van woongoed Middelburg en dit zijn in de winter koude appartementen
met schuiframen van wat woongoed dubbelglas noemt alleen zit er 2 cm ruimte tussen zodat er veel kou van af komt. Kortom het zijn koude woningen in de winter en in mijn ogen slecht geisoleerd..
Natuurlijk moeten huurwoningen, optimaal geisoleerd worden. En als woningcorporaties niet snel genoeg beginnen met isoleren, meteen de salarissen van de directeuren aanpakken. Of meteen ontslagen worden. Weet U dat directeuren van een simpel woningverhuurbedrijf, tonnen aan salaris ontvangen? Diezelfde woningverhuurbedrijven, werden vroeger gerund door een paar vrijwilligers, die als beloning een korting op de huur kregen. Er zijn jarenlang onevenredig grote huurverhogingen doorgevoerd, die georganiseerd werden door de overheid en de directeuren, waarbij beide partijen de zakken vulden, onder hem mom van rechtvaardigheid ten overstaan van de koopwoningen. En koopwoningen stegen in prijs omdat huren alsmaar stegen. Zo werden beide partijen (huurders en kopers) tegen elkaar uitgespeeld. Nu is de huurder aan slag, samen met de woonbond. Huurders die geconfronteerd worden met niet geisoleerde woningen, moeten meteen beginnen met huur inhouden. Geachte slachtoffers, verenig U en kom in actie.