Hoe zit het? Wat is het verschil tussen hard en zacht kraanwater en hoe hard is het water bij u thuis?
Publicatiedatum: 23 mei 2023
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat is het verschil tussen hard en zacht kraanwater en hoe hard is het water bij u thuis?
Duitse hardheid
Hoe hard of zacht het water is, hangt af van de hoeveelheid kalk die erin zit. Dit drukken we uit in dH (Duitse hardheid). Hoe harder het kraanwater, hoe meer kalk erin zit en hoe hoger de dH. Dit getal komt gemiddeld het vaakst tussen 4 en 12 uit. Via websites als Mooiwater.nl kunt u opzoeken hoeveel dH het kraanwater in uw woonplaats heeft. De gegevens voor deze website zijn afkomstig van de waterbedrijven.
Waarom verschilt de hardheid van het kraanwater per gemeente?
Utrecht komt bijvoorbeeld uit op 6,5 dH, Rotterdam en Den Haag op 8,5, Maastricht op 10,2. In de provincie Groningen kan het water opvallend hard zijn. Zo scoren Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Delfzijl boven de 12. Volgens Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatertechniek aan Technische Universiteit Delft, hebben deze verschillen te maken met het grondwater, waar het kraanwater uit afkomstig is. Welk type grondwater aan de basis staat van het kraanwater, bepaalt de hardheid van het water. “In Limburg en Brabant heb je bijvoorbeeld ontzettend hard water, terwijl de regio Utrecht en de Veluwe van nature zacht water hebben. Het is heel erg afhankelijk van de bodemgesteldheid”, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.
Is hard kraanwater gevaarlijk?
Het kraanwater is op sommige plekken in Nederland dus aan de harde kant. Dat heeft echter geen gevolgen voor de kwaliteit van ons drinkwater. Pas als de hardheid van kraanwater boven de 20 dH uitkomt, is het volgens experts nodig om het te ontharden. “Zo hard is het water dat thuis uit de kraan komt eigenlijk nooit”, verduidelijkt Willem van Pol, procestechnoloog bij Waterleiding Maatschappij Limburg, tegenover de website Drinkwaterplatform. Mocht u thuis hard kraanwater hebben, dan is dat dus vrijwel nooit schadelijk voor uw gezondheid.
Tips om te ontkalken, wel of geen waterontharder
Wel heeft u in dat geval meer kans op kalkaanslag in de keuken en de badkamer. Via deze link vindt u meerdere artikelen waarin we uitleggen hoe u kalkaanslag kunt voorkomen en verwijderen, onder meer met bakpapier. Waterbedrijven houden zelf in de gaten of ze het kraanwater wel of niet moeten ontharden. Het is dus lang niet altijd nodig om zelf een waterontharder aan te schaffen, zoals MAX Meldpunt in dit artikel uitlegt.
Hoe zit het met zacht kraanwater?
Net als hard kraanwater is zacht kraanwater niet meteen schadelijk voor uw gezondheid. Wel kan het zijn dat kraanwater met een lage dH-score een lage zuurgraad heeft. “Bij een lage zuurgraad kunnen bepaalde metalen loskomen van leidingen en in het water belanden”, legt Van Pol uit aan Drinkwaterplatform. Kraanwater met een gemiddelde hardheid lijkt kortom het meest ideaal. Dat brengt risico op kalkaanslag met zich mee, maar zelfs die kalkaanslag kan voordelen hebben. “Kalk in het water zorgt juist voor een soort beschermlaagje aan de binnenkant van de leidingen”, aldus Van Pol.
(Bron: MAX Meldpunt, Algemeen Dagblad, Waterhardheid.nl, Mooiwater.nl, Drinkwaterplatform.nl. Foto: Shutterstock)