stroomnet

Hoe zit het? Wat merken particulieren van het volle stroomnet?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat merken particulieren van het volle stroomnet?

Vol stroomnet

De woordcombinatie ‘stroomnet’ en ‘overvol’ duikt de laatste tijd steeds vaker op in artikelen. Wat u zich precies moet voorstellen bij een overvol stroomnet? Dit kan verschillende dingen betekenen. In delen van de Randstad, Limburg en Brabant wil het zeggen dat grote bedrijven niet kunnen rekenen op een aansluiting, omdat het net niet kan voldoen aan alle vraag. Tegelijk betekent het ook dat in bepaalde delen van het land niet alle opgewekte stroom toegelaten kan worden tot het stoomnet. De capaciteit ontbreekt gewoonweg. Deze overtollige stroom is vooral afkomstig uit grote zon- en windenergie-parken.

Particulieren

Vooral bedrijven lopen nu tegen de grenzen van het stroomnet aan, maar hoe zit dat met particulieren? Wat kan u hiervan merken? ‘Vrijwel niets’ lijkt voor nu een passend antwoord. Een aansluiting krijgen kan gewoon, omdat woonhuizen niet worden aangesloten op hetzelfde energienet als grote bedrijven. De stroom voor woonhuizen ‘vloeit’ door de kabels van het laagspanningsnet (tot 230 volt), terwijl grote bedrijven gebruik maken van het hoogspanningsnet (tot 150.000 volt). Een grote fabriek heeft immers een enorme energiebehoefte, dus daarvoor moet echt uit een ander vaatje getapt worden. In Nederland beheert TenneT het hoogspanningsnet. Stedin, Liander, Enexis en nog 3 lokale bedrijven beheren de netten met lagere voltage.

Zonnepanelen

Hoewel het laagspanningsnet dus niet te vergelijken is met het hoogspanningsnet, is het wel zo dat ook hier stroomopstoppingen kunnen ontstaan. Vooral mensen met zonnepanelen merken dit. In de afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen in ons land flink toegenomen, waardoor er soms veel meer stroom opgewekt wordt dan dat er wordt gebruikt. Deze stroom kan ook niet altijd teruggeven worden aan het net, waardoor er een soort energie-file ontstaat. Zonnepanelen kunnen dan automatisch uitgeschakeld worden om doorbranding te voorkomen. Op dat moment wordt er dus geen stroom opgewekt en teruggegeven, waardoor de investering minder snel terugverdiend wordt.

11 uur

Dat zonnepanelen soms zomaar uitschakelen is iets waarover wordt geklaagd, zo bevestigt een woordvoerder van netbeheerder Liander. Zij plaatst de klachten ook direct in perspectief: “gemiddeld worden de panelen 11 uur per jaar afgeschakeld, wat in verhouding erg weinig is”, legt zij uit. De resterende uren van het jaar werken de panelen immers wel, mits er daglicht is. Wie er vanuit gaat dat het ongeveer de helft van het jaar licht is, wekt 4.369 uur per jaar dus wel stroom op.

Tips

Bovendien kunnen eigenaren van zonnepanelen zelf iets doen om uitschakeling zoveel mogelijk te voorkomen. Zo kan het helpen om de stroom die wordt opgewekt ook op het moment zelf te gebruiken. Zet bijvoorbeeld niet ’s nachts de wasmachine of vaatwasser aan, maar doe dit als het licht is. Ook de aansluiting controleren is volgens de woordvoerder van Liander altijd een goed idee. “We zien nog weleens dat dit niet goed gebeurt”, laat zij weten. U kunt zelf de meterkast induiken om dit na te lopen, maar u kunt dit ook door een installateur laten doen.

Conclusie

Te veel of juist te weinig stroom: wat het ook is, het stroomnet kan het niet altijd even goed aan. Hoewel particulieren met zonnepanelen niet altijd alle stroom kunnen terugleveren aan het net, zorgt dit tot nu toe nog niet voor enorm grote problemen. Veruit de meerderheid van de tijd kunnen de zonnepanelen immers wel op de normale manier gebruikt worden. Particulieren merken momenteel dus vrij weinig van de krapte.

(Bron: CBS, TenneT, NOS, Liander, Stedin, Enexis, KNMI, Netbeheer Nederland, RTV Noord-Holland, Solar Magazine)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    Dankzij de buren die na 2012 toen mijn panelen onbeperkt konden leveren draai ik nu overdag de Vaatwasser, daarna Wasmachine en soms nog even strijken en rond 16.45 eten koken op Inductie, dan trek je de spanning omlaag in huis en zullen mijn panelen doorgaan en de dure nieuwe van de buren langer uit blijven….
    De goedkopere nacht tarief opgezegt, nu 1 tarief genomen want bij voordeliger stroom is panelen uit overdag!

    Wim Stevenhagen says:

    Een vol Energie Net ??
    We hebben twee soorten Netten.
    a) het “Transport Net” van TeNNeT, de Europese Energie Snelweg.
    Hieraan hangen de Centrales, grote “Windmolen”, “Zonneparken” en de losse Distributie Netten
    b) het “Distributie Net”. Hieraan zijn wij allemaal verbonden. Deze Netten zijn na de splitsing van
    de Energie bedrijven al 20 jaar verwaarloosd. Helaas niet mee gegaan met de tijd en helaas totaal
    niet geschikt voor alle huidige duurzame technieken en behoeften.
    P.S. Een Windmolen of Zonnepark is verbonden met het Transport Net en versterkt het Distributie
    Net absoluut niet. Dat kan alleen door meer/grotere Trafo stations en meer Koper.
    Maar ook door wind Energie opwekking binnen in het Distributie Net. Dit ontlast het Distributie Net.

    Direct Eigen Energie/Warmte in huis.
    Een muisstille Windside Windturbine bij het woonhuis. (0-5dB)
    Dag & Nacht, Zomer & Winter, betrouwbare Energie & Warmte, direct in huis.

    Een WS-2CityG of WS-2B levert ca.1500kWh/jaar en een WS-4B het dubbele.
    In 2005 ben ik door Parijs uitgenodigd voor de Gouden Europese EEP-Award.

    Een eigen Windside Windturbine maakt de gebruiker minder Energie Afhankelijk.
    De Windside turbine levert de Energie direct in huis voor Uw Energie Meter.
    Vooral straks als de Saldering is afgeschaft en de 4 Winter maanden vragen om
    extra Energie.
    De PV-panelen hebben dan hun Winterslaap, maar de Windside turbines niet.
    Door juist op deze momenten direct betrouwbare Energie en/of Warmte in huis
    te leveren, wordt het Distributie Net ontlast , wat andere Energie gebruikers
    meer ruimte geeft.